Véradó megbecsülési ünnepség volt Budaörsön

(Budaörs, 2019. november 22.– Budaörsi Infó) 2019. november 21-én véradó megbecsülési ünnepséget szervezett Budaörsön a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete. 

 

Mi az a pár csepp vér? Neked szinte semmi.
De másnak e néhány csepp, az életet jelenti.
Kevésből lesz a sok, sokból pedig a tenger,
S tengernyi vérrel már segíthet az ember.”
Náhóczki János

 

2019. november 21-én megtelt önkéntesekkel a PostART.  A véradó megbecsülési ünnepségen sok budaörsi vett részt.

A jelenlévőket Budaörs Város Önkormányzata nevében Bíró Gyula alpolgármester köszöntötte.

 

 

veradomegbecsulesiunnepseg (5)

 

A rendszeres véradók egy rövid ünnepség keretén belül átvehették az Emléklapjukat, és apróbb ajándékokkal is kedveskedett nekik a Vöröskereszt.

 

 

veradomegbecsulesiunnepseg (11)

 

A jó hangulatról a Budaörsi Népzene Tanoda legifjabb tagjai gondoskodtak ünnepi műsorukkal.

 

 

veradomegbecsulesiunnepseg (8)

 

Földvári-Nagy Éva a budaörsi Vöröskereszt területi munkatársa a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a  Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében.

“A zsámbéki medence területén az Országos Vérellátóval együtt működve körülbelül évi 2000 egység vért szeretnénk gyűjteni, a tervezettet 90-95 százalékban tudjuk teljesíteni.”

 

 

veradas_vervetel_1_2015jun

 

Sokszor halljuk azt a szlogent, hogy Adj vért, és ments meg 3 életet! Mit jelent ez pontosan? 

“A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér 3 beteg életén segíthet.

A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500.000 egység vérre van szükség. Ehhez évente közel fél millió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét várják beteg embertársaink.
Véradás egyben szűrővizsgálat is, helyben, gyorstesztek segítségével megtudhatják a hemoglobin szintjüket, vérnyomásukat, orvosi vizsgálaton vesznek részt, a levett vért a Vérellátóban, HIV, Hepatitisz vírusra is vizsgálják

Nagyon fontos tehát, hogy minél többen véradók legyenek.”

 

 

veradas (5)

 

Az ünnepségen a 25, 50, 75, 100x-os véradókat köszöntötték, de nem feledkeztek meg azonban azokról a véradókról sem, akik nem kerek számú véradáson vannak túl.

 

 

veradomegbecsulesiunnepseg (3)

 

“A véradás empátiáról, segítőkészségről, önzetlenségről szó. Véradók, támogatók, véradás szervezők, lelkes önkéntesek, mi mind hozzátartozunk a véradó mozgalomhoz.  Munkánk közben nem várunk hálát, csak azt az érzést, hogy cselekedetünkkel jót tegyünk.

Munkánk sikere nemcsak rajtunk múlik, hanem városunk vezetőitől, szakmai partnereinktől is. Nélkülük nincs tere és lehetősége kibontakozni az emberi jóakaratnak. Köszönjük nekik, hogy évről-évre nemcsak anyagilag, de megjelenésükkel is támogatják szervezetünket.”

 

 

veradomegbecsulesiunnepseg (6)

 

Az ünnepség azonban nem csak a véradókról, hanem az önkéntesekről is szólt, hisz az ő munkájuk nélkül nem tudna működni a gépezet. 1985-ben az ENSZ közgyűlése december 5. napját jelölte ki, hogy a különböző társadalmak megünnepeljék mindazokat az önkénteseket, akik világszerte áldozatos munkát végeznek a társadalomért. Mindenfajta önkéntességet ünnepel ez a nap, legyen az valamilyen képesség, vagy karitatív tevékenység felajánlása.

 

 

veradomegbecsulesiunnepseg (10)

 

“Az ünnepségünkön köszönetet mondunk minden aktív önkéntes dolgozónak, akik a saját szabadidejéből, anyagi elismerés nélkül bármilyen módon segít rászoruló embertársainak.

Ünnepségünkön budaörsi területen tevékenykedő aktív, jó szándékú, segíteni akaró és tudó önkénteseinket is köszöntjük.

Megbecsülésünk jeléül csekély ajándékkal szeretnénk megköszönni segítségüket, remélve, hogy még sokáig élvezhetjük együtt ennek a munkának a szépségeit.”

 

 

veradomegbecsulesiunnepseg (1)

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.