Mindenki maradjon otthon! – Wittinghoff Tamás: Budaörsön jelenleg 43 ember van karanténban

(Budaörs, 2020. március 30. – Budaörsi Infó) A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Online videó-sorozatunk keretén belül minden hétfőn  Wittinghoff Tamás polgármester aktuális tájékoztatását láthatják, hallhatják és cikkünkben olvashatják is.

 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott érhetőek el  a videóink.


 

 

Wittinghoff Tamás polgármester tájékoztatása (2020. március 30.)

 

 

 

 

Kedves Budaörsiek!

A mögöttünk hagyott hét legpozitívabb tanulsága, hogy a budaörsiek döntő többsége önként megtartja a kényelmetlen, de mégis szükséges rendszabályokat. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy megvédjük az időseinket, és minél jobban elhúzzuk időben a tömeges megfertőződést, s így elkerüljük az egészségügyi ellátás összeomlását.

Köszönöm, hogy megértették a helyzet komolyságát, és hozzájárulnak a nehézségek leküzdéséhez.

A kormányzattól kapott információk szerint Budaörsön jelenleg 43 ember van karanténban, őket tekinthetjük potenciálisan fertőzöttnek, bár azt már mindenki tudja, hogy ennek a betegségnek az egyik veszélyes jellegzetessége éppen az, hogy akár hosszabb ideig is lehet tünetmentes az, aki már megbetegedett, és természetesen nem mindenki beteg, aki karanténban van.

 

 

koronavirus_jarvany_karanten_hatosagi_tiltas_2020marc14_00

 

Hiába érezték sokan a további szigorítások szükségességét, az önkormányzatok nem rendelhettek el saját hatáskörben részleges kijárási tilalmat, mert ez állami hatáskörbe tartozik. Ennek bejelentése egyébként március 28-tól, azaz szombattól kezdődően meg is történt.

Kérem, hogy a kijárást korlátozó kormányrendelet szabályait feltétlenül tartsák tiszteletben! Figyeljék a város honlapját, ahol mindig naprakészen jelezzük az elrendelt korlátozásokat, tilalmakat (www.budaors.hu).

A magunk korlátozott eszközeivel mindent elkövetünk a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Nem csak a rászorultak támogatását biztosítjuk, de az egészségügy eszközeinek megteremtésén is dolgozunk munkatársaimmal.

 

 

2019_08_varoshaza (6)

 

Budaörsön napról-napra nő azoknak az időseknek, gyerekeknek, betegeknek a száma, akik segítséget kérnek az önkormányzattól. Napi háromszori étkezéshez elegendő ételt viszünk házhoz hétvégén is azoknak a 70 éven felülieknek, akik vállalták, hogy otthon maradnak, ők 291-en vannak. Meleg közétkeztetést biztosítunk hétköznapokon 304 gyermeknek (akik közül 171 az iskolás, 13 a bölcsődés és 120 az óvodás).

Ezen kívül gyógyszer-kiváltást intéztünk 87 idős embernek, bevásároltunk alapvető fogyasztási cikkeket 26-nak, mindkettőről, azaz gyógyszerről és bevásárlásról is gondoskodtunk 18 főnek.

 

 

etelosztas_jotekonysag_00

 

A Polgármesteri Hivatal munkatársainak jelentős része otthonról dolgozik, de ugyanúgy intézik a szokásos hivatali ügyeket, mint eddig. Természetesen rájuk hárul a vírus elleni védekezés plusz terhe is.

Az önkormányzat által működtetett, éjjel-nappal hívható zöld számon (06-80/180 001) szinte folyamatosan érkeznek a kérések, kérdések, ami mutatja, hogy az embereknek rengeteg féle információra és segítségre van szükségük.

 

 

telefon

 

Azt is tapasztaljuk, hogy főleg az időseknek hiányoznak a személyes kapcsolatok, sokan szeretnének beszélgetni. Ezért kérem, hogy a szokásosnál sűrűbben hívja fel mindenki az idős vagy beteg rokonait, barátait, ismerőseit. Most nagy szükségük van az odafigyelésre, a jó szóra.

A koronavírus elleni védekezés feladatai is azt mutatják, hogy helyben csak az önkormányzatok képesek hatékonyan segíteni a nehéz helyzetbe került embereken. Ezért is volt hiba, hogy az elmúlt években módszeresen csökkentették az önkormányzatok feladat- és hatásköreit, illetve a pénzügyi támogatását.

 

 

varoshaza_bejarat_koronavirus_2020marc12

 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy nem tudnak segíteni az önkormányzatoknak a saját kieső adóbevételeik pótlásában, mindenkinek magának kell ezt valahogy megoldania.

 

 

gulyas_gergely_fidesz_2019jan24

 

Budaörs már nagyon régóta mindent saját erőből old meg, és évek óta nem kap egyetlen fillér állami támogatást sem. Ám már most látszik, hogy a járvány elleni helyi védekezés terhei jelentősek lesznek. Bár pénzt továbbra sem kérünk az államtól, levélben fordultam a Pénzügyminisztériumhoz, hogy legalább ne vegyenek el a gazdasági visszaesés miatt csökkenő bevételeinkből.

Mint ismert, már három éve fizetünk évente több mint kétmilliárd forintot, úgynevezett szolidaritási hozzájárulás címén, amelynek jogosságát és törvényességét kezdettől vitatjuk. Most azt kértem, hogy arra az időszakra, amíg a koronavírus elleni védekezés folyik, függesszék fel az elvonásokat. Természetesen ez nem fogja befolyásolni azt, hogy biztosítsunk mindent, amire az itt élőknek szükségük van.

Ezen túlmenően pénzt nem az önkormányzatnak, hanem azoknak kérünk, akik elveszítik a munkahelyüket. Az ő megélhetőségüknek biztosítása az állam kötelezettsége.

Ami most a legfontosabb, hogy továbbra is, nyomatékosan kérjük főleg a legveszélyeztetettebb időseket, de a fiatalabbakat is, hogy maradjanak otthon, csak halaszthatatlan esetben hagyják el a lakásukat, és szigorúan tartsák meg a higiéniai és járványügyi szabályokat, valamint a kijárási korlátozás szabályait!

Napról napra tapasztalom, hogy ezúttal is működik az a szolidaritás, az egymásra való odafigyelés, amely olyan fontos jellemzője ennek a városnak.

Egyre több önkéntes jelentkezik az önkormányzatnál, akiknek a munkája rendkívül fontos lehet, ha tovább romlik a járványhelyzet. Egyre-másra kapunk hírt a budaörsi magánszemélyek és vállalkozások példamutató felajánlásairól, személyes segítségnyújtásukról is. Önkormányzatunk köszönettel veszi és kéri is a segíteni akaró és tudó önkéntesek jelentkezését. A felajánlások összehangolását, a tevékenységek megszervezését természetesen önkormányzatunk elvégzi.

Biztos vagyok benne, hogy közös erővel jelentősen csökkenteni tudjuk a járvány negatív hatásait.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

 

Wittinghoff Tamás
Budaörs város polgármestere

 

 

 

A sorozat korábbi része:

Mindenki maradjon otthon! – Wittinghoff Tamás: Vegyük a lehető legkomolyabban, minket budaörsieket sem kerül el a járvány

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.