Mindenki maradjon otthon! – Vágó Evelin: A kanapé

Budaörs, 2020. április 23. – Budaörsi Infó) A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Online videó-sorozatunkban minden héten kedden és csütörtökön Vágó Evelin mozgatja meg a budaörsieket. Kanapétól el, mozgásra fel! 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott érhetőek el a videóink.


 

 

 

 

Vágó Evelin: A kanapé

 

Mennyi időt szán naponta az aktív testmozgásra?

Azok közé tartozik, akik igyekeznek legalább harminc perc edzést beiktatni, vagy már a lépcsőzés is nehezére esik?

Annak ellenére, hogy legtöbben tisztában vannak a testmozgás szükségességével, mégsem tesznek érte tudatosan. A mozgásszegény életmód egyre inkább mindennapjaink részét képezi, s ehhez nem csak a munkavégzési módok járulnak hozzá, hanem az elterjedt szabadidős elfoglaltságok is. Az irodai munka után autóval járunk bevásárolni, majd hazaérkezvén folytatjuk tevékenységeinket a számítógép vagy a televízió előtt.

Ugyan háziasszonyként, családanyaként ennél jóval több elfoglaltság adódik, de mégis tény, hogy legtöbben nem figyelnek testükre. Nem csak a normál testsúly és az edzettség miatt lenne pedig fontos ez, hanem a betegségek megelőzésének apropóján is. A testmozgás jóval többről szól, mint pusztán arról, hogy hiúsági kérdést csináljunk belőle. A mozgásszegény életmód számos megbetegedésnek teremti meg a feltételeket, s ahogyan a mérleg nyelve is egyre többet mutat, úgy válik mind nehezebbé aktivizálni magunkat.

 

A fizikai inaktivitás káros az egészségre

Ha egészségtelen életmódról van szó, akkor legtöbben azonnal a dohányzásra vagy a nem megfelelő étkezésre gondolunk. Tény pedig, hogy a mozgásszegény mindennapok legalább ennyire károsak lehetnek a szervezetre.

A mozgásszegény életmód megrövidíti az életet, növeli a cukorbetegség és a daganatos megbetegedések kockázatát, de a szívbetegségek is gyakrabban előfordulnak azoknál, akik nem szívesen veszik rá magukat a mozgásra.

Sajnos egyértelmű összefüggés mutatható ki a mozgáshiány és az elhízás között. E kettő bizonyítottan olyan civilizációs problémák, melyek a fejlett társadalmakban egyre inkább szedik áldozatukat. A naponta aktívan mozgó embereknél ritkán fordul elő elhízás, vagy ha mégis, akkor a fizikai aktivitásnak köszönhetően attól egyszerűen sikerülhet megszabadulni. A súlyfelesleg egészségügyi kockázataihoz kétség sem férhet, s ha nem is azonnal jelentkeznek ezek a problémák, akkor is jelentősen rontja az az életminőséget.

 

 

vagoevelin34

 

Egyre nő a mozgáshiányos életmódot folytatók száma

Nem túlzás azt állítani, amit a statisztikák is alátámasztanak, hogy legtöbben napunk ötven-hetven százalékát ülő testhelyzetben töltjük. Ez már alapvetően akadályoz meg a testmozgásban, s a hátralevő időben sokan ennek ellenére sem választják a fizikai aktivitást.

A sport iránti lelkesedés hiánya, az esti televíziózás, a PC előtt töltött idő és a mindezekkel együtt járó elhízás pedig csak tovább rontják a helyzetet. A változtatáshoz másra sincs szükség, mint motivációra, s innentől kezdve igenis megteremthető az idő még a legelfoglaltabb napon is a mozgásra.

Nem kell azonnal konditermi időtöltésre gondolni, sokszor kezdésnek már az is elég, ha az egy-másfél kilométerre levő munkahelyig nem az autót választjuk, vagy a lift helyett lépcsőn megyünk fel a szükséges magasságba. A hosszas sétákat egy idő után felválthatja a kocogás, s amint a mozgás életünk részévé válik, úgy érezzük majd egyre jobban magunkat bőrünkben.

 

Mennyi az annyi a WHO szerint?

Mindennapjainkban legtöbben időhiánnyal küzdünk. Jogosan merülhet fel ilyenkor a kérdés, hogy mégis mennyi testmozgásnak érezhetjük jótékony hatásait. A WHO heti két és fél óra mozgást javasol, de vannak olyan szakemberek, akik ennél sokkal többet ajánlanak. Nagyon fontos, hogy ha ülő munkát végzünk, akkor ennél célszerű több mozgást beiktatni életünkbe, hiszen csak így ellensúlyozhatjuk az ülő testhelyzet káros hatásait.

 

 

ulomunka

 

Nem csak a sport lehet mozgás

Az aktív testmozgás lehetőségét sokan éppen azzal hessegetik el, hogy nincs idejük csak a sportra napi fél-egy órát rászánni. Érdemes azonban belegondolni, milyen hétköznapi tevékenységekkel válthatjuk ki az edzést.

Gondolt már arra, hogy autó helyett sétálva menjen munkába? Két szatyor élelmiszert reális távolságra gépjármű nélkül is el lehet vinni, de a lépcső előnyben részesítésekor is megdolgoztathatjuk kicsit testünket. A természetjárás a családdal egyszerre jelent szabadidős elfoglaltságot, és egyúttal egészségünk érdekében is tehetünk vele. Minden csak hozzáállás és kreativitás kérdése, s ha ilyen módon közelítünk a testmozgáshoz, akkor sokkal egyszerűbben életünkbe illeszthetővé válik az.

 

 

seta

 

Tudatosság a mindennapokban

A mozgásra való odafigyelés is valahol a tudatosságról szól. Az egészség megőrzését fókuszba állítva elegendő motivációra számíthatunk, hiszen a szeretteinkkel egészségben töltött évek minden másnál többet érnek.

Érdemes rangsort állítani a filmnézés és az egészségre való figyelés között. Ugyan kétségtelen, hogy vannak olyan elfoglaltságok, melyeknek mindenképpen helyet kell kapni napjainkban, de a rendelkezésünkre álló szabadidővel – legyen az bármennyi is- magunk gazdálkodunk. Ez nem azt jelenti, hogy erőnkön felül teljesítve nap mint nap a konditeremben kellene időznünk, de néha bizony érdemes erőt venni magunkon, és még a fárasztó nap után is futócipőt húzni vagy leúszni a kitűzött távot. A tudatos életmóddal több eredmény érhető el, mint azt sokan hinnék.

 

A súlyfelesleg sem lehet akadály!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy minél több a súlyfelesleg, sajnos annál nehezebben megy a testmozgás. Emiatt sokaknál a motiváció is hiányzik, hogy a megfelelő mozgásforma megtalálásáról már ne is szóljunk.

Pedig ez utóbbi kiemelt jelentőséggel bír az ízületek és a szív védelme érdekében. Ha nem tudjuk, hogy, milyen edzést válasszunk, vagy egyszerűen életvezetési tanácsokra lenne szükségünk, akkor érdemes profi segítségét kérni.

A személyi edző korunknak, edzettségünknek és persze súlyunknak megfelelő mozgásformát ajánl, illetve egyénre szabott edzéstervet is összeállíthat. Ne feledje, a fizikailag is aktív mindennapok hozzájárulnak ahhoz, hogy megőrizhesse egészségét, energikusságát, normál testsúlyát és jókedvét!

 

 

(Budaörsi Infó/uniptika.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.