Mindenki maradjon otthon! – Székely Viola: Építsünk egy gitárt!

(Budaörs, 2020. április 9. – Budaörsi Infó) A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Online videó-sorozatunkban csütörtökönként Székely Viola beszél a robotikáról. Tartsanak velünk!

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott érhetőek el a videóink.


 

 

Székely Viola: A hang

 

szekelyviola2020

 

Játszotok valamilyen hangszeren?

Ha még nem, higgyétek el, van azért még sok jó dolog, amiről nem maradtatok le. Bármikor elkezdhetitek! Még nekem is vannak távlati terveim zongorázással kapcsolatban. Mert ha zenéről beszélünk nem csupán művészetre kell gondolnunk, hanem tudományosan is megközelíthetjük. Maradjatok velem és hamarosan kiderül, mire gondolok.

 

 

zongora

 

A robotika szakkörön szoktunk építeni egy olyan legómodellt, amely a focibajnokságok szurkolóit ábrázolja. Mi jellemzi a szurkolókat? Torkuk szakadtából kiabálnak, óriási a hangzavar.

A modellt úgy keltjük életre, hogy egy programot írunk hozzá, amely a szenzoroktól érkező jeleket feldolgozva mozgást generál és előre megadott hangfile-t indít el. Természetesen a jól megtervezett és megépített mechanika létfontosságú, hiszen nélküle nem jöhet létre mozgás. Kellenek hozzá fogaskerekek, bütykök, tengelyek, és pár legóelem.

 

 

szurkolok

 

De mi is a hang tulajdonképpen?

Nézzük meg.

Látjuk azt, hogy amint megpendítjük a húrt, ez ütközik a levegő részecskéivel és mozgásba hozza őket. Ezek a részecskék tovább ütköznek távolabbi részecskékkel. Ott ahol a részecskék közelebb vannak egymáshoz, ott a hang sokkal gyorsabban terjed.

Ezért van az, hogy a vízben gyorsabban terjed a hang, mint a levegőben, illetve annak idején az indián is csak rátette a fülét a vonatsínre és tudta, hogy közeledik a vonat, pedig látni még nem látta.

 

HANGTERJEDESE

Tehát a hang egy rezgés. És mint minden fizikai jelenség, mérni lehet. Vannak magasabb és alacsonyabb hangok, azaz magasabb és alacsonyabb frekvenciájú hangok, amelynek mértékegysége a Herz, A 20 Hz alatti hangokat, illetve a 20.000 Hz fölötti hangokat az ember már nem hallja meg.

Alacsony frekvenciájú hangokkal, az infrahangokkal az elefántok kommunikálnak egymás között. A magas hangokat, az ultrahangot pedig a denevérek és a delfinek használják.

 

 

denever_00

 

Ugyanakkor vannak gyenge hangok, amikor suttogunk, és vannak nagyon erős hangok, mint például egy sziréna hangja.

Visszatérve a hangszerekhez, természetesen a legó Minsdtromsból készült hangszerek sem maradhatnak el, hiszen csak a fantázia szab határt a lehetőségeknek.
Építünk gitárt!

 

 

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.