Mindenki maradjon otthon! – Halmos Edit: A törzsstabilizálás

(Budaörs, 2020. április 6. – Budaörsi Infó) A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Online videó-sorozatunk mai részében Halmos Edit alapozó gyógytorna gyakorlatokat mutat be.

 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt  elsőként ott érhetőek el a videóink.


 

 

 

 

Halmos Edit: A törzsstabilizálás 

 

Mit is jelent pontosan? Miért is van rá szükség?

Lassan köztudott, hogy érdemes foglalkoznunk a gerincünkkel. Lehetséges, hogy már saját bőrünkön is tapasztaltuk ennek fontosságát. A testünk lumbális szakasza testünk egyik leginkább igénybevett területe.

Felépítése miatt sérülékeny is, ennek megfelelően rendkívül gyakoriak az elváltozásokból és túlterhelésből következő panaszok, fájdalmak. Ha kellőképpen erősen a törzsizmaink (core izmok) akkor képesek a teherviselésből fakadó nyomást elosztani, támogatják a gerinc helyes tartását, és a derékfájdalmak megszüntethetőek/elkerülhetőek.

Az ágyéki gerincnek többféle feladatnak kell eleget tennie. Védenie kell a gerinccsatornában futó gerincvelőt és ideggyököket, a törzs stabil vázát kell alkotnia, mely egyszerre mobil is a kisízületeken és a porckorongokon keresztül.

Tehát ha egészséges a lumbális gerincünk, akkor az azzal jár együtt, hogy meglehetősen hajlékony, azonban stabilan ellen tud állni nagy terheléseknek is. Ez látszólag ellentmondó két tulajdonság, emiatt is kell különös figyelmet fordítanunk erre a területre.

 

gyogytorna

 

Mikor vagyunk fokozottan kitéve annak, hogy a derekunkban problémák jelentkezzenek?

 

Az alábbi esetekben mindenképpen:

– nehéz fizikai munka

– gyakori előrehajlás és forgás

– emelés, húzás, nyomás

– monoton fizikai megterhelés

– statikus helyzetek (ülés!)

– vibráció

– erős pszichés stressz

 

 

core

 

Alapvető fontosságú a mozgás minden formája, de a konkrét deréktáji problémák megelőzésére egyáltalán nem mindegy, hogy mit sportolunk, mit mozgunk.

A szokásos edzésmódszerekkel és számos gerinctornával sem lehet a gerinc melletti stabilizáló izmokat megfelelően megerősíteni. A törzsizom tréningeknek, nem csak a hátizmok erősítésére kellene lokalizálódniuk, hanem az összes olyan felületes és mély izomnak az együttes, kontrollált munkájára szükség van, melyek kapcsolódnak az ágyéki gerinchez, medencéhez, sőt a vállakhoz.

Nemzetközi, hazai és és saját tapasztalatok is igazolják, hogy még élsportolóknál is igen gyakori a törzsizmok gyengesége, a jelentős fizikai igénybevétel ellenére is, nem beszélve azokról, akiknek a hétköznapjaiknak nem természetes része a mozgás és a nap nagy részét a számítógép előtt töltik.

A helyes testtartást egész nap és a különböző terhelések közben is szükséges lenne megőrizni, ami nem egyszerű feladat. Soha nem késő megkezdeni a gerinc stabilizálását célzó gyakorlatokat!

 

Ne legyen több halogatás, kifogás kezdjük el még ma, tornázzunk együtt!

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.