Önkormányzati közvélemény-kutatás 5. – Az oktatással a leginkább elégedettek a város lakói

(Budaörs, 2019. november 15. – Budaörsi Infó) Budaörs Város vezetésének és az önkormányzat tevékenységének lakossági megítélésével kapcsolatban készíttettek közvélemény kutatást 2019 augusztus végén, szeptember elején. A kutatás telefonos megkérdezés alapján, véletlenszerűen kiválasztott rétegzett mintán alapult, amely biztosította a minta reprezentativitását nem-, korcsoport- és iskolai végzettség szerint. A kutatás eredményét egy cikksorozat keretén belül ismertetjük olvasóinkkal. 

 

 

A kutatás során 600 embert kérdeztek meg telefonon.

A város esetében szintén fontos szempont lehet, hogy az ott élő lakosok mennyire elégedettek különböző helyi szolgáltatásokkal. A mérést ötfokú skálán végezték, ahol az 1 azt jelentette, hogy teljes mértékben elégedetlen, míg az 5-ös azt, hogy teljes mértékben elégedett.

Az oktatással kapcsolatos szolgáltatásokkal a leginkább elégedettek a város lakói (4,3-4,4).

Szintén jónak (4,1-4,2) mondható a városi lehetőségek megítélése a közművelődés, sportolási és szabadidős tevékenységek, tömegközlekedés és közbiztonság szempontjából.

A jó és közepes értékelés határán (3,5) található az autós közlekedés a szórakozási lehetőségek és az egészségközpont szolgáltatásainak megítélése.

 

 

szolgaltatasokkalelegedett

 

Szemügyre véve az időbeli változásokat, jól látható, hogy a legutóbbi méréshez viszonyítva nem volt olyan terület, amelyen jelentősen változott volna az átlagos elégedettség, ugyanakkor a változás legtöbb esetben pozitív.

Minimális romlás a tömegközlekedés megítélésében volt tapasztalható.

Némi javulás volt az oktatási intézmények egyébként is pozitív megítélésében és a helyi szórakozási lehetőségek megítélésében. A vizsgált tényezők esetén a két mérés közötti változás azonban nem feltétlenül jelez tényleges vélemény-elmozdulást, mivel az eltérések mértéke csekély.

 

 

budaorsfesztival189szombat (7)

 

Tendenciaszerű elmozdulást mutatott korábban az egészségközpont szolgáltatásaival kapcsolatos véleményváltozás, ez a kedvezőtlen véleményváltozás azonban a mostani mérés kapcsán már nem volt tapasztalható.

A korábbi évekhez hasonlóan vizsgáltuk azt is, hogy a budaörsiek összességében hogyan ítélik meg városuk fejlődési ütemét, mennyire értenek egyet azzal, hogy az elmúlt három évben a fejlesztések üteme felgyorsult, s hogy Budaörs dinamikusan fejlődik.

A válaszadók 38,6%-a teljes mértékben egyetért azzal, hogy az utóbbi 3 évben felgyorsult a budaörsi fejlesztések üteme, 47,2%-uk inkább egyetért eme állítással, 11,5%-uk inkább nem ért egyet, s mindössze 2,7%-uk nem ért egyet egyáltalán ezzel az állítással.

Az elmúlt év óta növekedett a Budaörs fejlődését pozitívan értékelők aránya.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.