Kormányhivatal: Visszavonták a budaörsi egynapos szemészeti sebészet működési engedélyét

(Budaörs, 2020. február 1. – Budaörsi Infó) Visszavonta a Pest Megyei Kormányhivatal a Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos szemészeti sebészetének működési engedélyét, mert a decemberben ott végzett szürkehályog-műtétek után fertőzések miatt tizenkét betegen utólagos szemműtétet kellett végrehajtani az állami Szent János Kórházban – mondta a kormányhivatal vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában, amely pénteken jelent meg a napilapban. Az Egészségügyi Központ többi részlege viszont zavartalanul működik. 

 

 

Tarnai Richárd, a kormányhivatal vezetője az ügyet nagyon súlyosnak nevezte, mert egy ember véglegesen megvakult (értesüléseink szerint a műtött szemére – a szerk.), három embernek pedig súlyosan és tartósan romlott a látása. Emiatt felháborítónak tartja, hogy Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) polgármester politikai boszorkányüldözésnek nevezte a hatóság igazság kiderítésére irányuló szakmai eljárását, amelynek során kiderült, hogy a magánklinikán súlyos mulasztások történtek. Úgy fogalmazott: “az élet egy újabb balliberális közhelyre cáfolt rá, miszerint a magán-egészségügyi rendszer csak jó, az állami pedig csak rossz lehet”.

 


2020. január 29-én Wittinghoff Tamás polgármester a képviselő-testületi ülés napirendje előtt ismertette, ami a Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos sebészetén történt fertőzésről tudható.

Elmondta: január 2-án értesült róla, hogy karácsony előtt 22 szemével műtött betegből 12-nél komplikáció lépett fel. Elmondása szerint azóta folyamatos kapcsolatban van az intézmény vezetőjével és a műtéteket végző orvossal, aki egyébként a János Kórház vezető főorvosa, és az utókezelést is biztosítja. Emellett az ÁNTSZ-től is folyamatosan igyekezett információt kérni.

Wittinghoff Tamás leszögezte: az egynapos sebészettel kapcsolatban az önkormányzatnak semmilyen jogköre, hatásköre nincsen, az ÁNTSZ szigorú felügyelete mellett végzi a munkáját. A betegek kilétéről és állapotáról az Egészségügyi Központ még az önkormányzatnak vagy a polgármesternek sem adhat felvilágosítást az adatvédelmi előírások miatt.

A polgármester megerősítette, hogy nagyra becsüli a doktornő munkáját, és nem bízná sem saját, sem családtagjai szemét másra, ha ilyen problémája adódna. A doktornő ugyanis már tízezernél is több ilyen műtétet végzett Budaörsön az elmúlt években és mindössze két esetben adódott probléma, azaz az ő mutatói nemcsak a hazai, de az európai uniós átlagnál is sokkal jobbak. Ezért is súlyos kérdés, hogyan történhetett meg, hogy egy nap alatt 12 beteg is megfertőződött. Elmondása szerint, személyesen is érintett, mivel az egyik legjobb barátja azon 4-5 beteg között van, akiknél maradandó sérülést okozhatott a fertőzés.

Aggodalmának adott hangot a polgármester amiatt, hogy a sajtóban dezinformációk jelentek meg az üggyel kapcsolatban, sőt az egyik újságíró addig merészkedett, hogy törvénytelenül behatolt az Egészségügyi Központ elzárt részére, amivel a Btk-t és a Ptk-t is megsértette. Az Egészségügyi Központ és az önkormányzat is határozott jogi lépéseket tett ebben az ügyben is.


 

 

Tarnai Richárd kijelentette, hogy a kormányhivatal elsősorban nem polgármesterekkel kíván együttműködni, hanem azokkal az emberekkel, akik egy-egy településen élnek, ezért ha valakit súlyos mulasztások miatt hátrány vagy kár ér, nem számít, milyen pártállású a polgármester, mert a kormányhivatal szakmai alapon dolgozik. Az elsődleges szempont az állampolgároknak nyújtott szolgáltatások szabályszerűsége és minősége. Ha ezzel probléma van, vizsgálatot kell indítani és bírságot kell kiszabni, adott esetben pedig fel kell függeszteni vagy be kell vonni a működési engedélyt.

Kitért arra is: az egykori SZDSZ-es polgármester élharcosa volt a klinika privatizálásának, sajtóhírek szerint pedig a klinikát működtető cég vezetője egy hozzá közel álló ember. Véleménye szerint ez felveti a kérdést, hogy mennyi szerepet játszott a tragédiában a profitérdekeltség. Főleg mivel a hírek szerint ez a cég a déli határszakaszon az illegális migránsoknak ingyenes orvosi ellátást nyújt, miközben Pasaréten egy luxusklinikát üzemeltet – tette hozzá.

 


A képviselő-testületi ülésen a polgármester arról is tájékoztatott, hogy az Egészségközpont valamennyi érintett beteggel felvette a kapcsolatot, és amikor kiderül, hogy véglegesen hogyan alakul az állapotuk, akkor annak megfelelő mértékű kártérítést nyújtanak majd a számukra.

Elmondta továbbá: a testületi ülés előtt egy nappal kapott választ az ÁNTSZ járási vezetőjének feltett kérdéseire, amelyben a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala, mint az ÁNTSZ felettes szerve arról tájékoztatta, hogy folyamatban lévő ügyben semmilyen információt nem tudnak adni, mivel az önkormányzat még csak nem is ügyfél ebben az ügyben. Annyit megerősítettek, hogy eljárást indított az ÁNTSZ, mindez azonban nem érinti az egészségügyi alapellátást és szakrendelést, amelyre az önkormányzat felelőssége kiterjed, és amelyre – a valótlan híresztelésekkel szemben, közbeszerzési eljárás alapján – szerződése van az önkormányzatnak a Jump Consultinggal.

Nehezményezte a polgármester, hogy noha a rendelők sterilitásáról január 10. óta igazolással is rendelkezik az intézmény, mégsem folytathatják a műtéteket, amire már száznál is többen várnak.

A polgármester sajnálatát fejezte ki, hogy egyesek a tények ismerete nélkül politikai játszmának használják a kirobbant ügyet. Holott – zárta gondolatait – a Budaörsi Egészségügyi Központ kiválóan végzi a munkáját, nem véletlen, hogy a környékről is ide járnak a betegek.


 

 

Szemben az országos sajtóban megjelent általánosító hírekkel, csak a szemészeti sebészet nem fogad betegeket. Az Egészségügyi Központ többi részlege zavartalanul működik. 

 

 

budaorsi_egeszsegugyi_kozpont_jump_2019dec12

 

 

Tudnivalók, korábbi cikkek a témával kapcsolatban:

 

Ülésezett a képviselő-testület – Letették az esküt az új bizottsági tagok, terítéken volt az egynapos sebészet fertőzéses esete

Jogtalan behatolás az Egészségügyi Központba – Adatvédelmi vizsgálatot kért Wittinghoff Tamás

Betörtek a Budaörsi Egészségügyi Központba – Wittinghoff Tamás gyanúja szerint ez már nem lehet véletlen

Ötmillió forintra büntette a kormányhivatal a Budaörsi Egészségügyi Központot

Budaörs Önkormányzata: Betegek problémáiból igyekszik politikai tőkét kovácsolni a budaörsi Fidesz

A budaörsi Fidesz a városvezetést vádolja a fertőzéses esetek okán – Wittinghoff Tamás szerint Czuczor Gergely valótlant állít

Komoly következményei vannak a fertőzéses eseteknek az Index cikke szerint – A Budaörsi Egészségügyi Központ reagálása

A Budaörsi Egészségügyi Központ elnézést kér – Tizenkét beteg szorult kórházi ellátásra műtéti szövődmény miatt

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.