Kormányszóvivő: Vidékiként sem tanácsos Budapestre vagy Pest megyébe jönni

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebookon közzétett videóban igyekezett elmagyarázni, hogy mit jelentenek a hétfőtől érvényes új szabályok, vagyis hogy vidéken megszűnik, Budapesten és Pest megyében viszont fennmarad a kijárási korlátozás.

 

 

A legtöbbeket érdeklő kérdés most az lehet, hogy a fővárosiak lemehetnek-e például a vidéki, mondjuk, balatoni telkükre vagy rokonaikhoz. A kormányszóvivő erre úgy válaszolt: továbbra is alapos indok kell a lakóhely elhagyásához.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy budapesti és Pest megyei lakos esetében nem fér bele, hogy elutazzon vidékre, és ott folytasson szabadidős sétát, kiváltképpen nem aludhat ott – magyarázta Szentkirályi, hozzátéve, strandolni sem mehetnek vidékre a budapestiek, a sétáláshoz pedig lehetőleg közeli és nem túl népszerű célpontot kell választaniuk, és továbbra is csak azokkal mehetnek, akikkel egy háztartásban élnek.

Vidékiként sem tanácsos Budapestre vagy Pest megyébe jönni – tette hozzá.

Megkérdezték tőle azt is, hogy az anyák napi virág átadható-e személyesen a nagymamának. Erre azt válaszolta, hogy ezen a hétvégén még mindenhol életben vannak a kijárási korlátozások, és mivel a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, érdemes „alternatív módot” találni a szülők, nagyszülők felköszöntésére. Hogy akkor a kormány miért rendelte el, hogy a virágboltok mindenhol korlátozás nélkül nyitva tarthatnak akár délután 3 óra után is az országban ezen a hétvégén, az nem derült ki.

Szentkirályi azt is megerősítette, hogy az élelmiszerüzleteket, drogériákat hétfőtől is csak 9 és 12 óra között kereshetik fel az idősek szerte az országban, ami azt is jelenti, hogy egy házaspár tagjai nem vásárolhatnak együtt, ha egyikük elmúlt 65 éves, a másikuk pedig nem. Ezen a szabályon az önkormányzatok sem változtathatnak.

Hangsúlyozta azt is, hogy augusztus 15-éig 500 főnél kisebb rendezvények sem tarthatók, ez alól az esküvő és a temetés ugyan kivétel, de a lagzi már nem tartható meg. Nem nyithatnak ki a vidéki mozik, szórakozóhelyek, múzeumok sem, míg a játszóterekről az önkormányzatok dönthetnek.

Végezetül elmondta, aki családlátogatási céllal tér haza Magyarországra, arra továbbra is kéthetes karantén vár, ettől csak azoknál tekintenek el, akik egy magyarországi üzembe érkeznek dolgozni külföldről.

 

Ide kattintva tudja megnézni a videót!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.