Koronavírus – Pozitív Boris Johnson brit miniszterelnök és Matt Hancock egészségügyi miniszter koronavírus-tesztje

Boris Johnson brit miniszterelnök szervezetében is kimutatták a Covid-19 megbetegedést okozó, SARS-CoV-2 nevű új koronavírust – jelentette be pénteken a Downing Street. A londoni kormányfői hivatal szóvivője szerint az 55 éves Johnson tünetei enyhék.

 

Nem sokkal a bejelentés után Matt Hancock egészségügyi miniszter közölte, hogy orvosi tanácsra ő is koronavírustesztnek vetette alá magát, és lelete szintén pozitív lett.

Hancock a Twitter portálon közzétett rövid üzenetében tudatta, hogy az ő tünetei is enyhék, elkülönítésbe vonult és otthonról dolgozik.

Boris Johnson pénteken személyesen is megerősítette az ő pozitív tesztjéről szóló hírt. A Twitter portálra feltöltött videoüzenetében elmondta: észlelte magán a koronavírusfertőzés enyhe tüneteit: lázas lett és ezt makacs köhögés kíséri. Chris Whitty angliai tisztifőorvos tanácsára ezután szűrésnek vetette alá magát és a vizsgálat eredménye pozitív lett.

A brit kormányfő közölte, hogy az ilyen esetekre előírt eljárásnak megfelelően otthonában, vagyis a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencián elkülönítésbe vonult, de dolgozik, továbbra is irányítja a brit kormány járványellenes tevékenységét és “a modern technológia varázslatos eszközeivel” folyamatos kapcsolatban áll közvetlen stábjával.

Johnson köszönetet mondott a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) dolgozóinak és annak a 600 ezer önkéntesnek, aki a kormány minapi felhívására jelentkezett, hogy segítsen az járványellenes küzdelemben.

A kormány a hét elején eredetileg 250 ezer önkéntes jelentkezését kérte, de már a felhívás után első nap több mint félmillióan jelentkeztek, és számuk péntekre elérte a 600 ezret.

Pénteki videoüzenetében a brit miniszterelnök kérte, hogy a lakosság továbbra is tartsa magát a járvány terjedésének megfékezésére elrendelt korlátozásokhoz, vagyis lehetőség szerint mindenki maradjon otthon.

Nem sokkal Johnson Twitter-üzenete után a Downing Street szóvivője elmondta, hogy a miniszterelnök csütörtök délután kezdte érezni az enyhe tüneteket és éjfélkor ismertették vele a szűrés pozitív eredményét.

A szóvivő szerint Johnson az érvényes útmutatásnak megfelelően hét napot tölt elkülönítésben, és házhoz szállított ételeit ez idő alatt nem viszik be rezidenciájára, hanem ajtaja előtt hagyják.

Nemrégiben bejelentették, hogy gyermeket vár Carrie Symonds, Johnson eljegyzett élettársa, aki a kormányfővel együtt a Downing Streeten lakik. A pénteki tájékoztatás nem tért ki arra, hogy őt is alávetették-e szűrésnek.

Johnson szerdán részt vett a londoni alsóházban a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti vitanapján, és a hagyományoknak megfelelően szemtől szemben ült Jeremy Corbynnal, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 70 éves vezetőjével,

Corbyn pénteken a Twitter portálon gyors felépülést kívánt a kormányfőnek, és hangot adott reményének, hogy Johnson családja egészséges.

A Munkáspárt hamarosan leköszönő vezetője nem említette, hogy őt is alávetették-e koronavírustesztnek.

A Buckingham-palota, II. Erzsébet királynő londoni hivatala nem sokkal a miniszterelnök pozitív koronavírus-leletéről szóló bejelentés után közleményben tudatta, hogy a 94. évében járó uralkodó jó egészségnek örvend. A kommünikében nem szerepel, hogy az uralkodót, aki 68 éve ül az Egyesült Királyság trónján, alávetették-e koronavírus-szűrésnek.

A palota tájékoztatása szerint a királynő legutóbb március 11-én találkozott Boris Johnsonnal, és minden vonatkozó egészségügyi útmutatást betart.

    Károly trónörökösről, az uralkodó elsőszülött fiáról a héten szintén kiderült, hogy megfertőződött az új típusú koronavírussal.

A 71 esztendős walesi herceg felesége, Kamilla cornwalli hercegnő társaságában a királyi család skóciai rezidenciáján, Balmoral kastélyában vonult elkülönítésbe. Kamilla hercegnő koronavírustesztje negatív lett.

Károly az udvar tájékoztatása szerint jól van, dolgozik, a fertőzés csak enyhe tüneteket okozott nála.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.