Önkormányzati választás 2019 – Lejárt a jelöltállítási határidő, sokan az utolsó órákig gyűjtöttek ajánlásokat

Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az októberi önkormányzati választásra. A jelöltek közül sokan az utolsó órákban adták le ajánlóíveiket a helyi választási bizottságoknál.

 

A választáson csak azok indulhatnak polgármester- vagy képviselőjelöltként, akiknek eddig az időpontig sikerült összegyűjteniük a jegyzők által korábban településenként meghatározott számú ajánlást az ajánlóíveken, leadták azokat a választási bizottságnál, és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

A hétfő délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el. A hétfői jelöltbejelentési határidő vonatkozik a nemzetiségi önkormányzati választáson indulni szándékozókra is, nekik is eddig az időpontig kell összegyűjteniük a Nemzeti Választási Bizottság által meghatározott számú ajánlásokat.

Az ajánlásokat a bizottságok mellett működő irodáknak ellenőrizniük kell. Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a hétfő délutáni határidő előtt adták le ajánlásaikat, a választási bizottságok négy napon belül, azaz legkésőbb pénteken veszik nyilvántartásba.

A jelöltek bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n.

Mindezek alapján tehát bár a határidő 16 órakor lejár, a www.valasztas.hu oldalon még néhány napig folyamatosan frissülnek a bejelentett, illetve nyilvántartásba vett jelöltekre vonatkozó adatok.

Az NVI internetes tájékoztató oldala szerint már több mint 41 ezer jelöltet jelentettek be a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására. (Arról nincs összesített adat, hogy közülük eddig hány jelöltet vettek nyilvántartásba.)

Öt évvel ezelőtt a határidő lejárta előtt egy nappal 44 ezer jelölt volt bejelentve, és csaknem 30 ezret addigra már nyilvántartásba is vettek. A választáson végül 59 ezer jelölt indult.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.