Médiajogi konferencián elemezték a magyarországi helyzetet

Médiajogi konferenciát szervezett a Pest Megyei Kormányhivatal, a Sajtó és média a jog tükrében rendezvényen Horváth Attila alkotmánybíró, Koltay András rektor, Szánthó Miklós médiaalapítványi elnök, valamint Buczkó Péter ügyvéd elemezték a magyar és a nemzetközi média helyzetét, valamint az aktuális joggyakorlatot.

 

Az Pest Megyei Kormányhivatal közleményében azt írta: a rendezvényen Tarnai Richárd kormánymegbízott elmondta, a média feladata a történések torzításmentes közvetítése, a jognak pedig az igazság szolgálóleányának kell lennie, ezek az állítások azonban a mai gyakorlatban sokszor nem állják meg a helyüket.

Horváth Attila alkotmánybíró a magyarországi média helyzetét mutatta be a rendszerváltás előtti és az azt követő időszakban. Kiemelte: a szocializmus időszakában a pártállam erős kontrollt gyakorolt a média felett, ezt a hatalmat, kapcsolati tőkét pedig a rendszerváltást követően is sikerrel mentette át az utódpárt és a hozzájuk kötődő személyek.

Koltay András az állami- és magánszabályozásról, valamint a szociális hálózat felületeiről, a médiaszabályozás és a nemzeti szuverenitás kapcsolatáról beszélt. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora hangsúlyozta: az internettel kapcsolatos kezdeti várakozások, amelyek a szólásszabadság demokratizálódását vetítették előre, nem váltak valóra, a szolgáltatók befolyásolási kísérletei rendszeresen tapasztalhatók.

Szánthó Miklós, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány elnöke szerint a magyar balliberális média azért frusztrált, mert korábbi véleményformálási monopóliuma megszűnt, a kommunikációs tér kiegyensúlyozottabbá vált, azonban még mindig nem beszélhetünk médiaegyensúlyról.

Buczkó Péter ügyvéd interaktív előadásában gyakorlati példákon keresztül mutatta be, hogy a személyiségvédelem és a média kapcsolatában milyen eltérő a megítélés, a bírói döntések és joggyakorlat.  mti

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.