Önkormányzati választás 2019 – Akkor lehet települési nemzetiségi választást tartani, ha van elég jelölt

Hiába tűzött ki a Nemzeti Választási Bizottság 2715 települési és 64 területi nemzetiségi választást, ha nem lesz elegendő számú jelölt, a voksolást nem mindenhol tartják meg október 13-án.

 

A nemzetiségi választásokat a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával egy napra, október 13-ára tűzte ki az NVB július 30-án.

Az NVB 1745 településen tűzte ki a 2715 választást, több olyan is van ugyanis, ahol több nemzetiség is választhat képviselőket.

Az NVB a választást kitűző határozatában megállapította, hogy az egyes településeken az egyes nemzetiségek hány tagú nemzetiségi képviselő-testületet választhatnak. Ahol a választás kitűzésekor száznál kevesebben szerepeltek a névjegyzékben, ott három, ahol legalább százan, ott öttagú testületet választhatnak a nemzetiségi választópolgárok.

A választás kitűzése ellenére a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választását csak akkor lehet megtartani, ha legalább annyi jelölt van, mint a megválasztható képviselők száma.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha nem lesz minden választás esetében három, illetve öt jelölt, úgy – bár az NVB kiírta – a voksolást az adott helyeken nem lehet majd megtartani. Öt évvel ezelőtt 569 települési és három területi nemzetiségi választás maradt el elegendő jelölt hiányában.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.