Azoknak, akiknek semmi nem elég, hogy észhez térjenek – Berta Katalin: Felgyújtottátok a hegyemet!

(Budaörs, 2020. április 11. – Budaörsi Infó) 2020. április 10-én Budaörsön, a Hold utca feletti erdős részen egy körülbelül 6 hektáros területen kigyulladt az aljnövényzet, fatuskók, cserjék. A tüzet csak szombat hajnalra sikerült teljes egészében eloltani. A tűz okát egyenlőre még vizsgálják. Berta Katalin, a madármentés elkötelezett híve, havi rendszerességgel számol be a Budaörsi Infóban arról, hogy hogyan tudjuk megóvni a körülöttünk lévő élővilágot. Most rendkívüli módon a budaörsi erdőtűzzel kapcsolatban nyilatkozott. 

 

 

Berta Katalin a Budaörsi Infónak elmondta, hogy végtelenül szomorú, hogy az emberek miért nem értenek a szép szóból. Miért nem tudnak otthon maradni?!

Rendkívüli módon megrázta az emberi nemtörődömség ilyen felfoghatatlan példája. Ráadásul éppen most az egészségügyi veszélyhelyzet és az éppen érvénybe lépő tűzgyújtási tilalom idején.

 

 

Berta Katalin indulatoktól sem mentes szavai ahhoz/azokhoz szólnak, aki/akiknek semmi nem elég, hogy észhez térjenek:

“Szomorú, hogy nem értik meg az emberek, hogy maradjanak otthon, mert a korlátozásból csak annyi megy át, hogy ki lehet menni kirándulni.

Most az is kiránduló, aki amúgy sosem megy a zöldbe. Látszik, mert nem tud viselkedni. Nem tisztel semmit, se a természetet, se semmit, mert a saját önző érdekeit tartja szem előtt.

Felgyújtottátok a hegyemet!

Azt a hegyet, ahová gyerekkoromban gyakran feljártunk, ahová apu még a hordozóba hozta fel az öcsémet.

Azt a hegyet, amelyet bebarangoltam aztán én is fiatalként, amikor elmélyülni vágytam és amit aztán bejártunk a gyerekeimmel.

Azt a hegyet, ahol az általunk megmentett és felnevelt madarakat engedtük el, ahol a fűben hasalva keresgéltük a határozóból a növények nevét. Azt a hegyet, ahová pokróccal, elemózsiával mentünk fel éjszaka csillaghullást nézni.

Ahol csendben hallgattuk a bozótban az éjszakai állatok neszezését. Ahol találgattuk, ki bukkan elénk, sün, vagy róka. Azt a hegyet, amelyen olyan védett növények élnek, amelyek esetleg sehol máshol, vagy csak nagyon kevés van belőle.

 

eg_az_erdo_budaorson5_2020apr10_budaorsi_tuzoltok_kepe

 

Ismeritek a Szent István szegfűt, a törpe nőszirmot, vagy a leánykökörcsint?

Mond nektek ez valamit, vagy csak egy látványos fotótéma, amit aztán simán el lehet tiporni?

Hallgatjátok az erdőt, amikor benne jártok?

Halottátok már az ölyvek vijjogását, vagy a holló vakogását?

Vagy csak kiviszitek az ájfont a hangszóróval, csináltok néhány szelfit és kész?

 

Ha már olvasni nem tudtok, megismeritek a piktogramokat, megvan, hogy mit jelent egy tűz áthúzva?

Vagy úgy vagytok vele, hogy nektek ne mondja meg senki, mert nektek jogotok van… a kötelességről meg szó sem esik. Pedig az is van ám. Kötelességed tisztelni azt, ahol vagy. A hegyet, a sziklákat, a füveket, a fákat, a virágokat, a bogarakat, a madarakat és minden állatot, ugyanis ők vannak otthon.

 

tuzgyujtasitilalom

 

Tudod, mit mondott a hétéves fiam? 

“Mi csak vendégségben vagyunk az erdőben.” Így fogalmazta meg.

De neked minden hiába. Ma felmentél, hogy szalonnát süss, vagy grillezz vagy mit tudom én. És képtelen voltál felfogni, hogy amit csinálsz, az gáz. Számold össze kérlek, hogy a tavalyi esztendőben mennyit voltál a természetben és ha egy kezed elég, akkor ne menj most sem. Ugyanis neked ez nem az erdőről szól, hanem a kib… jogaidról.

 

Most fent van a hegyen több város tűzoltója, az önkormányzat képviselői, rendőrök, a Nemzeti Park és a Parkerdő emberei, kutató-mentők és egyéb mentőszervezetek. A lakosok épp a tányérokat szedik össze, mert valaki ennivalót készített, mások pedig kávét főznek a mentésben résztvevőknek.

 

Te ott vagy?

Vagy otthon épp fürdesz vagy nyitod a sörödet, vagy lehet, hogy épp alszol már? Tudod, ezek az Emberek épp a mocskodat takarítják. Drónnal nézik a területet, hol parázslik, vagy lángol-e még az avar.

Ezeket az embereket is hazavárják, anyukák, feleségek, gyerekek aggódnak, hogy mikor és hogyan érnek haza. És mindez miattad. Mert nem bírtál a valagadon maradni. És fogadom, most is leszarod, mert neked mindegy, mikor és hogy fog regenerálódni a terület. Te majd megrántod a vállad és mész máshová. Aztán amikor azt is letaroltad, akkor megint máshová, és így tovább.

Csak az nem fér a csökött agyadba, hogy egyszer csak nem lesz máshová, mert mindent elpusztítottál. Nem csak a magadét, hanem az enyémet is és a gyerekeimét is. És ezért baromira haragszom rád, te bugyuta, nemtörődöm szar alak, aki felgyújtottad a hegyemet.

 

MARADJ VÉGRE OTTHON!!!”

 

 


Korábbi cikkek a témával kapcsolatban:

Szombat hajnalra sikerült eloltani az erdőtüzet Budaörsön

Ég az erdő Budaörsön

 

 

Figyelem!

A tegnapi tűz következtében, valamint a helyszínen dolgozó tűzoltók kérésére, Budaörs városában részleges települési zárlatot rendelt el Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, 2020. április 11-én 12 órától kezdődően, április 14-én 24 óráig tartó időszakra.

Részleteket korábbi cikkünkben olvashatnak!

 

 


Országos tűzgyújtási tilalom van érvényben

Mint ahogy korábbi cikkünkben megírtuk április 10-étől péntektől – a fokozott erdőtűzkockázat miatt – országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint idén már csaknem 4 ezer szabadtéri tűzeset volt, köztük egy halálos.

Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.


 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.