Koronavírus – A 3D-s nyomtatók menthetik meg a koronavírussal fertőzöttek életét

Orvosi felhasználású, a lélegeztetőgépek részét képező szelepeket kezdett el gyártani egy háromdimenziós nyomtatókkal foglalkozó olasz cég, hogy így segítse a kórházak munkáját: 24 óra alatt 100 darabot készítettek Chiari város kórháza számára.

 

Amikor a mindössze 14 dolgozót foglalkoztató Isinnova vállalkozás hírt szerzett arról, hogy a helyi kórházban hiánycikk több létfontosságú eszköz, amely a koronavírussal fertőzött betegek szenvedésein segíthet, felvette a kapcsolatot több mérnökkel és az észak-olaszországi Chiari város kórházával.

Ott megvizsgálták az úgynevezett Venturi-szelepet: ez az eszköz kapcsolja össze az intenzív osztály betegeit és a lélegeztetőgépeket. Néhány órával később már elkezdődött az első 100 termék nyomtatása, melyeket azonnal a kórházba szállítottak. Sőt, 3D-s nyomtatókat vittek a chiari kórházba is, hogy meggyorsítsák a folyamatot.

Jelenleg a világon Olaszország a leginkább érintett a koronavírus-járványban: 2158-an haltak meg és mintegy 28 ezer fertőzöttet regisztráltak.
“A kórházaktól megtudtuk, hogy kétségbeesve keresnek még több szelepet. Képtelenség volt újabb ellátmány beszerzése, a termelés ugyanis nem tudott lépést tartani az igényekkel” – idézi a BBC Cristian Fracassit, az Isinnova vezetőjét.
Chiari kórházában 250 koronavírusos pácienst ápolnak az intenzív osztályon, egy szelepet viszont legfeljebb nyolc órán keresztül lehet használni.

A nyomtatott verzió előállítási költsége kevesebb, mint egy euró.

A projektben résztvevő cégek ingyen dolgoznak, de nem tervezik, hogy nyilvánosságra hozzák a dizájn alapjául szolgáló terveket. “A szelepnek nagyon apró csövei és lyukai vannak, 0,8 milliméternél is kisebbek, nem könnyű nyomtatni őket. Emellett nagyon figyelni kell arra, hogy a termék ne fertőződjön meg. Klinikai körülmények között kell végezni a termelést” – indokolta Cristian Fracassi, az Isinnova vezérigazgatója. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.