Ropogós sertéssült citrommal és fokhagymával

(Budaörs, 2019. december 22. – Budaörsi Infó) Az alábbi recept ízvilága különleges, és az étel akár az ünnepi menü egyik fogása is lehet.

 

 

Hozzávalók 4 személyre:

– 4 db, egyenként kb. 2 cm vastag csontos sertéskaraj-szelet

– 2 db fokhagyma lereszelve

– ½ citrom leve

– 1 teáskanál barnacukor

– 2 evőkanál vaj

– mokkáskanálnyi szárított kakukkfű

– mokkáskanálnyi só

– 2 dl főzőtejszín

 

Elkészítése:

A fokhagymát, a barnacukrot, a citromlét, a sót és a kakukkfüvet simára keverjük, a hússzeletek mindkét oldalát megkenjük a páccal, ½ órát állni hagyjuk, majd a pácléből kiemelve letörölgetjük a szeleteket. (A páclevet őrizzük meg a mártáshoz!)

Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben és a forró vajon süssük a szeletek mindkét oldalát fehéredésig, majd adjuk hozzá a páclevet és 1 dl vizet, és fedő alatt lassú tűzön pároljuk kb. 30 percig, az elfőtt szaftot mindig 1-1 kanálnyi vízzel pótolva.

Ezután a szeleteket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokon sütőben kb. 5 perc alatt pirítsuk ropogósra.

A szafthoz adjuk hozzá a tejszínt és forraljuk össze. A hús ropog, a mártás megfőtt, ízlés szerinti körettel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Mák Éva

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.