Mindenki maradjon otthon! – Vágó Evelin: Tudjátok mennyi kalóriát égettek el főzés közben?

(Budaörs, 2020. április 14. – Budaörsi Infó) A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Online videó-sorozatunkban minden héten kedden és csütörtökön Vágó Evelin mozgatja meg a budaörsieket. Kanapétól el, mozgásra fel! 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt  elsőként ott érhetőek el a videóink.


 

 

Vágó Evelin: Tudjátok mennyi kalóriát égettek el főzés közben? 

 

Belegondoltatok már abba, hogy mennyi kalóriát használunk fel pl. takarítás, főzés vagy kertészkedés közben?

 

 

Mindenkinek más a napi kalóriaigénye. A napi kalóriaszükségletet a testtömeg, az életkor, a nem, a külső hőmérséklet és a fizikai, illetve szellemi aktivitás határozza meg. Egy átlagos testtömegű és mérsékelt fizikai aktivitású felnőtt nő napi kalóriaigénye 2000 kcal/nap.

A férfiaknak, nagyobb testtömegük miatt, nagyobb az energiaigényük, a gyerekeknek pedig a növekedés miatt van szükségük arányaiban több energiára. Nehéz, hosszan tartó fizikai munka vagy intenzív sportolás szintén nagyobb energiabevitelt igényel. A terhesek, illetve a szoptatós anyukák energiaigénye ugyancsak magasabb.

A gyerekek rengeteget mozognak, szaladgálnak, ugrándoznak. Az idősebbeknek viszont már a napi rutinfeladatok elvégzése is a testmozgás része, hiszen időnként jelentős erőfeszítést igényel például a felöltözés vagy néhány lépcsőfok megtétele. Az aktív korú felnőttek számára – főként akik irodában, számítógép mellett vagy autóban ülnek napi 8-10 órát – a mindennapokban sokszor nehéz időt szakítani a testmozgásra. Tudni kell azonban, hogy a hétköznapi mozgásformákkal (takarítás, kertészkedés, autómosás stb.) is rengeteg kalóriát égethetünk, így sokat tehetünk egészségünk érdekében.

Az alábbiakban látható, hogy különböző házimunkák során mennyi energiát használhat fel a szervezetünk percenként.

1 cal=4,2 J

Házimunkák (kJ/perc kcal/perc)

Kapálás

kJ/perc: 24.22

kcal/perc: 5.77

 

Kertészkedés

kJ/perc: 22.41

kcal/perc:  5.34

 

Ablaktisztítás

kJ/perc: 12.36

kcal/perc:  2.94

 

Lépcsőtakarítás

kJ/perc: 14.01

kcal/perc: 3.34

 

Takarítás, portörlés

kJ/perc: 14.55

kcal/perc: 3.46

 

Vasalás

kJ/perc: 5.97

kcal/perc:  1.42

Főzés

kJ/perc: 6.73

kcal/perc: 1.6

 

Padlósúrolás

kJ/perc: 14.38

kcal/perc:  3.42

 

Mosás, teregetés

kJ/perc: 12.78

kcal/perc:  3.04

 

Súrolás

kJ/perc: 8.73 2.08

kcal/perc: 2,08

 

Sepregetés

kJ/perc

kcal/perc:  7.01 1.67

 

Zöldségtisztítás

kJ/perc: 5.93

kcal/perc: 1.41

 

Mosogatás

kJ/perc: 6.32

kcal/perc:  1.50

 

Gyomlálás

kJ/perc: 23,38

kcal/perc: 5,57

 

ferfi_takaritas

 

A fizikai aktivitás segít megtartani a normális testtömeget, kedvező hatású a szénhidrát-, a zsíranyagcserére, a keringésre, a vérnyomás szabályozásra, a csontanyagcserére, a daganatok kialakulásának megakadályozására és legfőképpen a hangulatra – mérsékli ugyanis a stresszhatásokat. Az egészségünk érdekében javasolt minden nap mozogni, a korunknak, egészségi állapotunknak megfelelően. Érdemes áttekinteni a fizikai aktivitási lehetőségeket az otthoni elfoglaltságok kapcsán is, a különböző házimunkák elvégzése nagyszerűen beépíthető a mindennapi mozgások közé.

A fizikai aktivitás hiánya előbb-utóbb betegségek kialakulásához vezethet. Rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott táplálkozással kezelhető, megelőzhető az elhízás, valamint a következtében kialakuló betegségek: szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás betegség, koszorúér betegség), a cukorbetegség, zsíranyagcsere zavarok (magas koleszterinszint) vagy a metabolikus szindróma. Jótékony hatású a mozgásszervi betegségek (pl. arthrosis), csontritkulás, de akár az epekő, illetve egyes daganatos betegségek, mint az emlő vagy a vastagbél tumorok megelőzésében is.

 

 

jogging_futas_szalad_mozgas_egeszseg_eletmod

 

Rendszeres testmozgás hatására lelkünk egészsége is jelentősen javul. Akik mozognak, a kedvük is jobb. A pszichés zavarok, mint például a depresszió elkerülhetők vagy javíthatók a rendszeres fizikai aktivitással.

Mozgásra tehát mindannyiunknak szüksége van kortól, nemtől, betegségtől, egészségtől függetlenül. Keressük tudatosan a lehetőséget a mindennapokban a testmozgásra, mivel akár a legegyszerűbb hétköznapi mozgásokkal, ház körüli munkákkal is rengeteg kalóriától szabadulhatunk meg.

 

 

(Budaörsi Infó/ Forrás: webbeteg.hu)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.