AIPM: a túlsúly és a mozgáshiányos életmód a legfőbb egészségi kockázat

A következő években a magyarok egészségét leginkább befolyásoló kockázati tényező a túlsúly és a mozgáshiányos életmód az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) felmérésének eredményei szerint.

 

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint az AIPM harmadik innovatív gyógyszeripari körképéből kiderül, hogy a szakemberek szerint némileg nő a magyarok egészségben eltöltött éveinek száma. Ehhez azonban – több más tényező mellett – elengedhetetlen az egészségértés fejlesztése és a legújabb egészségügyi innovációkhoz történő hozzáférés további gyorsítása. Ennek fontos lépése volt 26 új gyógyszerkészítmény befogadása a társadalombiztosítási támogatásba idén januártól.

A körkép azt vizsgálta, hogy a magyar gyógyszerforgalom több mint felét adó fejlesztésorientált vállalatok topvezetői miként látják a magyarok egészségi állapotát a következő tíz évben, mit gondolnak a legfontosabb kockázati tényezőkről, valamint, hogy az innovatív gyógyszergyártók milyen mértékben járulnak majd hozzá a hazai egészségügyhöz.

Kiderült, hogy a vállalatvezetők óvatosan optimisták a magyarok egészségi kilátásait illetően. Úgy gondolják, a következő tíz évben kicsit növekszik majd az egészségben eltöltött évek száma, amely az Eurostat adatai szerint most átlagosan 60,2 év a magyar nők és 59,5 év a férfiak esetében. A kutatás eredményei szerint kis mértékben nő a magyarok egészségértésének mértéke, az, hogy mennyire tudjuk feldolgozni az egészségünkkel kapcsolatos információkat. Kevésbé optimisták ugyanakkor a megkérdezettek az innovatív terápiákhoz való hozzáférés idejével kapcsolatban. Erről ugyanis az összesített eredmények szerint úgy gondolják, inkább változatlan marad, ami indokolhatja az egészségügyi mutatókkal kapcsolatos visszafogott optimizmust.

A megkérdezettek szerint ugyanakkor a következő tíz évben a magyar társadalom egészségi állapotát és a születéskor várható élettartamot javító tennivalók közül éppen az emelkedik ki, hogy a magyarok hozzáférjenek a korszerű terápiákhoz. Szintén nagyon fontosnak tartják a finanszírozás bővítését, azaz az egészségügyi kiadások növelését – legalább a V4-es országok átlagára.

Az AIPM kutatásában az egészségünket befolyásoló kockázati tényezők közül első helyen a túlsúly és a mozgáshiányos életmód áll, de probléma az egészségértés, és hangsúlyos az az egészségtelen táplálkozás, valamint az alkoholfogyasztást. A dohányzás szerepéről úgy gondolják, változatlan marad, ugyanakkor a felsorolt kockázati tényezők közül egyikről sem feltételezik, hogy csökkenne a szerepe a következő tíz évben.

Az innovatív gyógyszervállalatok vezetői úgy gondolják, hogy a ezentúl is növekvő mértékben járulnak hozzá a hazai egészségügyhöz – írta az AIPM.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.