Budaörs megelőzte Budapestet – Itt a legdrágábbak a családi házak

(Budaörs, 2020. március 5. – Budaörsi Infó/ingatlannet.hu) Ugyan a hazai ingatlanpiacot elmúlt években jellemző áremelkedési tendencia elsősorban a fővárost és a megyeszékhelyeket érintette, Budapest agglomerációjában is jelentősen feltornázódtak az árak. Ezen belül is az egyik legdrágább település Budaörs, mind a családi házak, mind a lakások szempontjából (ebben a kategóriában kicsit maradt el Budapesttől).

 

 

Budaörs megelőzte Budapestet

Az általunk vizsgált települések közül a 2020. januári átlag négyzetméter árak alapján Szigetszentmiklóson lehetett a legalacsonyabb áron családi házhoz jutni. Ez viszont csak a környéken jelent olcsóságot, országos szinten nem, hiszen itt egy négyzetméter átlagosan 360 ezer forintba került. Az átlagárakban felfelé haladva Vecsés következik, ahol Szigetszentmiklósnál ennél kicsit magasabb, 380 ezer Ft/m² volt a házak januári kínálati ára.

 

 

budaorsiutcak (5)

 

2020 első hónapjában az érdi családi házak átlagárai átlépték a 400 ezer Ft/m²-es határt is. Dunakeszi, Budakeszi és Solymár családi házai pedig az 500 ezer Ft/m²-es átlagár közelébe kerültek. Ekkor Budaörsön a házak 590 ezer forintos átlag négyzetméter árukkal már a 600 ezer Ft/m²-es lélektani határ felé közelítettek, mellyel sikerült megelőzniük Budapestet is. A fővárosban ugyanis idén januárban 550 ezer Ft/m² átlagáron kínálták eladásra a házakat.

 


agglomeraciolakasok2

 

Vennél egy négyzetmétert 800 ezer forintért?

Ahogyan a házak árai, úgy a lakásoké is az egekbe szöktek Budapest környékén. Vizsgálatunkban a legkedvezőbb átlagárral, 530 ezer Ft/m²-rel, a téglalakások esetében is Szigetszentmiklós rendelkezett idén januárban. Őt követik az érdi téglalakások a kicsit sem alacsony 600 ezer forintos, majd a budakesziek 610 ezer forintos átlag négyzetméter áraikkal. Ezeken felül az évet Dunakeszi téglalakásai is erősen kezdték a maguk 640 ezer Ft/m²-es átlagárukkal.

Budapest agglomerációjában a házakhoz hasonlóan a lakáspiacon is Budaörs az egyik legdrágább, azzal a különbséggel, hogy ebben kategóriában a fővárost nem sikerült leköröznie.

 

 

lakotelep_budaors_levai_2019marc_tombhaz_panel

 

2020 első hónapjában Budaörsön a téglalakások egyetlen négyzetméteréhez átlagosan 800 ezer forintért lehetett hozzájutni. A januári hirdetési árak alapján a Budapesten eladó lakásokat pedig még ennél is drágábban lehetett elérni, átlagosan 820 ezer forintba került téglaépítésű típusaik csupán egyetlen négyzetmétere.

 

 

agglomeraciolakasok

 

 

illyes_lakotelep_buszallomas_bkk_forgalom_budaors_2018marc5

 

 

Megkezdődött a visszaesés az építőiparban

2019 utolsó negyedévére vonatkozóan az EBI Építésaktivitási jelentést készített, melyből kiderül, hogy egyre kevesebb az építkezések száma a szektorban.

A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlását tekintve a Nyugati régiókban koncentrálódott a teljes összeg legkevesebb, 26 százalékos része. Ennél tíz százalékkal többet szakított a tortából az ország keleti fele. Az élre pedig ismét Közép-Magyarország került, mely a megkezdett építési munkák összegének 38 százalékát birtokolta.

Az év egészét nézve is jól érzékelhető a visszaesés, 2018-hoz képest 21 százalékos volt a csökkenés, 2017-hez hasonlítva pedig 11 százalékos.

 

 

(Budaörsi Infó/ ingatlannet.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.