Budaörs a MULTIPLY-verseny díjazottja lett példamutató település kategóriában

(Budaörs, 2020. március 4. – Budaörsi Infó) Budaörs Város Önkormányzata az integrált településfejlesztésben példamutató tevékenységet végez és különdíjat nyert el az Energiaklub által irányított MULTIPLY-projekt keretében.

 

Az Energiaklub hároméves nemzetközi projekt keretében hirdetett versenyt az integrált városfejlesztés és energiahatékonyság témájában élen járó, példamutató, illetve a tanulni vágyó önkormányzatok számára.

Az integrált és energia-hatékony városfejlesztést a közös tanulás módszertanával elősegítő MULTIPLY projektben 6 ország önkormányzatai együtt tanulva és fejlődve, konkrét megoldásokat dolgoznak ki a településfejlesztés érdekében a közlekedés, területhasználat és az energiahatékonyság rendszereit figyelembe véve.

A MULTIPLY-projekt célja, hogy a tudásmegosztás módszertanát használva a díjazott önkormányzatok konkrét lépéseket tegyenek a fenntartható településfejlesztés érdekében a közlekedés, a területhasználat és az energiahatékonyság együttes szempontjait figyelembe véve.

A példamutató önkormányzatok városi vagy településrészi szinten is valósítottak már meg integrált tervezési intézkedéseket, ahogy Budaörs is, és rendelkeznek érdekes, megosztható tapasztalatokkal, eredményekkel.

 

 

varoshaza_budaors2_2020_jan30

 

Integrált megoldások alatt olyan intézkedéseket értettek a kiírók, amelyek az alábbi elemeket kombinálják:

– fenntartható energiatervezés (például energiahatékony építést és megújulós fejlesztést támogató helyi szabályozás végrehajtása, széles körű felújítási programok végrehajtása – Budaörsön ilyen volt a panelfelújítás vagy a tanúsított energiarendszer bevezetése)

– fenntartható közlekedés és mobilitás (pl. gépjármű forgalmat csökkentő megoldások megvalósítása, kerékpáros infrastruktúra fejlesztése)

– fenntartható földhasználati tervezés (pl. kék és zöld infrastruktúra fejlesztése, az alapvető árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása a napi szükségletekhez)

– energiahatékonyság

– élhető város.

 

2020_03_autobusz_palyaudvar (22)

 

Multiply-díj egy továbbképzés-sorozatot is magában foglal az integrált településfejlesztés témájában.

A projekt egyik következő állomása egy kommunikációs workshop lesz március végén, amelynek Budaörs lesz a házigazdája. Ősszel pedig Olaszországban találkoznak a 6 ország díjazottjai, így nemzetközi szinten is alkalom nyílik a tapasztalatcserére.

Az Energiaklub képviseletében Orbán Gábor ügyvezető igazgató adta át a példamutató és elkötelezett önkormányzatoknak járó díjat, amelyet Biró Gyula, Budaörs alpolgármestere és Szabó Sándor, a pályázatot is kidolgozó szakember vett át.

 

 

Példamutató kategóriában nyertes önkormányzatok

 

Budaörs Város Önkormányzata

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

Szarvas Város Önkormányzata

Elkötelezett kategóriában nyertes önkormányzatok:

Ajka Város Önkormányzata

Sopronkövesd Község Önkormányzata

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat

 

 

A helyi önkormányzatoknak fontos szerepe van az éghajlatvédelemben, mind a saját energiafelhasználásuk, mind a példamutató, szabályozó és irányító szerepük által – mindezekben kíván az Energiaklub számukra szakmai támogatást nyújtani.

 

 

(Budaörsi Infó/budaros.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.