Mindenki maradjon otthon! – Székely Viola: Így készíts legópörgettyűt

(Budaörs, 2020. április 16. – Budaörsi Infó) A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Online videó-sorozatunkban csütörtökönként Székely Viola beszél a robotikáról. Tartsanak velünk!

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott érhetőek el a videóink.


 

 

Székely Viola: Legópörgettyű

A mai téma a pörgés. Kicsit robotosan, kicsit pörgősebben, és annál inkább legósan. Maradjatok ti is velem és tudjatok meg többet erről a jelenségről.

Egészen biztos a búgócsigát ismeritek – sokan játszottatok már vele. És azt is észrevettétek, hogy nyugalmi állapotban nem igazán marad meg függőleges helyzetben. De ha megpörgetitek, akkor sokáig egyensúlyban marad.

A legegyszerűbb pörgettyű -giroszkóp egy tengely körül szabadon forgó lendkerék. A giroszkóp jellemző tulajdonsága, hogy pörgés közben igyekszik megtartani forgástengelyének az irányát. Ez a stabilitás teszi lehetővé, hogy működés közben az asztalra helyezett pörgettyű ne dőljön el.

 

 

porgettyu

 

A legközismertebb alkalmazása a giroszkópnak a bicikli kereke. Ti is észrevettétek, hogy ennek a forgása megakadályozza, hogy a jármű feldőljön. Amíg állnak a kerekek, a kerékpár egyáltalán nincs egyensúlyban, viszont minél gyorsabban forognak a kerekek, annál stabilabb a jármű.

Giroszkópokat gyakran alkalmaznak a navigációban, a pontos irány és a pozíció meghatározására. Például iránytűk helyett vagy azok kiegészítéseként hajókon, repülőkön, és űreszközökön.

A segwayt is a giroszkóp tartja egyensúlyban. Segítségével az eszköz szabályozása ingaként működik. Azaz, ha a giroszkóp nyugalmi állapotából kimozdul, érzékeli a változást, és a megfelelő vezérlésnek köszönhetően az elektromos motorokkal kompenzál. Így egyensúlyban tartja a segway-t és az utasát.

A legó is foglalkozott a segway elméletével és a Mindstorms education csomagjába beletervezte a két keréken egyensúlyozó robotot.

És végül építsünk mi is legóból egy pörgettyűt és az azt meghajtó mechanikát, majd egy programot is írjunk hozzá.

 

 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.