Mindenki maradjon otthon! – Wittinghoff Tamás: Eddig településünkön 89 személy esetében rendeltek el hatósági karantént

(Budaörs, 2020. május 3. – Budaörsi Infó) A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Online videó-sorozatunk keretén belül minden hétfőn Wittinghoff Tamás polgármester aktuális tájékoztatását láthatják, hallhatják és cikkünkben olvashatják is.

 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott érhetőek el a videóink.


 

 

 

 

 

Wittinghoff Tamás polgármester tájékoztatása
(2020. május 3.)

 

 

Kedves Budaörsiek!

Anyák napja van ma. Egy olyan anyák napja, amilyet eddig még nem éltünk át. Azok a szerencsés felnőttek, akiknek volna kinek vinni virágot, most bajban vannak – meglátogathatják-e édesanyjukat? Közel merjenek-e menni idős szülőjükhöz? Elmaradnak az óvodai-bölcsődei ünnepségek is, a kicsik nem szavalják a kedves Anyák napi köszöntőket. De otthon biztosan rajzolnak valami szépet, a nagyobbacskák talán süteményt is sütnek – köszöntik vele az édesanyjukat. Az élet nem áll meg, csak akadályokat gördít elénk. A mi dolgunk, hogy ezeken túljussunk.

Ma a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások hetedik hetébe léptünk. Az elmúlt napok legfontosabb híre már a jövőre vonatkozik: hétfőtől – legalábbis Budapesten és Pest megyén kívül – országosan elkezdődik a járványügyi korlátozások fokozatos feloldása.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy megszűnt vagy csökkent volna a járványveszély. Ellenkezőleg! A találkozások megnövekvő száma újabb és újabb, az eddiginél is gyakoribb fertőzési lehetőségeket jelenthet. Ezért én kissé korainak és eléggé kockázatosnak tartom ezt a lépést. Remélem, tévedek! Annyit tehetünk, hogy védjük továbbra is magunkat és környezetünket a vírusfertőzéssel szemben: kötelező a szájmaszk viselése üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, nyilvános helyeken. Tartsunk legalább kétméteres távolságot egymás között, amit lehet, fertőtlenítsünk, gyakran és alaposan mossunk kezet!

 

 

2m_tavolsag_koronavirus

 

Bármennyire is nehéz elviselni a bezártságot, ne induljunk el hosszabb utakra! Budaörs a főváros kapuja, nálunk tehát nem változtak az eddigi kijárási korlátozások: csak alapos indokkal szabad otthonról elmenni!

A város rendőrkapitányának tájékoztatását figyelembe véve nem tartottam szükségesnek a hétvégén a mindenkire érvényes szabályoknál szigorúbb korlátozásokat bevezetni – de a központi veszélyhelyzeti rendelkezéseket mindenkinek be kell tartania, ezt a hatóságok a hosszú hétvégén is folyamatosan ellenőrizték.

Mint tudjuk, a Kormány úgy döntött, hogy a járvány ellenére május 4-én kezdődően megtartják az ország középiskoláiban az érettségi vizsgákat. Vigyázzunk az érettségizőkre, s persze a tanárokra is! Ha bármi hiányozna ehhez, önkormányzatunk természetesen segít a gimnáziumnak a biztonságos feltételek megteremtésében. Sikeres érettségit kívánok minden vizsgázónak!

 

 

erettsegi_irasbeli_2019

 

Egy kormányrendelet kötelezővé tette az önkormányzatok számára, hogy településükön bölcsődei és óvodai ügyeletet biztosítsanak munkanapokon a fertőző betegségben nem szenvedő, egészséges gyermekek számára.

Mi az ügyeletet a Vackor Óvodában és a Pitypang bölcsődében szerveztük meg. Kértük a kisgyermekes szülőket, hogy csak akkor igényeljék az ügyeletet, ha otthonról történő munkavégzésük nem megoldható, a munkába állásuk elengedhetetlen és a gyermek felügyeletét semmilyen más biztonságos módon nem tudják megoldani.

Habár minden szükséges járványügyi és higiéniai intézkedést megteszünk, az ügyeletet ellátó dolgozók tesztelését folyamatosan biztosítjuk – mégsem garantálható, hogy a közösségben a gyermek nem fertőződhet meg. Eddig összesen öt óvodás és három bölcsődés gyermek szülője igényelte az ügyeletet.

Múlt héten már jeleztem, hogy az önkormányzatnak sikerült beszereznie gyorsteszteket, és továbbiakat is rendeltünk. A vizsgálatokat a sürgősségi ügyelet végzi. Teszteljük az óvodai, bölcsődei ügyelet dolgozóit, az egészségügyben és szociális szektorban dolgozókat, az idősek otthonába a kórházból tesztelés nélkül visszaküldött időseket, és nem utolsó sorban orvosi javaslat alapján a fertőzés-gyanús budaörsieket.

Eddig településünkön 89 személy esetében rendeltek el hatósági karantént, jelenleg közülük már csak 19-en állnak járványügyi megfigyelés alatt, ellátásukról gondoskodunk.

Rajtuk kívül kérésükre ellátjuk továbbra is az időseket és rászorulókat: az elmúlt héten gyógyszer beszerzését 136-an kérték, bevásárlást 62 főnek, mindkettőt 27 főnek intéztünk. Hétköznapokon ezen kívül 574 felnőtt és 353 gyermek számára biztosítunk étkeztetést.

Kérem, hogy aki teheti, támogassa az önkormányzat járvány elleni védekezését! A Veszélyhelyzeti Adományszámlára eddig mintegy 5 700 000 Ft átutalás érkezett.

Köszönöm az adományozóknak, sokat számít a segítségük.

Szeretnék köszönetet mondani a Romano Glaszo – Emberi Hang Művészeti Csoport ifjú művészeinek is a villámkoncertekért, amelyekkel a város terein és a lakótelepen lepték meg a budaörsieket. Magyar, cigány, szerb népdalok hangzottak el egy platós autóról, amelyeket a lakók az ablakból, erkélyről, autókból hallgattak, és tapssal köszöntek meg.

És természetesen ezúton is köszönöm mindazoknak a segítségét, akik a hivatal munkatársai mellett önkéntesként segítik munkánkat.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

Budaörs, 2020. május 3.

 

Wittinghoff Tamás
polgármester

 

 


 

Korábbi cikkek a témával kapcsolatban:

Mindenki maradjon otthon! – Wittinghoff Tamás: Budaörsön elkezdhetjük tesztelni a legveszélyeztetettebbeket

Mindenki maradjon otthon! – Wittinghoff Tamás: A veszélyhelyzeti adomány alszámlánkra eddig 4,5 millió forint érkezett

Wittinghoff Tamás arra kéri a budaörsi üzletek vezetőit, hogy tegyék kötelezővé a szájmaszk viselését

Összefogásra buzdít Wittinghoff Tamás – Hatvanan vannak hatósági karanténban Budaörsön

Wittinghoff Tamás: Saját és mások élete, egészsége védelme érdekében most maradjon otthon!

Wittinghoff Tamás és további 40 város polgármestere közösen tiltakoznak a kormány tervei ellen

Mindenki maradjon otthon! – Wittinghoff Tamás: Budaörsön, közösen le fogjuk győzni ezt a járványt is!

Mindenki maradjon otthon! – Wittinghoff Tamás: Budaörsön jelenleg 43 ember van karanténban

Mindenki maradjon otthon! – Wittinghoff Tamás: Vegyük a lehető legkomolyabban, minket budaörsieket sem kerül el a járvány

Wittinghoff Tamás polgármester közleménye a fertőzésveszély csökkentése érdekében tett intézkedésekről

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.