Mindenki maradjon otthon! – Vágó Evelin: Statikus izomerő fejlesztő hatású gyakorlatok

(Budaörs, 2020. május 5. – Budaörsi Infó) A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Online videó-sorozatunkban minden héten kedden és csütörtökön Vágó Evelin mozgatja meg a budaörsieket. Kanapétól el, mozgásra fel! 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott érhetőek el a videóink.


 

 

Vágó Evelin:

Statikus izomerő fejlesztő hatású gyakorlatok 

 

 

 

 

Az izometrikus gyakorlatok olyan, hosszan kitartott, statikus pózok, melyek során az izmok azért dolgoznak, hogy megőrizzék a mozdulatlanságot, így lényegében valóban anélkül lehet velük zsírt égetni, hogy az ember akár csak a kisujját is mozdítaná.

Mindenki ismer ilyen gyakorlatokat, vagy a tornaóráról vagy a jógaedzésről: ide tartozik a nagy népszerűségnek örvendő plank, de a hídállás vagy a mérlegállás is.

Az izometrikus gyakorlatok tökéletes lehetnek azok számára, akik nagy túlsúllyal küzdenek, és szeretnének megszabadulni tőle, mivel a gyakorlatok többsége nem igényel nagy fizikai igénybevételt, nem terheli az ízületeket, sem pedig a keringést, sőt, sok gyakorlat akár ülve is végezhető.

 

 

kover_tacsko_obie_kutya

 

A nagy túlsúllyal élők közül sokan mozognak nehézkesen, sokan küzdenek ízületi fájdalmakkal, így számukra ez a mozgásforma ideális. De azok számára is kifejezetten előnyösek az izometrikus gyakorlatok, akiknek még új dolog az edzés. Ezeknek a gyakorlatoknak a másik nagy előnye, hogy nincs szükség hozzájuk különleges eszközökre, legfeljebb egy pár súlyzóra.

Ezenkívül viszont bárhol és bármikor végezhetőek, és egyszerűek, tehát otthon, kényelmesen is le lehet tudni a napi edzést.

Az izometrikus gyakorlatok során az ember főleg olyan izmokat dolgoztat, melyek támasztják a testet, támogatják az ízületek munkáját, és ez kifejezetten hatásos azoknak, akik túlsúlyosak, de azok is profitálhatnak belőle, akik komolyan edzenek, ezzel ugyanis bármelyik sportban nőhet a teljesítményük és az állóképességük.

Az egyetlen fontos figyelmeztetés az izometrikus gyakorlatokkal kapcsolatban, hogy magas vérnyomás esetén nem árt konzultálni a kezelőorvossal vagy egy szakemberrel, mielőtt valaki nekilátna az edzésnek. Egészen a közelmúltig ugyanis tiltották az ilyen típusú statikus gyakorlatok végzését. Azonban az utóbbi időben több kutatás is napvilágot látott, mely azt bizonyítja, hogy az izometrikus gyakorlatok hosszútávon segítenek csökkenteni a vérnyomást.

 

 

edzes

 

Ha kedvet kaptál az edzéshez, próbáld ki az alábbi izometrikus gyakorlatokat!

 

Plank gyakorlat: helyezkedj el úgy, mintha fekvőtámaszozni készülnél, és tartsd ezt a pozíciót 30 másodpercig.

Megtartott guggolás: állj vállszélesnél valamivel szélesebb terpeszbe, emeld magad elé a karodat, végezz guggolást, és maradj ülő pozícióban 30 másodpercig, közben ne engedd a csípőd sokkal a térded alá.

Falnál ülés: támaszd a hátadat a falnak, csússz le ülő pozícióba, hogy a térded derékszöget zárjon be, és maradj így 30 másodpercig.

Csípőemelés hanyatt fekve: feküdj le a földre hanyatt, húzd fel a lábadat, majd nyomd ki a csípődet, és maradj így 30 másodpercig.

Mérlegállás: dőlj előre, és emeld fel az egyik lábadat, hogy a törzsed és a lábad egy egyenest zárjanak be, közben a két karodat nyújtsd ki oldalra. Ez a gyakorlat remekül fejleszti az egyensúlyérzéket.

Superman: feküdj hasra, a karodat nyújtsd a fejed fölé, majd emeld el a földtől a lábaddal egyetemben, és tartsd ezt a pózt, ameddig tudod.

Lábemelés: feküdj hanyatt, és emeld el a sarkadat egy kicsit a talajtól. Tartsd ki, ameddig tudod.

 

 

(Budaörsi Infó/femina.hu)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.