Demonstrációra hívnak Budaörsön az iskolákért, az igazgatókért, az önrendelkezésért

(Budaörs, 2019. szeptember 26. – Budaörsi Infó) 2019. október 1-jén 17:30-kor demonstrációt szerveznek Budaörsön a Városháza előtt a szabad oktatásért, a magyar iskolákért és pedagógusokért, a budaörsi iskolaigazgatókért és a szülői önrendelkezésért. 

 

 

A demonstráció szervezői a Herman Ottó Általános Iskola és az Illyés Gyula Gimnázium szülői munkaközössége – nevében: Ruzsonyi Ágnes (iskolaszéki elnök) és Gabnai Fanni (iskolaszéki társelnök).

Ruzsonyi Ágnes a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a céljuk ezzel a demonstrációval az, hogy az oktatási törvények változásánál van egy csomó visszásság, ami ellen az első pillanattól kezdve felemelték a hangjukat, és ezt most is meg kell tenniük a gyermekeikért, a családokért a tanárokért, a társadalomért.

„Nyár végén derült ki, hogy a két budaörsi iskolaigazgató Turcsik Viktor és Árendás Péter igazgatói pályázatát nem fogadták el, és csak egy évre nevezték ki őket. Mi úgy gondoljuk, hogy ez nagyon labilissá teszi az iskola életét. Mindkét igazgató hosszú évtizedek óta intézményvezető. Nagyon sokat köszönhet nekik az iskola, a gyerekek és a város is.

Két olyan iskolát vezetnek, ahol kiemelkedő és pozitív munka folyik. Szakmailag nagyon magas színvonalú az oktatás és a nevelés is.

Ez adott egy nagy lökés ahhoz, hogy  ismét felemeljük a szavunkat, hogy ne hagyjuk válasz nélkül az állam vezetőinek döntését.

Augusztusra esett a döntés, amikor gyakorlatilag elérhetetlen volt bármiféle fórum, illetve a szülők és pedagógusok nagy része is. Ezért tartjuk most október 1-én a demonstrációt.”

 

Mi a célja a demonstrációnak?

„Fő célunk, hogy el tudjuk mondani a véleményünket. Úgy gondoljuk, hogy nem történik semmi pozitív változás, ha nem hívjuk fel a figyelmet, mi szülők és a szakma is! Erősen kell összefognunk, mert úgy látszik, néhány petíció, kérés, beszélgetés, figyelemfelhívás, demonstráció nem volt elég!

Kiállunk azokért a pedagógusokért és igazgatókért, akik a mi gyerekeinkért dolgoznak és élnek. Mindkét iskolaigazgatóért, akiknek nem fogadták el a pályázatát, hiszen ez nem csak munka, hanem hivatás, és az életük.

Nem taníthatjuk arra a gyerekeinket, hogy csendben maradunk, akkor amikor ki kell fejeznünk a véleményünket. Ilyen mintát egyszerűen nem adhatunk nekik!”

 

Kiket várnak a demonstrációra?

„ Ez a kérdés mindenkit érint, nem csak gyerekeket, szülőket, pedagógusokat, igazgatókat, hanem minden olyan civil embert, aki érti, hogy mindenkire hatással van ez az ügy.

Azt is érinti, aki valóban valamiféle szabadságban szeretne élni és nem nézi jó szemmel, hogy szabadságjogokat vonnak meg az emberektől.

A pedagógusokat egyre nehezebb feladatok terhelik, a valós tanárhiányt (amiről sajnos a kormánymédiában eltérő információkat közölnek) a még jelenlévők újabb terhelésével oldják meg. Azok a körülmények, amelyek között most kénytelenek dolgozni, lassan embertelenek.

A budaörsi intézményeknek megígért és feltétlenül szükséges felújítások nem, vagy csak kis részben valósulnak meg (tudjuk, hogy máshol is ugyanez a helyzet).

Sok olyan szabályozás van, ami megköti a szülők kezét, mint például az, hogy a gyerekeket kötelesek hat éves koruktól iskolába járatni akár érett, alkalmas erre, akár nem.

Olyan mintha az állam egyszerűen az én gyerekemre rátenné a kezét, én nem dönthetek afelől, hogy neki mi a jó. Kiscsoport, egyéni bánásmód, békésebb hangulat, az őt valóban megillető, érzelmileg biztonságos közeg, egyéni haladási tempóval?

Olyanok döntenek egy papír mellett, akik nem érzékelik, hogy ezeknek a gyerekeknek tényleg az életük forog a kockán. Nagy bajban vannak sokan, pszichés problémáik testi tüneteket is okozhatnak.

Ha egy generáció ilyen módon való felnevelkedését engedjük, akkor mi is olyan hibásak vagyunk mint akik ilyen törvényekhez, illetve végrehajtásukhoz adják a nevüket.

Különböző fórumokon próbáljuk elérni, hogy a törvénymódosítást vonják vissza, dolgozzák át! Azt szeretnénk, hogy hadd döntse el egy szülő, hogy mi a jó a saját gyermekének. Nem ő ismeri legjobban? Értjük, hogy bizonyos esetekben fontos lenne az állam gondoskodása, de a legtöbb esetben nem veheti el a szülőktől a döntés szabadságát!

Legyen döntési lehetősége a pedagógusnak a tanítási módszerében, szabad tankönyvválasztásban, vezetőinek, az igazgatók kinevezésében, legyenek méltó körülményeik a jövő generáció fejlődésének segítéséhez! ”

 

Ki mond beszédet a demonstráción?

Ami már biztos, hogy ott lesz Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, Árendás Péter, az Illyés igazgatója, Turcsik Viktor, a Herman igazgatója, Tollner József és jómagam is.

 

 

demonstracio

 

A demonstráció 2019. október 1-én 17:30-kor kezdődik a Városháza előtt. 

 

 


 

Az esemény közösségi oldalán a következő felhívás olvasható: 

“Az elmúlt hónapokban az oktatás fekete napjait éltük. A kormány elfogadta azt a köznevelési törvénymódosítást, amellyel egyszerre csorbította a szülők, a családok, a pedagógusok jogait, lehetetlenítette el a tanulócsoportok működését és taszította bizonytalanságba az alternatív iskolákat.

Ebbe a támadássorozatba illeszkedik az is, ami Budaörsön történt. A Herman Ottó Általános Iskola, és az Illyés Gyula Gimnázium igazgatói hosszú évek óta Budaörs megbecsült pedagógusai, intézményvezetői.

Irányításuk alatt váltak az iskolák haladó szellemű, magas színvonalú, emberséges, elfogadó és összetartó, kitűnő eredményeket produkáló oktatási-nevelési központokká.

Igazgatói pályázatukat mégsem találta megfelelőnek a minisztérium. Tette ezt úgy, hogy a két intézményvezető a városvezetés, a tankerület, a tantestületek, a szülői közösségek és a diákok egyhangú és egyértelmű támogatását élvezi, ráadásul más pályázó nem is volt.

Az iskolák kiemelkedő szakmai munkát végeznek, az Illyés jelenleg az ország 9. legjobb középiskolája, az idén érettségizettek tanulmányi átlaga 4,82 lett év végén.

Ötéves kinevezés helyett mindkét igazgatónak csak egy-egy évre adtak megbízatást. Ez az egy év természetesen csak arra jó, hogy így bizonytalanságban tartsa és zsarolhatóvá tegye a minisztérium az iskolák vezetőit.

Ez ellen is tiltakozunk, kiállva a budaörsi iskolaigazgatók mellett! Demonstrálunk az oktatásügy ellehetetlenítése ellen, a magyar iskolákért, a magyar pedagógusokért, a szülői önrendelkezésért!

Mindenkire nagyon számítunk!!!

A szervezők, a Herman Iskola és az Illyés szülői munkaközössége – nevében:
Ruzsonyi Ágnes (iskolaszéki elnök) és Gabnai Fanni (iskolaszéki társelnök)”

 


 

 

Korábban is volt már az oktatással kapcsolatban demonstráció Budaörsön.

2016. február 3-án a központosítás, a tananyag és a bürokrácia csökkentéséért, megfelelően előkészített reformokért, a tankötelezettség 18 évre történő visszaemeléséért, a tanári életpályamodell korrekciójáért és az oktatási rendszer bérfeszültségeinek feloldásáért, valamint a “rendszerszintű hibák” orvoslásáért demonstráltak pedagógusok, szülők, diákok és civilszervezetek képviselői Miskolcon.

A Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola pedagógusai szülői támogatással úgy döntöttek, hogy csatlakozva a miskolci demonstrációhoz, azzal egy időben, vagyis 2016. február 3-án, fáklyás felvonulást, csendes demonstrációt szerveznek Budaörsön. Az eső ellenére több mint 500-an vonultak végig Budaörs utcáin.

 

 

A budaörsi demonstráció

A budaörsi demonstráció 2016-ban

 

 

2016. június 7-én az iskolák államosítása ellen tüntettek a budaörsi Városháza előtt.  Akkor valamennyi budaörsi oktatási intézmény (az egyháziakat leszámítva) csatlakozott az Illyés Gyula Gimnázium által kezdeményezett tiltakozáshoz és demonstrációhoz, amelyet az oktatási intézmények teljes államosítása ellen tartottak.

 

 

16_06_07_tuntetes_varoshaza (20)

 

2019. április 19-én számoltunk be arról, hogy 273 Budaörsön tanító pedagógus írta alá azt az Orbán Viktor miniszterelnöknek szóló nyílt levelet, amelyben levezetik, hogy mi szükséges ahhoz, hogy az oktatás eredményességét helyreállítsák és javítsák az országban. A levelet eljuttatták a Budaörsi Infó szerkesztőségéhez is.

2019. május 20-ig 10 000 támogató aláírás érkezett a levélre. 

 

 

alairasokbudaorsileve_elmosodoettl

 

A témával kapcsolatban korábban megjelent cikkeink:

Még egy hétig várják az aláírásokat – Három percet kértek a nyílt levél átadására a budaörsi pedagógusok Orbán Viktortól

Fejlemények az Orbán Viktornak írt nyílt levél ügyében – Megfenyegették a budaörsi pedagógusokat

Nyílt levél Orbán Viktornak – 273 budaörsi pedagógus követelése

Újabb kormányzati támadásnak tekinthető Budaörs ellen az iskolaigazgatók ügye

Az Illyés tantestülete felkészül a következő évre és szembe fog nézni a kihívásokkal

Árendás Péter számít a budaörsiek támogatására az Illyés értékeinek megóvásában

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.