Budakeszi Önkormányzata beleszól Budaörs belügyeibe – Wittinghoff Tamás reagálása

(Budaörs, 2019. november 20. – Budaörsi Infó) A szomszédos Budakeszi város képviselő-testülete a legutóbbi ülésén nyilatkozatot fogadott el, amelyben felszólítják Wittinghoff Tamás budaörsi polgármestert, hogy valamennyi képviselő számára biztosítsa a bizottságokban való részvételt. Budaörs polgármestere úgy tudja, hogy az akció a térség országgyűlési képviselőjének politikai megrendelésére készült.

 

 

Nonszensznek tűnik, hogy egy település ilyen módon beleszóljon szomszédja belügyeibe, de gyakorlatilag ez történt: Budakeszi Önkormányzata nyilatkozatával a szomszédos Budaörs legitim döntését kérdőjelezi meg, miközben az semmilyen vonatkozásban nem érinti a budakeszieket.

Az ügy előzménye az, hogy 2019. október 24-én a budaörsi képviselő-testület alakuló ülése elkezdése előtt negyedórával egy rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze a választáson győztes Budaörs Fejlődéséért Egyesület (BFE).

Wittinghoff Tamás polgármester a tájékoztatón, majd az ülésen is elmondta, hogy addig nem kíván együttműködni a Fidesz-KDNP képviselőivel, amíg a választás során történt bűncselekményeknek nem lesznek meg az elkövetői. Bejelentette, hogy így csak az önkormányzati törvényben előírt mértékben vehetnek részt a kompenzációs listán bejutott képviselők a bizottságok munkájában.

Erre sajtótájékoztatón reagált Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő Budaörsön 2019. október 28-án.

 

csengerzalanzsolt_sajtotajekoztato20191028 (2)

 

Budakeszin 2019. november 14-én nyolc képviselő támogató szavazatával a képviselő-testület elfogadott egy nyilatkozatot, melyben úgy fogalmaznak:

„Köztudomású, hogy Budaörs Város Képviselő-testülete – Wittinghoff Tamás polgármester javaslatára – nem adott bizottsági tagságot a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőinek.

Budakeszi Város Képviselő-testületének tagjai úgy gondolják, hogy a választási kampány lezárultával a képviselő testületbe bejutott képviselők pártállásuktól függetlenül a város polgárait képviselik, és a demokrácia írott és íratlan szabályai is megkövetelik, hogy valamennyi képviselő részt vehessen a szakmai bizottságok munkájában.

Ezért Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testülete jó példával elöl járva, a választók akaratának megfelelően, párt-hovatartozásra való tekintet nélkül valamennyi képviselő számára biztosítja a bizottságokban való részvételt, és felszólítja Wittinghoff Tamást, Budaörs Város polgármesterét, hogy ő is hasonlóan demokratikus szellemben járjon el.”

A nyilatkozat elfogadása előtt a három ellenzéki önkormányzati képviselő kivonult a teremből, nem vett részt a szavazáson.

 

budakeszitestulet

 

 

Felkerestük Wittinghoff Tamás polgármestert, hogy nyilatkozzon az üggyel kapcsolatban.

 

 

wittinghoff_Tamas2019

 

Elfogadhatónak találja, hogy egy szomszéd önkormányzat ilyen nyilatkozatot fogadjon el? Mit gondol erről a lépésről?

Nem ért váratlanul a dolog, hisz Csenger-Zalán Zsolt, mint afféle pártállami térségi párttitkár, úgy nyilatkozott, hogy „polgármestereivel” valamire készülnek. Eredetileg állítólag még ennél is nevetségesebb kérése volt a fideszes polgármesterek felé, de végül egy ilyen határozat született…

 

Budaörs tervez önkormányzati hivatalos válaszlépést?

Természetesen, mivel érezhető a szerkesztői kérdésekből is, hogy totális nonszensz az, ha egy település önkormányzata, másik településre vonatkozó határozatot hoz, mi ilyen ostobaságra nem készülünk.

 

Beleszólhat-e bármilyen formában a járásközpont mint önkormányzat egy szomszéd település döntéseibe?

Természetesen nem. Ha így lenne, az tökéletesen ellentmondana az önkormányzatiság elvének.

 

Befolyásolja-e ez a határozat a két önkormányzat együttműködését bármilyen területen a jövőben?

Nem tartom valószínűnek.

 

Precedenst teremt-e és esetleg várhatóak-e hasonló politikai akciók a jövőben a helyi önkormányzatoknál, a környezetünkben?

Úgy tudom, ezt a „feladatot megkapta” más település polgármestere is. Lelkük rajta.

Azért azt meg kell jegyezzem, hogy ezek olyan települések, ahol ellenzéki alpolgármestert nem választottak eleddig. Szemben Budaörssel, ahol a 2014-es választás után ezt tettük. És a bizottságokban sokkal több helyet biztosítottunk a Fidesznek, mint ami a választási eredményből következett volna.

Ez utóbbira most is készek lennénk, s ebben egységes a BFE álláspontja. A Fidesznek csupán egy becsületes lépést kellene ehhez tennie. Ez nem akar összejönni. De mi türelmesek vagyunk.

 

 

(Budaörsi Infó / Fotó: varoshaza.budakeszi.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.