Mindenki maradjon otthon! – Székely Viola: Sokszínű tulipánok

(Budaörs, 2020. május 7. – Budaörsi Infó) A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Online videó-sorozatunkban csütörtökönként Székely Viola beszél a robotikáról. Tartsanak velünk!

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott érhetőek el a videóink.


 

 

 

Székely Viola: Sokszínű tulipánok

 

Amikor robotokról beszélünk akkor olyan automatikusan vezérelt szerkezetekre kell gondolnunk, amelyek minket rutinszerű feladatokban kisegítenek. Ilyenek például az olyan mezőgazdasági gépek is, amelyek a virágok, pontosabban a tulipánok termesztéséhez, gondozásához, majd betakarításához, szortírozásához, csomagolásához és szállításához járulnak hozzá.

De mivel nemrég volt Anyák napja, úgy gondoltam, nem gépekről fogok nektek ma mesélni, hanem magukról a virágokról, tulipánokról.

 

 

ikrek_ujszulottek_szules_anyasag

 

A tulipán eredetileg vadon növő virág. Összesen több mint 125 fajta vad tulipán őshonos Ázsiában, Afrikában, Közel- és Távol-Keleten, de Európában is. A tulipán elnevezés a virág alakjából ered.

Perzsául a szó turbánt jelent. És bár sokan azt hiszik, a tulipán ősi magyar virág, valójában Perzsiából származik. A kék kivételével a tulipán bármilyen színű lehet, bár tény, hogy teljesen fekete tulipánt nem sikerült még nemesíteni, de nagyon-nagyon sötét árnyalatot igen.

Nyugat-Európában 1562-ben kezdték el a nemesítését. Ettől kezdve viszont a legkülönfélébb színű és formájú tulipánfajták születtek meg. 1629-ben már körülbelül 1000 tulipán fajtát termesztettek Hollandiában. A hagymák ára egyre magasabbra kúszott, és ezen felbuzdulva sokan a tőzsdére vitték a tulipánt.

A világ első tőzsdéje 1602-ben Amszterdamban nyílt meg, és alig harminc évvel később az első összeomlás is bekövetkezett éppen a tulipánok miatt. Ekkor kezdődött az országban a búbópestis járvány. Az esemény megakadályozta a piaci mozgásokat, és a vevők ezért nem tudtak elmenni a tulipánhagyma árverésre. Az elakadás hatásai pedig dominószerűen végigmentek az egész tőzsdén, és hatalmas csődhöz, összeomláshoz vezettek. Emberek tömege ment tönkre egy pillanat alatt. Ugyanez történt több évszázaddal később, a nagy, 1929-es válság során is.

 

 

marcius15_tulipan_00

 

Manapság is Hollandiában rendezik a világ legnagyobb virágpiacát. A koronavírus miatt újabb válság köszöntött be ezen a piacon is. A virágüzletek bezárása, a rendezvények vagy éppen az esküvők elmaradása miatt teljesen visszaesett a kereslet a tulipánok iránt. Számos holland virágpiacon tömegével semmisítették meg az eladásra szánt virágokat. A járvány a lehető legrosszabbkor érkezett a virágtermesztők számára. Majdnem 140 millió tulipánt semmisítettek meg Hollandiában.

A tulipán természetesen a filmek világában is kiharcolta magának a sztároknak járó szerepet. 1964-ben került a mozikba Alexandre Dumas Fekete tulipán című regényéből készült jól ismert kalandfilm. Zorro kalandjait nem lehet elfelejteni. Anno a filmet több, mint 1.200.000 ember látta csak Franciaországban. 1978-ban a Zorro volt ugyanis az egyik első nyugati film, amelyet bemutattak Kínában. Ott több mint 70 millióan voltak kíváncsiak rá.

Hazai vizekre evezve, Magyarországon is egyre több tárgyon jelent meg a tulipán. A 19-dik század első felében, a Dunántúlon kezdtek tulipános mintát festeni azokra a ládákra, amelyeket a menyasszonyok kaptak, az esküvőjük napján

A magyar népdalokban és tárgyi népművészetben igen gyakori volt a tulipánábrázolás. A tulipán formája megtalálható kapufélfákon, fejfákon, kályhacsempén, szűrhímzéseken és a szőtteseken is.

Végül visszatérve Hollandiába, Amsterdamtól délnyugatra, ott található a Keukenhof, a világ legnagyobb virágoskertje. Méretei miatt gyakran Európa kertjének is nevezik. A hivatalos adatok szerint kb. 7 millió virághagymát ültetnek el évente. A park minden évben március utolsó hetétől, május közepéig látogatható. A leglátványosabb a tulipánok virágzása április közepén.

Építsük meg legóból ezt a virágoskertet.

 

 

 

 

(Budaörsi Infó/multkor.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.