„Ide már nem elég az ima” – Leonardo DiCaprio listázta, mit tehetsz te az amazonasi erdőtűz-katasztrófa ellen

A világ talán legelkötelezettebb környezetvédő sztárja az Instagramon szólított fel mindenkit a cselekvésre. Most.

 

Globális katasztrófának nevezte Emmanuel Macron francia elnök az Amazonas vidékén pusztító erdőtüzeket, és a G7 csúcstalálkozón azonnal napirendre akarja venni. Úgy tűnik, szintet lépett a klímaharc, a döntéshozóktól az átlagemberekig egyre többen érzik meg: nincs idő várni.

Az elmúlt napokban a műholdak 9507 új erőtüzet figyeltek meg Brazíliában, többségüket a világ legnagyobb esőerdőjének otthont adó területen.

Az idén észlelt 72 843 erdőtűz 83 százalékkal több, mint amennyit 2018 azonos időszakában jegyeztek fel, és a legmagasabb szám 2013 óta.

Roraima északi szövetségi államot sötét füst borítja. Az állam déli részén már szükségállapotot hirdettek, és fővárosában, Manausban környezetvédelmi riadókészültséget rendeltek el.

A közösségi oldalakat elárasztották a #prayforamazonia (“imádkozz Amazóniáért”) hashtagek, szinte mindenki döbbenetes videókat, fotókat posztol a folyamatosan pusztító tüzekről, de nagyon sokan érzik tehetetlennek magukat. Vajon mit tehet egy “kisember” egy ilyen helyzetben az imán kívül?

Erre adta meg a választ Leonardo DiCaprio. A hollywoodi sztár régóta harcos környezetvédő, számos zöld szervezet támogatója és alapítója, több mint 33 millió követővel rendelkező Instagram-oldalán szinte csak zöld témákban posztol.

Az Amazonas tragédiája kapcsán most ismét megszólalt, elég határozottan és racionálisan. Leírta, mi is a helyzet a “Föld tüdejének” is nevezett őserdők kipusztulásával kapcsolatban, miben árt ez nekünk (ezek az erdők kötik le a világ szén-dioxid-kibocsátásának jelentős részét).

És főként, hogy mit tehetsz TE a globális klímakatasztrófa ellen. Itt és most.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? – Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

 

Íme a sztár tanácsai:

1. A legelső, amit tehetsz, hogy azonnal adományozol valamennyi pénzt – amennyi belefér a keretedbe – valamelyik Amazónia-mentő szervezetnek. Az interneten rengeteg van belőlük, minden fillér segítség nekik.

2. Találd meg a módját, hogy aktív támogatója légy a Rainforest Alliance-nak. Az 1986-ban alapított Rainforest Alliance egy nemzetközi non-profit szervezet, amely célul tűzte ki a trópusi erdők megőrzését. Számos kezdeményezésük van, szinte minden országban, de pénzadománnyal is lehet segíteni akcióikat.

3. A Rainforest Alliance, valamint az amazóniai esőerdők megmentéséért küzdő bármilyen felhívást, kezdeményezést, posztot lájkolj és ossz meg, terjeszd az ezzel kapcsolatos információkat, amennyire csak tudod.

4. Légy tudatos vásárló, ne költekezz fölöslegesen, használj minél kevesebb műanyagot, és fogd vissza a húsfogyasztásodat. Főként a marhahúst.

5. Minden szavazáson olyan politikusokra, döntéshozókra szavazz, akik aktívan tesznek a klímavédelemért és a környezetért. Akik megértik és belátják, mekkora a baj.

 

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.