Az önkormányzatokat érintő különleges gazdasági övezetek létrehozásáról kezdődik vita a parlamentben

(Budaörs, 2020. május 20. – Budaörsi Infó) – Az Országgyűlés ma több kormányzati előterjesztésről tart általános vitát, köztük arról, amely lehetővé tenné különleges gazdasági övezetek létrehozását. 

 

Május 12-én éjszaka a kormány javaslatot terjesztett be az országgyűlés elé „A különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról” címmel, ami gyakorlatilag szabad kezet ad számára, hogy egész területeket vegyen el mindenestül a települési önkormányzatoktól, és átadhassa azokat a megyei önkormányzatoknak. A települések jelentős része nem kormánypárti vezetésű – a megyei közgyűlések mindegyikében viszont kormánypárti többség van.

A Ház aktuális kéthetes ülésének harmadik napja reggel 9 órakor kezdődik, elsőként a Miniszterelnökség különleges gazdasági övezetről szóló törvényjavaslata kerül terítékre. A tárca a változtatásokról korábban azt közölte, a kiemelt, 5 milliárd forint feletti beruházások gazdasági és foglalkoztatási hatása a helyi szint mellett megyerészeket és térségeket is érint, ezért igazságosabb, ha egy faluban vagy kisvárosban megvalósuló jövőbeni nagyberuházás adóbevételei több települést gyarapítanak.

 


Részletek korábbi cikkünkben:

Az állam egész területeket vehetne el az önkormányzatoktól megkötések nélkül – A TÖOSZ állásfoglalása


 

 

parlament_ogy_ules_2020majus19

 

Szó lesz a kabinet legfrissebb közlekedési, hírközlési és fogyasztóvédelmi törvényjavaslatairól is.

A parlament ülése május 25-én, hétfőn ér véget, amikor a képviselők újra azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormány tagjainak.

 

(Budaörsi Infó / mti)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.