Budaörsi civil kezdeményezés a hulladékégetés megszüntetéséért – Merre tovább?

(Budaörs, 2019. szeptember 267. – Budaörsi Infó) 2019. szeptember 25-én a PostART-on családias hangulatban telt az előző télen elindított Ne fűts hulladékkal! civil mozgalom fóruma.

 

 

Visszatekintő:

A Ne fűts hulladékkal mozgalom első fórumán a résztvevők azt beszélték át, hogy milyen típusú emberek lehetnek azok, akik nem megfelelő tüzelőanyaggal fűtenek.

A második alkalommal arra kerestek választ, hogy mit lehet kezdeni a különböző típusú emberekkel, akik szemetet égetnek.

A harmadik alkalommal, ami január 31-én volt, Bognár Anna és Horváth Töreki Gergely, improvizációs színészek a színház nyelvén próbáltak megoldásokat keresni a szemétégetés problematikájára.

A negyedik alkalomra az volt a terv hogy a szervezők egyeztetnek a budaörsi Polgármesteri Hivatallal, a helyi önkéntes tűzoltósággal, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal és a Járási Hivatal képviselőivel és elindítanak egy közös gondolkodást. Viszont sajnos az utolsó pillanatban a résztvevők lemondták a találkozót.

Ezután több nyilvános alkalom nem volt, amire szerkesztőségünk is hivatalos lett volna, mert a szervezők elmondása szerint nem szerették volna a politikát belekeverni ebbe az ügybe, mert közelegnek a helyi választások.

 

UPDATE


Cikkünk megjelenése után a mozgalom kezdeményezője Várady Zsolt elégedetlenségének adott hangot a cikkben leírtakkal kapcsolatban és jogi eljárással fenyegette meg a szerkesztőségünket. Mindazzal, amivel nem értett egyet pontokba szedte (szó szerint közöljük):

 

„A negyedik alkalomra az volt a terv hogy a szervezők egyeztetnek a
budaörsi Polgármesteri Hivatallal, a helyi önkéntes tűzoltósággal, a
Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal és a Járási Hivatal
képviselőivel és elindítanak egy közös gondolkodást. Viszont sajnos az
utolsó pillanatban a résztvevők lemondták a találkozót.”

A februári levelemben is leírtam, illete a találkozón is elmondtam:
“De megvalósult, ott volt az Önkormányzat, a Levegő munkacsoport és mi.
Ahogy fentebb írtam, jó volt a megbeszélés. A
Katasztrófavédelem, a Járási Hivatal és a Rendőrség (ez kimaradt a te
listádból), előtte egy nappal lemondta. Hozzájuk elmegyünk majd
egyenként, ez is szóba került.”

“Ezután több nyilvános alkalom nem volt, amire szerkesztőségünk is
hivatalos lett volna, mert a szervezők elmondása szerint nem szerették
volna a politikát belekeverni ebbe az ügybe, mert közelegnek a helyi
választások.”
Azon kívül, hogy ennek semmi értelme ennek a mondatnak, teljes
félremagyarázás az, amennyit ki lehet belőle hámozni. Annyit mondtam,
hogy a hivatali ügyeket (tehát a rendőrség, a tűzoltóság,
katasztrófavédelem és budakeszi járási hivatal tehetetlenségét) nem
zörgetjük a választásokig, mert túl átpolitizálttá tenné a légkört a
választások közeledtével.

“Szerkesztőségünk kérdésére, hogy a korábbi nyilatkozatukhoz képest,
most miért a kampány időszakában tartják mégis a fórumot Várady Zsolt
elmondta, hogy ez állampolgári aktivitás és nem politika.”

Ez megint csak csúsztatás, mert nem mondtuk, hogy nem tartunk fórumot
az önkormányzati választások miatt. Azt mondtuk, a hivatali ügyeket nem
bolygatjuk.

“Várady Zsolt elmondta, hogy ahhoz hogy együtt tudjanak működni a
Budaörsi Rendőrkapitánysággal országos engedély szükséges.”
Nem ezt mondtam, hamis az állítás.

 

 

Részünkről ezzel lezártnak tekintjük az ügyet. Az ún.  félreértésekhez a kezdeményezés ad-hoc jellege és a nem megfelelő kommunikáció is hozzájárultak. Mindamellett, hogy magát az ügyet támogatandónak tekintjük, ezzel a konkrét civil kezdeményezéssel, amelyet személyes érintettség okán indítottak, a jövőben nem kívánunk többet foglalkozni. Mindaddig, amíg az nem hivatalos szervek hivatalos és törvényes programjaként kerülhet megvalósításra.

 


 

 

 

nefutshulladekkalforum19_09_26 (3)

 

A mozgalom vezetői 2019. szeptember 25-ére egy újabb fórumot hívtak össze, illetve szerveztek meg, ahová meghívták az önkormányzati választáson induló képviselő-jelölteket is.

Szerkesztőségünk kérdésére, hogy a korábbi nyilatkozatukhoz képest, most miért a kampány időszakában tartják mégis a fórumot Várady Zsolt elmondta, hogy ez állampolgári aktivitás és nem politika.

Az esemény felhívásában azt szerepelt, hogy az önkormányzati választások miatt időszerű feltenni a kérdést, hogy mit várunk el az önkormányzattól a hulladékkal való fűtés visszaszorítása érdekében.

„Elvárunk-e bármit is vagy jobb, hogy ez megmarad egy szomszédok közötti civil ügynek és nem az önkormányzat mondja meg, mit, hogyan tegyünk?

Meghallgatjuk a másik oldalt is, elhívjuk az önkormányzati választáson induló összes jelölő szervezetet, akik kifejthetik álláspontjukat, mit gondolnak, milyen lépéseket tennének a hulladékkal fűtés problémájának megoldása érdekében?”

 

A beszélgetésre három képviselő-jelölt jött el, Bencsáth Gergely (független), Monostori-Kalovits Márk (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) és Farkas Bendek (Budaörs Fejlődéséért Egyesület). Továbbá jelen volt Lukács András, a Levegő Munkacsoport vezetője.

Az esemény főszervezői Várady Zsolt és Szűcs-Winkler Róbert. Körülbelül 10 fő vett részt a megbeszélésen.

Először tájékoztatták a jelenlévőket az addigi eseményekről és eredményekről, majd pedig megkérték a képviselő-jelölteket, hogy vázolják, hogy megválasztásuk esetén mit tudnának tenni annak érdekében, hogy megszűnjön Budaörsön a hulladék égetése.

Lukács András elmondta, hogy az Önkormányzat hatásköre alá csak az avarégetés tartozik. A hulladékégetéssel kapcsolatban pedig a Járási Hivatalhoz lehet panasszal fordulni.

 

 

nefutshulladekkalforum19_09_26 (2)

 

Monostori-Kalovits Márk elmondta, hogy a különböző embertípusoknak különbözőképpen tudna segíteni az önkormányzat. A rászorulóknak a szociális tűzifa programban kellene részt venniük.

A gyűjtögető típusú embereknek, akik az udvarukon halmozzák fel a szemetet és azzal tüzelnek, nekik azt javasolná, hogy erősíteni kell az irányukba folytatott kommunikációt. Ezen felül még megemlítette a értékvédelmi támogatást és az energiahatékonysági pályázatot is, amit a lakosok nyílászárók cseréjére is fel tudnának használni.

„A következő testület felállásakor én azt tudom mondani, hogy ezzel a témával biztosan foglalkozni fogunk.”

 

Farkas Benedek hozzátette, hogy biztos abban, hogy ennek a megmozdulásnak lesz eredménye, hiszen már egy éve foglalkoznak vele a szervezők.

„Szívügyem ennek a problémának a megoldása. Nem több ezer problémás házról beszélünk, ahol hulladékkal égetnek, hanem ennek töredékéről. Ezt házról házra fel lehetne számolni. Úgy gondolom, hogy ez Budaörsön egy megoldható probléma.”

 

 

nefutshulladekkalforum19_09_26 (1)

 

Bencsáth Gergely az elhangzottakra reagálva hozzátette, hogyha azt mondja a képviselő-jelölt, hogy ez egy felszámolható probléma, és biztosan születik megoldás, ha már egy éve ezzel foglalkoznak, akkor hol volt az elmúlt öt évben a Budaörs Fejlődéséért Egyesület? Miért nem oldották meg ezt a problémát?

Felajánlotta, hogy amennyiben van a Ne fűts mozgalommal kapcsolatos szóróanyaguk a szervezőknek, akkor nagyon szívesen bedobja az ő körzetében a postaládákba, hogy minél több emberhez eljusson a híre, hogy melyek azok az anyagok, amelyekkel nem szabad fűteni, hisz sok esetben a tudatlanság miatt szennyezik az emberek a környezetüket.

Monostori-Kalovits Márk reflektálva az elhangzottakra elmondta, hogy első körben a szomszédnak kellene felhívni a nem megfelelő tüzelő anyaggal fűtő embereknek a figyelmét arra, hogy amit tesznek károsítja a környezetüket. Hozzátette, hogy nem a szórólapok fogják megoldani ezt a gondot, hanem egy hosszú-közép távú tervet kell kialakítani, és csak együtt lehet megoldani.

Bencsáth Gergely hozzáfűzte, hogy bár  a szórólapozással nem oldódik meg minden, de mégis elkezdődik egy folyamat.

Farkas Benedek hangsúlyozta, hogyha megválasztják őket, akkor minden ilyen eseményen szeretnének részt venni.

„Fontos, hogy megtaláljuk, hogy hol a probléma. Szükség van egy felmérésre és ebben a szomszédok nagy segítségünkre lehetnek. Esetleg be lehetne vonni a Budaörsi Rendőrkapitányságot is.”

Várady Zsolt elmondta, hogy ahhoz hogy együtt tudjanak működni a Budaörsi Rendőrkapitánysággal országos engedély szükséges.

Monostori-Kalovits Márk kifejtette, hogy szerinte ez egy remek kezdeményezés, viszont fontos lenne hivatalos mederbe terelni, és szükség lesz egy koncepcióra.

„Bízom benne, hogy a következő városvezetés ebben partner lesz.”

 

 

nefutshulladekkalforum19_09_26 (4)

 

Amennyiben ismét lesz lakossági találkozó, fórum vagy megbeszélés a témával kapcsolatban tájékoztatjuk olvasóinkat. 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.