Az UNITER román színházi szövetség nyílt levele Orbán Viktornak és a magyar kormánynak

(Budaörs, 2019. december 14. – Budaörsi Infó) 2019. december 13-án a román független előadó-művészeti szövetség, az UNITER nyílt levelet írt az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar kormánynak, amelyben a magyar színháztörvény miatti aggodalmuknak adnak hangot. A levél útján szolidaritásukat és kiállásukat fejezik ki a tiltakozók mellett.

 

A Ion Caramitru színművész, volt román kultuszminiszter vezette UNITER (Román Színházszövetség) közhasznú országos színházi szakmai érdekvédelmi szövetség. Egyaránt ellátja az állami és a magánszektorban tevékenykedő előadó-művészek érdekképviseletét is Romániában.

A magyar kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelükben azt írják, hogy a keleti blokk országaiban a kommunizmus bukása elsősorban az állami garanciát jelentette a szabad véleménynyilvánítás gyakorlása tekintetében minden területen, úgy a kultúrában is.

Szerintük a magyar kormány parlament elé benyújtott (módosításokkal el is fogadott: nem szerepel benne a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása és kikerült a független színházak működési támogatásának tilalma is – a szerk.) törvényjavaslata óriási visszalépést jelent és magában hordozza a független színházak elfojtásának a lehetőségét, valamint előrevetíti a félelmetes cenzúra rémét.

A művészet minden formájában elsősorban a szabadságot jelenti. A világon minden demokratikus államban a kultúra és az értékek melletti kiállás nem csak egy passzus az alkotmányban, hanem létfontosságú a társadalom számára – jegyzik meg a levélben.

Reményüket fejezik ki, hogy Budapesten a kormány és a parlament is megérti a kultúra, az alkotás és a magyar alkotók feltétel nélküli és abszolút szabadságának a fontosságát, azokét a magyar alkotókét, akik ugyanúgy mint a románok nem szeretnék, hogy a magyar kultúra bársonyfüggönyét egy letűnt kor torz vasfüggönye váltsa fel.

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.