Mindenki maradjon otthon! – Vágó Evelin: Edzés gimnasztikai labdával

Budaörs, 2020. április 7. – Budaörsi Infó) A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Online videó-sorozatunkban minden héten kedden és csütörtökön Vágó Evelin mozgatja meg a budaörsieket. Kanapétól el, mozgásra fel! 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt  elsőként ott érhetőek el a videóink.


 

 

 

 

 

Vágó Evelin: Edzés gimnasztikai labdával

 

A fitneszlabda vagy gimnasztikai labda sokrétű és változatos gyakorlatokat tudsz rajta végezni, legyen az egy hasizom- vagy egy combformáló gyakorlat.

Mivel többfajta színben és méretben kapható (45-85 cm), ezért figyelj arra, hogy a magasságodhoz megfelelő méretűt válassz, mert ha túl nagy vagy túl kicsi a labda, nem tudod majd helyesen használni.

156 cm-165-ig az 55 cm-es labdát, míg 165-175 cm-ig a 65 cm-es labdát ajánlott kipróbálni.

Figyelni kell rá, hogy jól fel legyen fújva, ne legyen túltelítve levegővel, de kevés se legyen benne. Akkor van jól felfújva, ha ráülve, és a térd 120 és 90 fokos hajlásszögben helyezkedik el.

Nagy előnye, hogy nyújtásnál is hasznos eszközként szolgál. Hátránya viszont, hogy nagy helyet foglal el a lakásban.

 

 

vagoevelinlabada

 

 

A gimnasztikai labdáról:

A stabilitási labda, egyensúly labda vagy gimnasztikai labda eredetileg rehabilitációs célra készült, főleg a gerinc sérüléseinek gyógyítására. Az 1990-es években kezdték el használni a fitneszben, hamarosan minden konditerem és személyi edző egyik alap fitnesz eszközévé vált a nagy labda.

A 35-85 cm átmérőjű rugalmas PVC labdát 1963-ban fejlesztette ki Aquilino Cosani olasz műanyaggyáros, akinek sikerült tökéletesítenie a nagyméretű, defektálló műanyaglabdák gyártási technológiáját. Először a Svájcban dolgozó brit fizikoterapeuta Mary Quinton használta rehabilitációs eszközként, innen terjedt át Amerikába és máshová, ahol Swiss ball-nak (svájci labda) hívták

A kemény felületen való testedzéssel szemben a gimnasztikai labda előnye, hogy annak instabilitása miatt a test több izma több izommunkát végez az egyensúlyozás miatt. Leginkább a törzs izmai (a has és a hátizmok) edzésére használják. Sokan ajánlják szék helyett is a helyes testtartás megőrzéséért, ennek hatásossága nem bizonyított sőt egyes források szerint egyenesen ellenjavallt. Szülés előtt, vajúdás alatt is használják, hogy segítsék a magzat előrehaladását.

 

Különböző gimnasztikai labda edzések vannak:

– edzőtermi gimnasztikai labda edzés,

– otthoni gimnasztikai labda edzés,

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.