Zöld Erdőben Jártam – Egy budaörsi egyesület a természetvédelemért

(Budaörs, 2019. november 25. – Budaörsi Infó) Korábbi cikkünkben már olvashattak róla, hogy civil kezdeményezésen belül harminc zsák szemetet gyűjtöttek össze Budaörsön november 16-án. Több helyi baráti- és lakóközösségi társaság, akik már a korábbi években is szerveztek szemétszedést és segítik egymást, úgy döntöttek, hogy közösen létrehoznak egy egyesületet Budaörsön annak érdekében, hogy megtisztítsák a várost. 

 

 

A Csiki-hegy oldalában, a Som,-  Szüret,- és Felsőszállás stb. utcákban lakók minden évben ad-hoc egyszer összegyűlnek és összeszedik a környéken az elhagyott szemetet.

Betlehem Csaba az egyik lelkes szemétszedő önkéntes létrehozta a Zöld Erdőben Jártam Budaörsi Egyesületet, ami évente kétszer, áprilisban a Föld Napján és szeptemberben egy  koordinált szemétszedést szervez a budaörsi lakó- és nem lakóövezeti dombokon-hegyeken – azaz az erdős részeken.

“Szeretném, ha egy lelkes, helyi, civil közösség profin tudná ezt csinálni. Szeretném, ha trendi lenne, amiből ciki kimaradni. Egyfajta szemléletformálás, példamutatás a tagjainktól.

Eddig a futók, a kerékpárosok (Fillari Team), a természetjárók az erdei utakon gyűjtöttek, néha egy-egy, hozzánk hasonló csapat pedig random összeállt és partizán módon próbált igényes, normális, rendezett, tiszta környéket varázsolni.”

 

Azt szeretnék elérni az Egyesület tagjai, hogy minden erdei be- és kijáratnál lenne legalább egy szelektív hulladékgyűjtő.

Föld Napján nagyszabású erdei szemétgyűjtő megmozdulást szeretnének szervezni iskolákkal, helyi szervezetek tagjaival közösen.

Szeretnék ha a hulladékgyűjtők mellett lennének tájékoztató táblák, amik kedvesen, viccesen mutatnák meg, hogy mi a kérésük a túrázók, sportolók, lakók felé.

 

“Szeretnénk ösztönözni az embereket arra, hogy ha találnak szemetet, szedjék össze, ha pedig nagyobb, illegális lepakolást látnak, jelöljék meg a helyet az okos telefonjukon térképen és küldjék el az Egyesületnek, hogy tudjunk gondoskodni az elszállításról. Nagyon jó lenne egy egyszerű applikáció erre például.

Szeretnénk ebbe a megmozdulásba bevonni a diákokat, időseket, fiatalokat, mindenkit, akiben van igény arra, hogy személyes példamutatással formálja a egészséges környezetünkhöz való jogunkat és a kulturált, jövőbe mutató szemléletet.”

 

2019. november 26-án, 19:30-kor a PostART-on lesz egy bemutatkozó találkozó ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Az Egyesület itt elmondja a távlati céljait és hogy hogyan és miben lehet nekik segíteni. Aki szeretne tenni annak érdekében, hogy tisztább legyen Budaörs, és ennek a folyamatnak aktív részese is lenne az menjen el a találkozóra és hallgassa meg a szervezőket.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.