Amerikai történészek is dokumentálják a koronavírus-járványt

A New York-i Történelmi Társaság elkezdte összeszedni egy olyan gyűjtemény anyagát, amely a koronavírus-járványt fogja bemutatni a jövő nemzedékeinek.

 

A társaság, hasonlóan a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások után végzett gyűjtőmunkához, most olyan dolgokat, fotókat és a helyi lakosok személyes tárgyait gyűjti, amelyek a koronavírus-járványt dokumentálják – adta hírül a The Guardian brit napilap.

“Ez történelem, amelyre mindenki vissza fog tekinteni. Reméljük, hogy az emberek képesek lesznek tanulni belőle, és jobban fel lesznek készülve egy ehhez hasonló eseményre a jövőben. És jobban fel lesznek készülve annak kezelésére is” – idézte a brit lap Margi Hofert, a múzeum igazgatóját.

A “koronavírus-gyűjtemény” ugyanazt a mintát követi, mint a szeptember 11-i, amelyben tárgyak, felvételek, a lakossággal és a világgal kapcsolatos történetek sorakoznak. A járvány esetében azonban az egészségügyre, a gyógyításra, az otthonra, a karantén alatti életre és a közösségi távolságtartára összpontosítanak.

“Március közepén kezdtük meg a gyűjtést. Már akkor tudatában voltunk annak, mely tárgyak – kézfertőtlenítő, maszkok, kesztyűk – lehetnek fontosak a gyűjtemény számára, de ez mára már egy jóval nagyobb történetté fejlődött, amelyet korábban el sem tudtunk képzelni” – magyarázta az igazgató.

A gyűjtemény már meglévő darabjai között van Alan Balackiról, a múzeum egyik kurátoráról készült fotó, amelyen egy varrógépen arcmaszkokat készít. Az üzletek, amelyek bezárni kényszerültek, mind valamilyen különleges felirattal tájékoztatták vásárlóikat. Ezeket is gyűjtik a múzeum számára.

Stephen Harmon fotós a megapolisz üres utcáiról készült felvételei is a múzeumhoz kerültek.

“Fotórészlegünk kurátora kapcsolatban áll az utcai fotósokkal, akik készek érdeklődésre számot tartó felvételeket készíteni. Emberek védőöltözetben, akik tanúi azoknak a történeteknek, amelyek arról szólnak, milyen most New Yorkban élni” – tette hozzá.

Az összegyűjtött tárgyak között vannak olyanok is, amelyek a válság idején tapasztalt kreativitást mutatják be és azt, hogy a karantén idején milyen műalkotások születtek.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.