Összefogásra buzdít Wittinghoff Tamás – Hatvanan vannak hatósági karanténban Budaörsön

(Budaörs, 2020. április 12. – Budaörsi Infó) “A nehézségek ellenére továbbra is mindent megteszünk azért, hogy megóvjuk a budaörsieket, és a minimálisra csökkentsük a veszélyeztetettséget” – fogalmaz a koronavírus-helyzet heti összefoglalójában Wittinghoff Tamás polgármester, és összefogásra buzdítja a budaörsieket.

 

 

“Kedves Budaörsiek!

Az utóbbi hetekben minden gyökeresen megváltozott körülöttünk. Nem kivétel ez alól a Húsvét sem. Most kényszerűen el kellett hagynunk a nagy családi összejöveteleket, a locsolkodással összekötött baráti látogatásokat. Remélem, hogy ennek ellenére, ha szűkebb körben is, de mindenki tudott egy kicsit ünnepelni

A kormány a napokban határozatlan időre meghosszabbította a kijárási korlátozásokat. Bár lehetőséget kaptak rá a polgármesterek, mi nem szigorítottunk tovább Budaörsön, bízva abban, hogy ahogyan eddig, ezen túl is önkéntesen betartják az itt élők a szükséges szabályokat. A legfontosabb továbbra is, hogy a minimumra szorítsuk vissza a személyes találkozások számát. Ha mégis emberek közé kell mennünk, tartsunk megfelelő távolságot, és használjunk maszkot, kesztyűt!

Továbbra is sokan jelentkeznek önkéntesnek, segítik a munkánkat és érkeznek a pénzadományok is arra az elkülönített számlára, amelyet azért nyitottunk, hogy aki akar és tud, az hozzájárulhasson a védekezés megnövekedett költségeihez. A számlaszámot a város hivatalos honlapján találják meg.

Erre annál is inkább szükségünk van, mert a kormánytól nemhogy nem kaptunk ezekre a nem várt feladatokra plusztámogatást, de a havi 200 milliós szolidaritási hozzájáruláson túl még a gépjárműadó-bevételeket is elvonják tőlünk. Ez azért hozza nehéz helyzetbe a várost, mert a járványhelyzet okozta gazdasági krízis következtében drasztikusan csökken a vállalkozásoktól, nagy cégektől befolyó helyi iparűzési adóbevételünk.

Mivel Budaörs eddig sem kapott állami támogatást, még a kötelező feladatokat is ezekből a helyben keletkező, egyre csökkenő bevételekből kell ellátnunk.

Az önkormányzatokat érintő megszorítások ellen országszerte felemelték a szavukat a polgármesterek, többféle tiltakozó aláírásgyűjtés is indult, hiszen józan ésszel nehéz felfogni, hogy miért akarják gyengíteni a járvány elleni védekezés frontvonalában lévő településeket.

A nehézségek ellenére továbbra is mindent megteszünk azért, hogy megóvjuk a budaörsieket, és a minimálisra csökkentsük a veszélyeztetettséget. Folyamatosan növekszik az ellátásra szorulók száma, immár 522 ember számára biztosít étkezést az önkormányzat, illetve sokaknak segítünk a bevásárlásban és gyógyszerek beszerzésében is. A hivatalos tájékoztatás szerint a hatósági karanténban lévők száma Budaörsön – pénteki adatok szerint – változatlanul 60 fő, az ő ellátásukról is gondoskodunk.

A járvány ellenére az élet nem áll meg, sok területen igyekeznek hozzáigazítani az ügyek intézését a kialakult helyzethez. Így idén nem csak az óvodába, bölcsődébe, de az általános iskolákba is intézhető online módon a beiratkozás. A lakóhely szerinti körzetes iskolák mindenkit automatikusan felvesznek, aki nem jelzi, hogy másik intézményt választott.

Online módon tartjuk meg április 23-án a gyermekjogi fogadóórát is, és a pedagógiai szakszolgálat szintén interneten várja a diákok, szülők, pedagógusok megkereséseit. A MI1Másért kortárs segítő csoport és a Városi Ifjúsági Klub otthontanulást segítő csoportokat szervez, ezért is érdemes ellátogatni a gyermekbarat.budaors.hu  oldalra, ahol többek között megtalálható az ő felhívásuk is.

Nem megnyugtató, hogy az érettségikkel kapcsolatban még nem született végleges döntés, nem jó, hogy az érintett diákok bizonytalanságban vannak.

Szomorú epizódja volt az ünnepi időszaknak a nagypénteki erdőtűz, amelyhez szerencsére gyorsan kiértek a tűzoltók, de még így is csak hajnalra sikerült eloltani. Ennek kapcsán felhívom a figyelmet, hogy zárlatot rendeltem el április 14-e éjfélig a Csiki hegyekre és a felvezető turistautakra, ne menjenek arra! Valamint kérem, fokozottan ügyeljenek arra is, hogy tűzgyújtási tilalom van már az egész ország területén.

Nehéz időket élünk, kevés a jó hír, most mégis muszáj erősnek lennünk. Ilyen helyzetekben csak a helyi közösségek összefogása segíthet. Jó tudni, hogy Budaörsön számíthatunk egymásra, ez ad okot bizakodásra.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

 

Wittinghoff Tamás
polgármester
Budaörs város polgármestere”

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.