WHO: továbbra sem javasolt a maszk viselése az egészségeseknek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbra sem javasolja a maszk viselését azoknak, akik nem betegek, illetve nem gondoskodnak beteg emberekről – írta a CNN amerikai hírtelevízió honlapján a WHO illetékeseire hivatkozva.

 

 

“Nem bizonyított, hogy a tömeges maszkviselés potenciális előnnyel járna” – mondta Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet magas rangú tisztségviselője egy genfi sajtótájékoztatón. “Sőt, egyes bizonyítékok éppen az ellenkezőjére utalnak” – tette hozzá. Szakértők szerint a helytelen maszkviselés növelheti a fertőzés kockázatát.

Emellett világszinten hatalmas hiány van a védőfelszerelésekből – mutatott rá Ryan.

Az illetékes hangsúlyozta, hogy jelenleg a koronavírus ellen a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozók vannak kitéve a legnagyobb veszélynek.

“Borzalmas arra gondolni, mi lenne, ha nem jutnának maszkhoz” – folytatta.

Maria Van Kerkhove, a WHO járványtannal foglalkozó munkatársa a hétfői sajtótájékoztatón szintén aláhúzta: azoknak kell maszkhoz jutniuk, akiknek a legnagyobb szükségük van rá – és ezek az egészségügyi dolgozók. Kerkhove szerint jobb, ha csak a betegek és a betegekről gondoskodók viselnek maszkot, ezzel is csökkentve a vírus továbbadásának esélyét.

A WHO a múlt héten figyelmeztetett: globális hiány van az egészségügyi eszközökből, köztük a maszkokhoz, kesztyűkhöz és egészségügyi védőruházathoz hasonló felszerelésekből. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.