Hun férfi koponyája alapján készült arcrekonstrukciót lepleztek le Marosvásárhelyen

Egy hun előkelő férfi koponyája alapján készült arcrekonstrukciót lepleztek le Marosvásárhelyen a Kultúrpalotában – közölte a Magyar-Turán Alapítvány az MTI-vel.

 

A közlemény szerint Erdély első hun lovas-temetkezéses sírját Gál Szilárd Sándor vezetésével a Maros Megyei Múzeum régészei tárták fel még 2016-ban Marosszentgyörgy határában. Az ásatás során hamar kiderült, hogy több szempontból is rendkívül értékes és érdekes leletegyüttesről van szó.

Az eltemetett fiatal férfi előkelő volt, ezt a sírmellékletei bizonyítják, valamint koponyáját mesterségesen torzították, amely a hun korszakban egy jellegzetes szokás volt. Az embertani jellegei alapján pedig sejthető volt, hogy a hun népesség azon csoportjához tartozik, amely a keleti, belső-ázsiai valószínűleg a hun elithez tartozó felmenőkkel rendelkezik.

Ezért merült fel annak a lehetősége, hogy a budapesti Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárában egy tudományos arcrekonstrukció készüljön a hun férfiról. A koponya részletes, a különböző arc régiókra is kiterjedő taxonómiai vizsgálatát Bíró András Zsolt antropológus végezte el. Felkérték továbbá Török Tibor genetikust, a Szegedi Biológiai Központ tudományos munkatársát további vizsgálatok elvégzésére. A csontmintákból kinyert DNS végül igazolta a férfi belső ázsiai származását.

A budapesti székhelyű Magyar-Turán Alapítvány támogatásával Kustár Ágnes antropológus a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa készítette el a fejet ábrázoló rekonstrukciós szobrot, amelyet Bíró András Zsolt antropológus a pénteki leleplezést követően át is adott Soós Zoltánnak, a Maros Megyei Múzeum igazgatójának.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.