A madármentő segít – Hogyan segítsünk a denevéreknek?

(Budaörs, 2019. november 26. – Budaörsi Infó) Szakértői cikksorozatunkban Berta Katalin, a Madármentés elkötelezett híve, a Fióka- és madármentés tagja, november hónapban arról nyilatkozott, hogy hogyan segíthetünk a denevéreknek. Ha a témával kapcsolatban további kérdései lennének, írjon bizalommal szerkesztőségünkbe a budaorsiinfo@gmail.com e-mail címre és szakértőnk válaszol.

 

 

Milyen gyakoriak a denevérek Magyarországon, Budaörsön?

Az elején fontos leszögezni, hogy Magyarországon minden denevérfaj védett. Zavarásuk, élőhelyeik károsítása bűncselekmény. Minden denevérrel kapcsolatos kérdésben a helyileg illetékes Nemzeti Park, a Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya az illetékes, de segítséget tudnak adni a mentőszervezetek, vadasparkok, állatkertek is. A denevérek a legveszélyeztetettebb állatcsoportok közé tartoznak.

Hazánkban 8 fokozottan védett és 20 védett faj fordul elő. Mivel az ő életterüket is használjuk, így gyakran találkozhatunk napnyugta után cikázó árnyaikkal, ciripelő hangjukat is hallhatjuk a lakótelep házai között.

 

Milyen helyeken lehet őket leginkább megtalálni?

Éjszakai állatok, napnyugta után válnak aktívvá. Napközben fejjel lefelé csüngenek faodvakban, barlangokban, padlásokon. Sajnos természetes élőhelyeikből kevés maradt háborítatlanul, így kénytelenek alkalmazkodni az ember által épített környezethez, megkapaszkodnak a panel falán, gyakran a panelhézagban, vagy a párkányok alatt.

A baj a panelházak dryvitolásával teljesedik ki, ez ugyanis tökéletesen tönkreteszi a telepeiket, a telelő-, élőhelyüket, így az a vállalkozás, amely nem konzultál előzetesen az illetékes Nemzeti Parkkal, bűncselekményt követ el.

 

 

denever

 

Hol és hogyan telelnek a denevérek?

A denevérek fajtól függően barlangokban, tornyokban, faodvakban, vagy az épített környezet függőleges falain található résekben telel. A téli álom hőmérséklettől függ, enyhébb teleken csak néhány hetet alszanak.

Ebben a hibernációs állapotban anyagcseréjük, életjelenségeik lelassulnak, például percenként egyszer-kétszer ver a szívük. Ezért különösen fontos a téli álomban háborítatlansága, mert igen kevés az a zsírszövet, amelyből ilyenkor gazdálkodniuk kell.

 

Kell félnünk tőlük? Mi az amit szabad tennünk a közelükben és mi az amit nem?

Félni semmi esetre sem szabad tőlük, hiszen minden tereptárgyról, így rólunk is visszaverődik az általuk tájékozódásra használt ultrahang, így azt hinni, hogy nekünk jön, vagy a hajunkba ragad, nem szabad.

 

 

denever2

 

Hogyan tudunk nekik télen segíteni, vagy kell e egyáltalán segítenünk nekik?

Érdemes kitenni mesterséges denevérodút, ahol békében áttelelhetnek a denevérek, de sok esetben az is elegendő, hogy a telelőhelyet nem zavarjuk, nem piszkáljuk. Etetni, itatni őket nem kell, ha bajba jutott, talajra került denevért találunk, akkor kell számára segítséget keresni és az útmutatás alapján eljárni. Illetékes ilyen ügyben a helyi Nemzeti Park őrszolgálata, de sok esetben gyorsabban érkezik a segítség mentőszervezetektől.

Bár nem madár, de a Fióka és madármentésnek is van gyakorlata denevérmentésben, így természetesen bennünket is kereshet, aki bajbajutott denevért talál. Ha végképp nem érünk el senkit, akkor kesztyűvel tegyük az állatot egy dobozba és vigyük be az állatkertbe, vagy a vadasparkba.

 

Mit tegyünk, ha egy denevér berepül a lakásunkba?

A denevér éjszakai állat, este kel szárnyra, ezért oltsuk le a villanyokat, nyissuk ki az ajtót – ablakot és várjuk meg, amíg önszántából távozik. Zavarni, csapkodni, kergetni nem szabad.

Ha a denevér nem hajlandó kimenni, vagy sérült, húzzunk kesztyűt, borítsunk rá egy cipős dobozt, majd csúsztassuk rá a tetejét. A dobozban legyen egy rongy, amibe meg tud kapaszkodni.

Ha nincs baja, este kitehetjük egy magasabb pontra, ahol nem éri el ragadozó és várjuk meg, amíg elrepül. Ha megsérült, segítséget kell kérnünk neki!

 

Miért fontosak a denevérek, miért kell vigyáznunk rájuk?

Hazánkban főleg rovarevő denevérek élnek. Ha a legkellemetlenebb rovart, a szúnyogot vesszük, akkor is érthető, miért hasznos állat a denevér: egy éjszaka képes több mint ezer szúnyogot elpusztítani, ez egy évben 180 000 szúnyogot jelent!

 

 

denever

 

A denevér tartható háziállatként?

Nem, hazánkban minden denevérfaj védett, így tartása engedélyköteles.

 

A denevér veszélyes lehet a háziállatainkra, esetleg a gyerekekre nézve?

Ha arra gondolunk, hogy nekirepül és megtámadja-e, akkor azt kell mondani, nem veszélyes. Ám félelmében haraphat és – bár nem jellemző – harapásával terjesztheti a veszettséget. Ezért fontos betartani a fentebb írtakat, miszerint ne piszkáljuk, ne háborgassuk, és ha bajban van, akkor keressünk számára szakértő segítséget!

 

Ha a témával kapcsolatban kérdésük lenne írjanak nekünk és szakértőnk válaszol (budaorsiinfo@gmail.com).

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.