A madármentő segít – Hogyan segítsünk az itthon telelő gólyáknak?

(Budaörs, 2019. november 6. – Budaörsi Infó) Szakértői cikksorozatunkban Berta Katalinnal – a madármentés elkötelezett híve, a Fióka- és madármentés tagja -, novemberben az itthon telelő gólyákról beszélgettünk. Ha a témáról további kérdései lennének, írjon bizalommal szerkesztőségünkbe a budaorsiinfo@gmail.com e-mail címre és szakértőnk válaszol.

 

 

A gólyákkal foglalkozó csoportokban már megjelennek képek Magyarországon maradt fehér gólyákról. Ezek a madarak, és az esetleges többi áttelelő gólya ősz végétől már segítségre fognak szorulni, tudtuk meg Berta Katától.

„A gólya, mivel afrikai madár és Európába csak költeni jár, ezért nem növeszt téli tollazatot. Bár sok helyen olvasni, hogy nem fázik, de saját tapasztalatunk is alátámasztja, hogy a hidegben remeg, fázik. Hiányzik a pehely-tollazata, ami melegítené.

Az igazi ősz és tél beköszöntével táplálékbázisai egyre szűkülnek, vízben is hiányt szenvedhetnek, a hideg miatt a szervezetük legyengül.

Sokszor az áttelelő gólya sorsa az adott helyen élő madárszerető emberek jóindulatán, hozzáállásán múlik.”

 

Mivel és hogyan lehet a gólyáknak segíteni? Mit adjunk nekik enni és hová helyezzük ki?

“Az első időben fontos, hogy mindig ugyanaz az ember végezze, ugyanabban az öltözékben, s ugyanabban az időpontban. Később, ha a madár ezt már megszokta, már nem lényeges ennyire figyelni az állandóságra.

Vegyük figyelembe: a gólya evéskor inni is szokott, sőt az ételt a vízbe is beáztathatja. Tegyünk ki minden alkalommal egy vödör friss vizet is!

A legjobb, ha naponta legalább 2-szer etetünk!

Az egyik legmegfelelőbb és legolcsóbb étel számára a klopfolt csirkenyak. Tartalmaz kalciumot is, így nincs szükség annak a külön pótlására. Ezen kívül adható még szárnyas-,nyúl-,birka színhús és hal, halfej is megfelelő méretűre darabolva, nyersen. Szárnyas belsőséggel is próbálkozhatunk.

A SERTÉSHÚS TILOS!

Színhús esetén gondoskodjunk a kalcium pótlásáról is, amelyre a mészgritt a legalkalmasabb.
Mivel a gólya csőre nem tépőcsőr, a természetben is a nagyobb falatokat addig püföli, amíg le nem tudja nyelni. A felnőtt gólya számára az ujjnyi darabok a legmegfelelőbb méretek.
Télen a napi egy etetés feltétlenül szükséges, de legjobb, ha kétszer is kap.”

 

Mit tegyünk ha telelő gólyát látnunk? Kell ezt valakinek jelezni? Kinek kell vállalnia az etetését?

“Mivel a fehér gólya hazánkban fokozottan védett, így első körben a helyileg illetékes Nemzeti Parkot kell értesíteni.

Az elmúlt évek tapasztalata azonban azt mutatja, hogy madármentők útmutatása alapján helyi közösségek sokkal hatékonyabbak. Ásotthalmon például a kilencedik éve telelő Matyi gólyát eleinte a lakosság etette, majd ellátásába beszállt a Polgármesteri Hivatal is.

A Facebookon található Telelő gólyák – Gólyateleltetés csapata sokévnyi tapasztalattal segíti a telelő gólyákat ellátó lakosságot. Forduljanak hozzájuk bizalommal!”

 

Az áttelelő gólyát mindenképpen menteni kell?

“Attól függ, mit tekintünk mentésnek. Kiemelni az élőhelyéről csak akkor kell és lehet, ha valóban bajban van. Ezt onnan tudjuk megállapítani, hogy a beteg madár nem repül el akkor sem, ha egészen közel megyünk hozzá. Ha a földön fekszik, az már súlyos bajra utalhat.

Egyéb esetekben ne próbálkozzunk a madár befogásával, főként nem laikusként, mert komoly sérüléseket okozhatunk a gólyának, de magunknak is.

Én mégis mentésnek nevezném a téli etetést is, hiszen a madár túlélésére, életének megmentésére irányul. A cél mindenképpen ez, de az sem tévesztendő szem elől, hogy a madár az önállóságát megőrizve vészelje át a telet, majd tavasszal, a természetes táplálék megjelenésekor könnyebben elszokjon az embertől.”

 

A gólya megszelídíthető? Az etetés következtében lehetséges, hogy odaszokik egy családhoz?

“Igen, számtalan példa van erre. A Fióka- és madármentés dömösi mentőközpontjában élő, tartósan sérült gólyát, Macust, párjául választó Szofi is megszokta a háziakat, közel engedi őket magához.

Az ásotthalmi Matyi gólya még a helyi italozóba is bemegy.

A Horvátországban élő tartósan sérült Malenát is párjául választotta egy vad gólya, Klepetan, aki bár nyár végén megy és tavasszal visszatér – immáron 17 éve – , mégis megszokta Malena gondozójának a közelségét.

A vadállatok is képesek megszokni az ember közelségét, ám ezzel visszaélni nem szabad, egyrészt törvénybe ütközik, másrészt pusztán önzésből nem szakíthatjuk ki őket a természetes közegükből.”

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.