Mindenki maradjon otthon! – Székely Viola: Robotok más megközelítésből

(Budaörs, 2020. április 2. – Budaörsi Infó) A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Online videó-sorozatunkban csütörtökönként Székely Viola beszél a robotikáról. Tartsanak velünk!

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt  elsőként ott érhetőek el a videóink.


 

 

 

 

 

 

Székely Viola: Robotok más megközelítésből

 

A robotok már régóta jelen vannak az életünkben, mindegy hogy filmről, alkotásról, korabeli teremtményről vagy gyerekes csínyről beszélünk. Lássunk pár történetet, ahol a robotokat különféle szemszögből közelíthetjük meg és csodálkozhatunk rájuk.

 

1. Robotelefánt

A Jules Verne gőzelefántjáról beszéltem az elmúlt videómban. Az érdekesség az, hogy francia Nantes városában ezzel a csoda robotelefánttal találkozni is lehet, sőt, bele is lehet költözni 45 percre.

Ez idő alatt 250 méter távolságot tesz meg vendégeivel, maximális sebessége 3 km/óra. Fa (faragott) és acélból készül, súlya 48,4 tonna. 12 méter magas és 8 méter széles, utazásonként 52 utas (kezdetben 50) befogadására képes.

Az élmény viszont annál nagyobb. Fedélzetéről látni lehet a mechanikáját, fogaskerekeket, és a környék gyönyörű panorámáját.

A legó is foglalkozott a gőzelefánt / robotelefánt témájával és bele is tervezte a Lego Mindstorms kiterjesztett csomagjába. Természetesen programozni is kell.

Ha valaki szeretné megépíteni, akkor ide kattintva megtalálja az építési útmutatóját.

 

Építsünk együtt egy legóelefántot!

 

 

robotelefant

 

2. A bádogember

81 éves a világ egyik legemlékezetesebb alkotása, az Óz a csodák csodája.

Bizony, az Óz a csodák csodájából ismert Bádogember is egy robotnak felel meg.

Kedves párbeszéd zajlik le Óz és a Bádogember között, ami rávilágít egy hatalmas különbségre ember és robot között: „Ami téged illet Bádogember, tudom, hogy Te szívet kértél tőlem. De hidd el, szerencsés vagy, hogy nincs neked. Soha nem lesz a szív praktikus, amíg össze lehet törni.”

Erre a Bádogember csak ennyit válaszol: „Én akkor is akarok egyet.”

 

 

badogember

 

3. A Modern idők 1936-ban bemutatott fekete-fehér Chaplin utolsó némafilmje.

Ebben a filmben láthatjuk viszont utoljára Chaplin kis Csavargóját.

A Csavargó most egy gyárban dolgozik, ahol az a feladata, hogy a futószalagnál állva csavarokat kell meghúzogatnia. A munka monoton és gyors. Nos, ezt a feladatot kellene automatizálni. 1936-ban erre még nincs igazi megoldás. A kis Csavargó pedig lassan belebolondul feladatába. Mindent megcsavaroz, amit csak lehet, és hatalmas felfordulást csinál a gyárban.

Megjelenik viszont a filmben egy automatizált szerkezet – egy etetőgép, amely tulajdonképpen egy robot. Amikor a mérnökök az új prototípust tesztelni szeretnék éppen a kis Csavargót választják tesztalanynak. A szerkezet közben meghibásodik és a mi csavargónk issza a levét.

 

 

chaplin

 

 

Búcsúzóul javaslom, borítsátok ki a legós dobozaitokat a szőnyegre és építsetek ti is egy óriáselefántot! Legyen 12 m magas, 8 m széles, bírjon el 50 utast. Lépcsőkön lehessen rá felmászni, legyen rajta erkélye és füstöljön az ormánya!

 

 

 


 

A sorozat korábbi részei: 

Mindenki maradjon otthon! – Székely Viola: Hogyan készíts kézmosó robotot

 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.