A szellemi tulajdon hasznosságát népszerűsítő pályázat indul középiskolásoknak

 A szellemi tulajdon hasznosságát népszerűsítő pályázat indul középiskolásoknak; pályázni április 30-ig lehet – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

 

Schanda Tamás elmondta: a kormány azt szeretné, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ehhez azonban megfelelő elméleti ismereteket és gyakorlati tapasztalatot kell szerezniük, ezek nélkül nem lehet versenyképes a tudásuk. Ezért alakították át a szakképzés rendszerét, és ezért fejlesztik a felsőoktatást is – mondta.

A képzések mellett fontosak az olyan plusz lehetőségek, kihívások is, mint például a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Védjegy Egyesület “Álmodtam egy startup-ot magamnak” címmel meghirdetett versenye – mondta.

A 2,5 millió forint összértékű pályázaton ötfős csapatok jelentkezését várják, amelyek 11. és 12. osztályos diákokból és egy felkészítő tanárból állnak – mondta. Az öt legeredményesebb csapat fejenként 50-150 ezer forintos vásárlási utalványokat kap.

Az “Álmodtam egy startup-ot magamnak” elnevezésű verseny részleteiről a www.kozepiskolakversenye.hu honlapon lehet tájékozódni.
Hangsúlyozta, hogy a diákok a pályázat során olyan ismereteket sajátíthatnak el, amelyek a felsőoktatásban is hasznukra lehetnek, amelyek segítségével például könnyebben bekapcsolódhatnak a K+F tevékenységekbe. A fő céljuk az, hogy közelebb hozzák a vállalkozások világát a fiatal nemzedékekhez, ugyanis a kkv-k jelentik a magyar gazdaság motorját, és egyre nagyobb szerepet töltenek be a gazdaság teljesítményében, a munkahelyteremtésben – jelentette ki.

Kitért arra, hogy a számításaik szerint a következő években a hazai vállalkozások felében lesz tulajdonosi, vezetői generációváltás. Ez egyben egy óriási lehetőség is a magyar cégeknek: a fiatalabb nemzedékek nyitottabbak a digitalizációra, az innovációra, ami további erősödést, bővülést hozhat a kkv-knak.

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH) elnöke arról tájékoztatott, hogy a hivatal szemléletformáló tevékenységének fontos állomása a 11-12. évfolyamos diákoknak szóló verseny. A feladat egy képzeletbeli vállalkozás létrehozása, amelyben kiemelt szerepet kapnak az iparjogvédelmi jogok, védjegyek és a szerzői jogok a piacra jutásához – ismertette. A kitalált cég létrehozása mellett meg is kell védeniük a megálmodott terméküket vagy szolgáltatásukat. Szeretnék a már pályát választó, és pályakezdő fiatalokban is tudatosítani, hogy az innováció számszerűsíthető és a piac számára is értelmezhető értéket jelent – mondta.

Gláser Tamás, a Magyar Védjegy Egyesület ügyvezető elnöke szerint a versenyben közel 600 középiskola vehet részt, az érdeklődés jelentős a középiskolák részéről az első ilyen megmérettetés iránt. Mivel ez egy játék, nem az a lényeg, hogy olyan terméket mutassanak be a pályázók, ami korábban még nem létezett. Hanem sokkal inkább az, hogy kreatívan mutassák be, milyen módon használják az adott oltalmi lehetőségeket – mondta.     A bíráló bizottságban az SZTNH munkatársai mellett részt vesz az adóhatóság, a Magyar Védjegy Egyesület, és a Vállalkozások Országos Szövetsége (VOSZ). MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.