Wittinghoff Tamás: A választási veresége miatt érzett dühét több millió emberen akarja leverni a kormány

(Budaörs, 2019. november 15. – Budaörsi Infó) Korábbi cikkünkben már olvashattak arról, hogy 2020 márciusától az önkormányzatok több hatáskörét is tovább szűkítené a kormány. Az új törvényjavaslatokkal kapcsolatban Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármesterének véleményét kérdeztük. Szerinte folytatódik az önkormányzatiság lebontása.

 

 

A kormány frissen beadott javaslatai szerint az önkormányzatok nem szólhatnának bele, hogy

– mi épül a településen és mi nem,

– a szabálysértési ügyeket átadnák a rendőrségnek,

– a tömegközlekedést pedig a városoknak nagyrészt az iparűzési adóbevételekből kellene fenntartani. 

 

Wittinghoff Tamás polgármester a Budaörsi Infónak elmondta, hogy véleménye szerint, amikor az önkormányzati választáson a Fidesz elvesztette Budapestet és több fontos nagyvárost, Orbán Viktor első nyilatkozataiban békülékeny hangot ütött meg. Azt hangoztatta, hogy tiszteletben tartják a választók döntését és például a főváros esetében minden korábbi megállapodás érvényben marad.

“Már akkor is sokan viszonyultak óvatosan ahhoz, hogy őszintén beszél-e a miniszterelnök. Egy hónapot sem kellett várni, és itt a válasz. Folytatódik az önkormányzatiság lebontása.

A tervek szerint elvennék a maradék építéshatósági feladatokat is az önkormányzatoktól, így a jövőben tényleg rálátása sem lesz egy településnek arra, hogy mi épül a területén. Csak utólag, amikor már semmi esélye nem lehet a szabályok tiszteletben tartatására.

Rendkívül súlyos lépés az is, hogy a kormány immár teljesen ráteszi a kezét az önkormányzatok saját bevételeire. Azt tervezik, hogy az állam kivonul a közösségi közlekedés finanszírozásából, és ezt teljes egészében az önkormányzatoknak kell állniuk. Ez a teher leginkább a nagy településeket lehetetlenítheti el. Ha ez a terv megvalósul, akkor még kisebb lesz az önkormányzatok gazdálkodással kapcsolatos mozgástere.

Teljesen világos a kormány célja. A döntései nyomán létrejövő kaotikus állapotokért majd az új – ellenzéki vezetésű – önkormányzatokat lehet hibáztatni.
A Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat súlyos adósságok révén, és állami segítséggel tudta csak működtetni a BKK-t. Ez a szektor eddig is alulfinanszírozott volt.

Budaörsön a belső – ingyenes – buszközlekedést eddig is mi finanszíroztuk és súlyos összegekkel járultunk hozzá ahhoz, hogy a BKK járatai megfelelő sűrűségben járjanak Budaörs és Budapest között.

Nagyon rossz úton indul el a kormány akkor, amikor a választási veresége miatt érzett dühét azon a több millió emberen akarja leverni, akik nem fideszes vezetésű városokban élnek. Egyrészt ezek a döntésen sok fideszes szavazót is érintenek, másrészt az egyre több, velük nem szimpatizáló ember dühe csak fokozódni fog.”

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.