Megalakulóban Budaörs új zöld egyesülete

(Budaörs, 2019. november 29. – Budaörsi Infó) November 26-án kedden este a PostART Kulturális Színtéren gyűltek össze barátok, ismerősök, hogy az eddigi sikeres szemétszedéseken felbuzdulva és az örökölt budaörsi zöldterületeink megóvásának igényével, valamilyen hivatalosabb közösségbe tereljék magukat és a bejegyzésük után a segítő és céljaikkal egyetértő budaörsi lakosokat minél nagyobb számban. Eddig több kisebb lakóközösség tette rendbe időszakosan az otthonuk közeli utcákat.

 

Egy prezentációval kezdődött a bemutatkozó est. Ebben a Miért vagyunk itt? és Miért Ti vagytok itt? kérdések után a zöld egyesület céljairól, a jövőbeli reális célkitűzésekről, a szervezet várható felépítéséről, a pályázati lehetőségekről, a lehetséges támogatókról esett szó bő egy órában.

Nagyon fontos, hogy az iskolák, már működő helyi egyesületek, közösségek körében is népszerűsíthessék, trendivé tegyék a lakókörnyezet és az erdők védelmét. Egy-egy ilyen szemétgyűjtő esemény időtartama kb. 2-3 óra és a tapasztalatok szerint a BTG-től kapott zsákok hamarabb is elfogynak.

A tavaszi eseményüket szeretnék több helyen is bemutatni, online és offline médiumokban, beszélgetéseken és minden olyan felületen, ahol elérik a budaörsieket. Az egyesület deklaráltan politikamentes kíván lenni, hiszen a zöld részek, az otthonok tisztán, rendben tartása közösségi ügy és minden segítségnek örülnek.

A vetített bemutatót követően került sor egy közös ötletelésre, beszélgetésre.

 

 

szemetszedes2019c

 

Az egyesület alapítási céljait a következőképpen írták le:

 

Fő cél:

Budaörsön, az erdő melletti lakóövezeti és egyéb besorolású részeken időszakos, közösségi szemétgyűjtés szervezése a helyi önkormányzati szervezetekkel, iskolákkal, szépkorúak klubjával stb összefogva.

A Natura 2000 területein, a Csíki-hegyeken, a Budaörsi Kopárok (Kő-hegy, Odvas-hegy, Út-hegy), Frankhegy részeken.

A jelenlegi hasonló lakossági összefogások támogatása és koordinálása, éves nagy volumenű szemétszedés megszervezése.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) és a Pilisi Parkerdő Zrt-vel egyeztetett információs táblák kihelyezése az erdei be- és kijáratokhoz amely a szemétkezelésre, gyűjtésre hív fel.

Örökölt természeti értékeink megőrzése, tisztán tartása közösségi munkában.

 

 

szemetszedes2019b

 

Megtárgyalták, hogy az első, nagy közösségi szemétgyűjtés március 21-i hétvégén lesz, ez a tavaszi napéj-egyenlőség, a csillagászati tavasz kezdete. Itt még a zöld felületek is átláthatóak, könnyen észrevehetők az „ott felejtett” tárgyak.

Sok feladatuk van, míg minden a helyére kerül a működésben, de januárban ismét lesz egy közgyűlés, amit egy tagtoborzó beszélgetés követ. Ezt igyekeznek időben, a lehetőségeikhez mérten minél szélesebb körhöz eljuttatni.

Ebben előny, hogy Budaörs különböző részeiből jöttek – van köztük tanárnő, sportoló családanyák, önkormányzati dolgozók, marketinges és feltaláló, könyvelő és fitness-edző. Egyszóval sokan, sokféleképpen élik a mindennapokat de egy közös: segíteni szeretnének, hogy – bár sok ember szemetel és rak le illegálisan nagyobb zsákokat és egyéb szemetet – az otthonuk rendezett, barátságos és tiszta lehessen az év legnagyobb részében.

 

Sok sikert kívánunk a munkájukhoz! 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.