Mindenki maradjon otthon! – Vágó Evelin: Falgyakorlatok

(Budaörs, 2020. április 30. – Budaörsi Infó) A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Online videó-sorozatunkban minden héten kedden és csütörtökön Vágó Evelin mozgatja meg a budaörsieket. Kanapétól el, mozgásra fel! 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott érhetőek el a videóink.


 

 

Vágó Evelin: Falgyakorlatok

 

 

 

Az ízületvédelem kilenc pontja – előzd meg a bajt

Az ízületeidet érintő problémák harmincas éveid közepétől bármikor jelentkezhetnek, ha nem teszel ellenük. Pár apró dologgal Te is segíthetsz, hogy ne legyenek problémáid.

Ebben a cikkben azt osztom meg veled, hogy miket kerülj el annak érdekében, hogy megelőzhesd a fájdalmas ízületi gyulladásokat!

 

Ízületvédelem

 

1. Számítógép előtt ülsz egész nap

A hosszú ideig tartó, kis igénybevételt igénylő mozgások, ahogyan például a gép előtt gubbasztasz vagy a klaviatúrát nyomkodod, vagy ha egész nap ülve telefonálsz, az a szakemberek szerint negatívan hat az ízületekre és mindenképp szükséges a rendszeres időközönkénti kimozgatás. Vagyis tarts fél óránként szünetet és legalább 2-3 percre állj fel az asztaltól, hogy megtörd a monotonitást.

 

2. Ne tömd tele a válltáskádat!

Ha az egyik válladon nagy súlyt kell cipelned, akkor az eltorzíthatja a testtartásod, és az izmok is bemerevedhetnek ezeken a területeken. A hozzáértők azt javasolják, hogy a testtömegünk 5%-át ne haladja meg a válltáska súlya, ha ennél nehezebb táskát kell hordanod, akkor érdemes hátitáskára váltani, aminek köszönhetően egyenletesebben tud eloszlani a teher.

 

3. Mozgásszegény életmód

Akár hiszed, akár nem, ha keveset mozogsz, az ugyanúgy megfeszítheti az ízületeidet és izmaidat, mintha túledzenéd magadat. Ez azért van, mert a vérkeringés a kevés mozgás hatására nem kellő mértékben tud áramolni.

Tanulmányok igazolták, hogy 40%-kal csökkent az ízületi megbetegedések száma azoknál, akik aktív életet folytattak, szemben azokkal, akik nem figyeltek erre oda. A sport mindennél jobban védi az ízületeket, mivel építi és erősíti az őket körbefogó izmokat.

 

 

Ízületvédelem és megelőzés

 

4. Súlyfölösleg

Ha a kilók felkúsznak, az nem csupán esztétikai problémát jelent, hanem óriási terhet is ró az ízületekre, térdekre és a gerincoszlopra is. Minél több a fölösleges kiló, annál nagyobb pressziót kell elviselnie a csípőnek is, ami az ízületeket védő porcok kopásához vezet.

 

5. Alváshiány

A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás alapvető az egészséges szervezet fenntartásában. Az optimális alvás elérése érdekében válassz félkemény ágymatracot, mert ez is nagy mértékben befolyásolja az ízületeid és izomzatod állapotát.

 

6. Káros szenvedélyek

A dohányzás által a nikotin bekerülése a szervezetbe súlyos károkat tehet az ízületeidben, ugyanis képes elzárni az ízületekbe vért pumpáló hajszálereket. A dohányosok közt nem ritka az ebből fakadó gerinc és ízületprobléma már fiatal korban is!

 

7. D-vitamin és Kalcium hiány

Ahhoz, hogy erős csontozatod legyen, figyelned kell a D vitamin és Kalcium beviteledre. Fogyassz sokat a zsírszegény savanyított tejtermékekből, halból, zabpehelyből. A megfelelő D vitamin bejutáshoz pedig sportolj sokat a szabadban, napsütésben.

 

8. Figyelj oda a fájdalomra!

Sokszor lekicsinyítjük a probléma jelentőségét, de a fájdalom igen is mindig indikátora annak, ha valami nem működik megfelelően. Ne halogasd megmutatni a problémát egy szakorvosnak, ha ízületi fájdalmat érzel! A korai diagnózis felállítása után sokkal nagyobb eséllyel fordítható vissza a romlásnak indult állapot!

 

9. Ne erőltesd túl magad!

Ugyanannyira káros a túlzásba vitt mozgás, mint a kevés sport. Ha fokozatos terhelés éri a szervezetedet, akkor az ízületek nem fáradnak ki idő előtt és akár nyugdíjas éveidben is fitt lehetsz, ha nem hajtod túl magad! Figyelj mindig arra, mit üzen a tested!

 

Ha már roncsolódtak az ízületek, akkor sajnos maradéktalanul nem fordítható vissza az eredeti állapot, de sokat számíthat, ha glükozamint fogyasztasz rendszeresen a prevenció és a regenerálás érdekében! Ezek a készítmények a védelem mellett porcépítő tulajdonságokkal rendelkeznek.

 

 

(Budaörsi Infó/Peakshop.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.