Kormánypártok: a dél-budai szuperkórház az agglomerációban élőket is szolgálná

(Budaörs, 2019. november 26. – Budaörsi Infó) A dél-budai szuperkórház eredeti helyszínen történő megépítése mellett érvelt Pest megye két kormánypárti országgyűlési képviselője 2019. november 25-én hétfőn, sajtótájékoztatón. Aradszki András (KDNP) és Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz) hangsúlyozták: a centrumkórház az agglomerációban élőket is szolgálná.

 

 


 

Egy interjúban László Imre feleslegesnek és pazarlónak nevezte a kormány tervét, mely szerint a XI. kerületbe egy új szuperkórház épülne. Újbuda nemrégiben megválasztott ellenzéki polgármestere kijelentette, hogy amennyiben lesz rá lehetősége, leállítja a beruházást.

A volt kórházigazgató a Hírklikknek nyilatkozva elmondta, szerinte olcsóbban és jobban szolgálná a régió érdekeit, ha a Szent Imre Kórházat fejlesztenék tovább.

„Továbbra is állítom, hogy ennek a szuperkórháznak megteremtettük az alapjait a Szent Imre Kórházban, vagyis azt kell továbbfejleszteni. A Szent Imre akkor el fogja tudni látni a régió, de még szélesebb kör egyészségügyi kiszolgálását” – fogalmazott László Imre.

 

Mihályi Péter egészségügyi közgazdász szerint jobb lenne most abbahagyni a dél-budai “szuperkórház”-beruházást, amíg ott van az üres telek, hiszen a súlyos létszámhiánnyal küzdő egészségügyben nem látni, honnan tudnának oda orvosokat, ápolókat hozni.

 


 

 

A sajtótájékoztatón Aradszki András – aki Pest megye 1. számú választókerületének, többi között Érd egyéni országgyűlési képviselője – rámutatott: a dél-budai centrumkórházra vonatkozó, előkészítés és kivitelezés alatt álló kormánytervezet megvalósítása kétségessé vált az október 13-i önkormányzati választás után.

 

 

szuperkorhaz_helyszine_dobogo

 

Kiemelte: 1,2 millió embert látna el az új egészségügyi intézmény, amely nemcsak a fővárost, hanem az agglomeráció dél-nyugati régióját is érintené. Az új kórház egykapus rendszerű, 24 órás sürgősségi ellátást, gyermek- és felnőttellátást is biztosítana, és az intézményen belül közel 300 ágyas gyermekrészleg működne. A kórházat úgy tervezték, hogy akár katasztrófa helyzetben is megfelelő egészségügyi ellátást nyújtson.

Kitért arra is, hogy az új intézményben általános műtőt, egy robotsebészeti műtőt, valamint hibrid műtőt is kialakítanának. Mind műszakilag, mind ellátásbiztonság szempontjából éllovas, az ország számára is kulcsfontosságú intézmény lenne – mutatott rá.

 

 

del_budai_szuperkorhaz_terv

 

Megjegyezte: az informatikai fejlesztéseknek köszönhetően csökkennének a betegutak is.

A KDNP-s politikus azt mondta: az érintett választókerületekben élők joggal várják el, hogy magas színvonalú, jó közösségi kapcsolatokkal rendelkező és jó minőségű kórházi ellátásban részesüljenek.

    Csenger-Zalán Zsolt – aki Pest megye 2. választókerületének, többi között Budakeszi és Budaörs egyéni országgyűlési képviselője – kifejtette: az új kórház három autópálya – az M7, az M1 és az M0-ás – találkozásánál épülne meg, de az M0-ás körgyűrű miatt gyakorlatilag az egész ország elérhetővé válna. Tömeges baleseteknél pillanatok alatt a kórházba érnének a mentők, anélkül, hogy a városi dugókon át kellene vergődniük.

 

 

csengerzalanzsolt_sajtotajekoztato20191028 (1)

 

Feltette a kérdést, hogy miért próbálja Budapest és a XI. kerület új vezetése arra kényszeríteni az agglomerációban élőket, hogy hosszasan utazzanak budapesti kórházakba, növelve a légszennyezést és a dugókat is.

Emlékeztetett: korábban zöld koncepciót hirdettek meg, zöld Budapestről, kórházakról, méltatlan egészségügyi helyzetről beszéltek az ellenzék képviselői. Eközben a kormány az Egészséges Budapest programra 700 milliárd forintot tervezett, éppen a kórházak és az egészségügyi rendszer reformja érdekében. Ennek nagyon jelentős projektje a dél-budai szuperkórház – fűzte hozzá a fideszes politikus.

 

 

dobogo_del_budai_centrumkorhaz_helyszine2_2018jul

 

Szerinte sem a Szent Imre kórház, sem a Szent János kórház fejlesztésével nem megoldható a mostani helyzet – jegyezte meg Csenger-Zalán Zsolt.

Arra a kérdésre, hogy a XXII. kerület befogadná a szuperkórházat, a fideszes képviselő azt mondta: örömmel és köszönettel nyugtázzák, ugyanakkor ez elképesztő időbeli csúszást okozna, és a kerület a közösségi közlekedéssel való megközelítése is nehézkesebb.

Aradszki András felhívta a figyelmet képviselőtársa Simicskó István (KDNP) petíciójára, amelyet a szuperkórház érdekében indított.

Megjegyezte: ha úgy alakulna, választókerületeik is készen állnak a kórház befogadására.

 

 


 

Építészeti és orvostechnikai megoldásait tekintve, valamint egyedi formavilága miatt világszinten is egyedülálló épület lenne a Dél-Budára tervezett szuperkórház. A több mint kétszázezer négyzetméteres intézmény amellett, hogy a sürgősségi ellátás csúcsát képviselné, egyfajta mini-egészségvárosként is funkcionálna, ahol a diagnosztikai és gyógyászati egységeken túl oktatási célú egységek, nővér- és orvosszálló, bölcsőde és óvoda, valamint különféle egészségügyi szolgáltatások is helyet kapnának.

 

del_budai_szuperkorhaz_terv2

A Dél-budai Centrumkórház tervpályázatán első díjat nyert Noll Tamás Ybl-díjas építész terve

 

A Dél-budai Centrumkórház (DBC) tervpályázatán nyertes M-Teampannon tervezőiroda vezetője szerint a tervezett infrastrukturális fejlesztések, különösen a két közlekedési csomópont és a kétszer két sávos összekötő út megépítése, valamint távlatilag összekapcsolása az Egér úttal és a tervezett Galvani híddal gyökeresen új helyzetbe hozná a Dobogó városrészt. Különösen, hogy a nemzetközi tapasztalat azt mutatja: egy DBC-szintű fejlesztés vonzani képes a high-tech egészségipart, kutatóhelyeket, további egészségügyi létesítményeket és kapcsolódó gazdasági egységeket. A szuperkórház íves ikertornyai messziről láthatók lennének, egyúttal Budapest nyugati kapujának képét is meghatározva.

 


 

 

Korábbi cikk a témában:

Szuperkórház Budaörs közelében

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.