Wittinghoff Tamás: Azonnal ki kellene üríteni az olyan létesítményeket, ahol megoldható az elkülönítés

(Budaörs, 2020. március 16. – Budaörsi Infó) Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere közösségi oldalán a koronavírus okozta rendkívüli helyzet kapcsán arról írt, hogy véleménye szerint azonnal ki kellene üríteni az olyan létesítményeket, ahol kulturált körülmények között megoldható lenne az elkülönítés.

 

 

A MOK, a Magyar Orvosi Kamara javaslatait politikai hangulatkeltésnek minősítették (az operatív törzs vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján – a szerk.) – írta Wittinghoff Tamás polgármester.

 


 

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége az alábbi intézkedések bevezetését javasolta a Kormánynak:

Más országokhoz (pl. Spanyolország, Olaszország, Franciaország) hasonlóan vezessen be intézkedéseket a vírus terjedését lehetővé tevő érintkezések radikális csökkentése érdekében. Ideértve pl. a vendéglátó és szórakozóhelyek, a színházak és kulturális intézmények, sportlétesítmények, templomok és az élelmiszert nem áruló üzletek teljes bezárását.

Szükségesnek tartjuk a lakhely elhagyásának korlátozását, csak rendkívül indokolt esetben, a munkába járásra, bevásárlásra, egészségügyi szolgáltatások igénybevételére és a feltétlenül szükséges ügyintézésre szűkítve azt.

Javasoljuk olyan egészségügyi ellátóhelyek kijelölését, amelyek kizárólag légúti tünetekkel jelentkező betegeket látnak el. Ezzel az intézkedéssel a védőeszközök elérhetőségét koncentráljuk és az ellátást hatékonyabbá tehetjük.

A lázas és légúti panaszokkal jelentkező betegek részére a többi betegtől elkülönített ellátás lehetőségét meg kell teremteni, úgy, hogy az ilyen betegek a várakozás és az ellátás során is legalább két méter távolságot tarthassanak egymástól.

Meg kell vizsgálni annak kivitelezhetőségét, hogy a tünetmentes kontaktokat ne az aktív kórházi ágyakon tartsák megfigyelés alatt.

Az egészségügyi dolgozók kizárólag megfelelő védelmet nyújtó védőfelszerelésben dolgozhatnak, az ehhez szükséges mennyiséget minden ellátó számára központilag biztosítani kell. Ez kiemelt fontosságú, mert a megbetegedett egészségügyi személyzet maga is terjesztheti a járványt, másrészt akár karantén, akár betegség miatt ellátók tömege eshet ki. A kórházakba csak sebészi szájmaszkban és kézfertőtlenítést követően lehessen belépni, ennek feltételeit a bejáratoknál biztosítani kell.

A 65 év feletti egészségügyi dolgozók mozgósítását és bevonását az ellátásba határozottan ellenezzük. A legrosszabb prognózisú csoportot tennénk ki ezzel a legnagyobb kockázatnak. Kifejezetten a védelmükre kellene törekedni, rájuk a járvány lezajlását követően továbbra is nagy szüksége lesz a magyar egészségügyi rendszernek.

Minden, a kezelőorvos által indokoltnak tartott esetben (pl. kórházi felvétel esetén is) biztosítsák a koronavírus-teszt elvégzésének lehetőségét, annak érdekében, hogy a fertőzött betegeket időben elkülöníthessék és az egészségügyi személyzet védelme is eredményesebben legyen megoldható.

A szűrővizsgálatokat a közvetlen kontaktusban lévő személyek esetében minden esetben végezzék el.

Engedélyezzék az arra felkészült laboratóriumok által a koronavírus vizsgálatok végrehajtását, az NNK nemzeti referencia laboratóriuma a pozitív eseteket erősítse meg. A megerősítő vizsgálat eredményéig a beteggel a megfelelő protokoll szerint járjanak el. A kontaktok kutatása a járvány jelenlegi szakaszában lehetséges és indokolt, a rendelkezésre álló teszteket ilyenkor kell felhasználni.

Országosan tiltsák meg minden halasztható egészségügyi szolgáltatás nyújtását, beleértve a magánegészségügyet is.

A fenti intézkedések bevezetését követően 10-14 nappal várhatóan megállna a új esetek számának gyors növekedése, majd nagyjából két hónap alatt a járvány jelentősen visszaszorítható lenne. Az azonnali intézkedésekkel az egészségügyi rendszerre nehezedő terhelést is kezelhető szinten lehet tartani.

A megfelelő járványügyi intézkedések, a járvány hatékony kezelése a lakosság egészségének és életének védelmén túl hozzájárul a gazdaság mielőbbi újraindításához, és az élet- és munkakörülmények normalizálódásához, valamint összességében mérsékli a járványra fordított kiadásokat.

 


 

 

Wittinghoff Tamás azt írta közösségi oldalán, hogy véleménye szerint is azonnal ki kellene üríteni olyan létesítményeket (illetékes hatósági személyek szerint központi helyen lévő szállodákat), ahol kulturált körülmények között megoldható az elkülönítés.

“Szintén aktív járványügyi szakemberek álláspontja, ki fog esni rengeteg orvos és mentős, ha nem történik azonnali intézkedés. Megfelelő védőeszközök nélkül a családorvosok is kitettek a fertőzésnek, de a vírusos, vagy esetlegesen fertőzöttekkel találkozó, őket ellátó mentősök, orvosok szintén karanténba kerülhetnek.

Azaz ellátó hely és ellátó egészségügyi személyzet nélkül nagyon gyorsan összeomolhat, az amúgy is túlterhelt egészségügy.

Mi is nagyon sok észrevételt, tanácsot, s médiamegkeresést kezelünk, de eszünkbe nem jut ezeket politikai hangulatkeltésnek venni. Még akkor sem, ha előfordulhat ilyen szándék is.

Most nem tehetjük meg, hogy ne vegyünk figyelembe minden eddigi tapasztalatot, s minden szakmai javaslatot.

Nagy a teher mindenkin, a helyzet nehezen kezelhető, de ha a felelős vezetők nem lépnek, a baj még nagyobb, s a járvány egyre kezelhetetlenebb lesz.”

 

 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.