Bezárják az iskolákat, Budaörsön az óvodákat is hétfőtől

(Budaörs, 2020. március 14. – Budaörsi Infó) A koronavírus elleni védekezés keretében tíz akciócsoportot állt fel, az oktatási munkacsoport első javaslata nyomán hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket  – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kormány Facebook-oldalán péntek este közzétett videójában. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere közösségi oldalán erre úgy reagált, hogy Budaörsön az óvodákat is be kell zárni. 

 

 

Az oktatási akciócsoportot Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár vezeti. Ezen akciócsoport első javaslata nyomán hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket. Orbán Viktor kifejtette: március 16-tól új oktatási munkarend lép életbe. Tantermen kívüli, digitális munkarend lesz érvényben. Olyan tanítási módok lesznek, amelyek nem igényelnek személyes jelenlétet. Ez új módszertanokat is igényel. A módszertani ajánlásokat az oktatási államtitkár a jövő héten teszi közzé.

Ennek értelmében a tanulók nem mehetnek az iskolába. Az igazgatóknak viszont be kell menniük. A tanároknak is folytatni kell az oktatást, de digitális eszközökkel – ismertette.

Az érettségire is fel tudnak készülni a diákok – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: jó eséllyel a szokott rendben meg tudják tartani az érettségi vizsgákat.

A miniszterelnök azt mondta, ha kell – ahol szükséges – kiscsoportos gyermekmegőrzést is tudnak biztosítani. Ugyanakkor hozzátette: jobb lenne, ha a gyermekek otthon maradnának.

Orbán Viktor azt kérte, a gyermekekre ne a nagyszülők vigyázzanak. Felhívta a figyelmet, hogy a fiatalokat nem veszélyezteti a koronavírus-járvány. Szüleik, nagyszüleik viszont komoly bajba, akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek. “Vigyázzunk szüleinkre, vigyázzunk nagyszüleinkre, vigyázzunk egymásra” – fogalmazott a kormányfő.

 


Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere közösségi oldalán úgy reagált az intézkedésekre, hogy Budaörsön az óvodákat is be kell zárni. 


 

Azt is elmondta, hogy egy járványügyi mobil-konténerkórház felépítését is elrendelték, ennek felelőse Tóth Tamás. A létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős akciócsoportot Benkő Tibor honvédelmi miniszter vezeti. A nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport élén Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár áll, míg a kommunikációs akciócsoportot Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár vezeti.

A rendkívüli jogrendért felelős akciócsoportot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a pénzügyi akciócsoportot Varga Mihály pénzügyminiszter, míg a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportot Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter vezeti – ismertette a kormányfő, hangsúlyozva: a gazdaság hamarosan megáll, és újra kell indítani.

Felállt továbbá Jakab Ferenc vezetésével egy koronavírus-kutatócsoport is, amely gyógyszer- és vakcinafejlesztésért felel. Van továbbá egy határellenőrzési akciócsoport, amelyet Balogh János országos rendőr-főkapitány vezet.

A határellenőrzés kapcsán a kormányfő bejelentette azt is, hogy a koronavírus elleni védekezés érdekében Izraelből sem léphetnek be külföldiek Magyarország területére. A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy az újonnan megbetegedettek között vannak, akik Izraelből érkeztek.

Így Irán, Kína, Dél-Korea és Olaszország után Izraelből sem jöhetnek Magyarországra külföldiek.

Orbán Viktor közölte továbbá, hogy rovancsot tartottak a koronavírus elleni védekezésben. Kiemelte: a laborkapacitás több ezer mintavételre elegendő. Rendelkezésre áll 22 millió pár kesztyű, 1,2 millió sebészmaszk, és érkezik további 1 millió műtéti sebészmaszk.

Van továbbá 2-2 ezer lélegeztető és altató gép. Vagyis sok tízezer megbetegedés esetén is elegendő az ellátás – közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy újabb gépek beszerzéséről is intézkedtek.

 

 

(Budaörsi Infó/MTI)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.