TÖOSZ-felmérés – Az önkormányzatok többségénél likviditási problémát okoz a gépjárműadó elvonása

(Budaörs, 2020. április 26. – Budaörsi Infó) Miután a Kormány döntése szerint a Magyar Közlönyben megjelent a Járvány Elleni Védekezési Alap és a Gazdaságvédelmi Alap forrásairól szóló rendelet [92/2020. (IV. 6.) Korm.rendelet, Magyar Közlöny 2020. évi 66. szám ], a TÖOSZ egy rövid, gyorsan kitölthető, négy kérdésből álló kérdőívet küldött tagjai részére. A célja az volt, hogy kiderüljön milyen tényleges hatása van az önkormányzatokra a gépjárműadó állami elvonása. A TÖOSZ a legnagyobb – 1619 taggal rendelkező – országos önkormányzati érdekvédelmi szervezet Magyarországon.

 

A megváltoztatott jogszabály értelmében a belföldi gépjárművek után a települési önkormányzatot az általa 2020. évben beszedett gépjárműadó 40%-a nem illeti meg, az a XLVI. Járvány Elleni Védekezési Alap fejezet bevételét képezi.

 

A felmérést anonim módon végezték tagjaik között, így a felmérésben elsőként megkérdezték a települések nagyságát, hat lakosságszám kategória szerint:

 

grafikon1_toosz

 

A célnak megfelelően az legfontosabb kérdés az volt, hogy okoz-e likviditási problémát a feladatellátásban a gépjárműadó elvonása a költségvetés végrehajtása során?

 

A válaszok alapján 63,7% igen, és 36,3% nem válasz született:

 

grafikon2_toosz

 


A felmérés szerint tehát, a gépjárműadó elvonása a települési önkormányzatok 63,7%-ánál okoz likviditási gondokat!


 

 

A válaszok megoszlása ugyanerre a kérdésre településkategóriánként:

 

grafikon3_toosz

 

A kérdőívet összesen 555 önkormányzat töltötte ki, azonban következő két kérdésre [„A 2020. évi működési költségvetésük hány százalékát teszi ki az elvonás?” illetve „Mekkora összeget jelent ez az Önök önkormányzatnál (e Ft-ban)?”] nem minden esetben született egyértelmű válasz, ezért a beérkezett válaszokból 522 értékelhető válasz került feldolgozásra.

Ennek alapján az átlagos költségvetési elvonás mértéke 3,70%, ami átlagosan 7.347.000 Ft-ot jelent.

 

Arra a kérdésre, hogy az önkormányzat 2020. évi működési költségvetésének hány százalékát teszi ki az elvonás, a következő eredmény született:

 

grafikon4_toosz

 

 

Arra a kérdésre, hogy az elvonás mekkora összeget jelent ez az egyes önkormányzatoknál, a válaszok alapján a következő lett az eredmény:

 

grafikon5_toosz

 

A TÖOSZ azt tervezi, hogy a 2020. évi gépjárműadó bevétel elvonásáról szóló kérdőívet követően átfogó kérdőívet készít az önkormányzatokat érintő valamennyi bevételkiesés tekintetében.

 

A budaörsi helyzet

 

Budaörsnek az elvonás 170 millió forint újabb kiesést jelent. Wittinghoff Tamás polgármester a bejelentés hírére a Facebook-oldalán azt írta korábban, hogy Budaörs idén elveszítheti összes bevételét.

 

“A mai bejelentés szerint nemhogy nem veszik figyelembe, hogy az az adó, ami miatt Budaörstől törvénytelenül, szolidaritás címén, havi 200 milliós nagyságrendű pénzt vonnak el, az a pénz nincs, hisz a cégek mennek tönkre, adót alig tudnak majd fizetni, de további “szolidaritásként” a gépjárműadó önkormányzati részét is elvonja az állam.

Ez további több, mint 170 millió.

Az állam pedig, ugyan védelmi többlet feladatokat ad, forrást hozzá egy fillért se.

Budaörs tehát idén elveszíti összes bevételét.

Megnyugtató, hogy eközben családtagok, haverok, üzletfelek milliárdokat kapnak a kormánytól turisztikai magán beruházásaikhoz!”

 

 

utcatakaritas_budaors_2020_apr3

 

 

(Budaörsi Infó / forrás, grafikonok: toosz.hu)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.