MNB: többlettel zárta a második negyedévet a költségvetés

Az idei második negyedévben az államháztartás finanszírozási oldalról számított nettó pénzügyi megtakarítása 120 milliárd forintot, a negyedéves GDP 1,1 százalékát tette ki. A negyedév végén zárult egy év alatt az államháztartás nettó finanszírozási igénye 517 milliárd forint, a GDP 1,2 százaléka volt, jelentette szerdán a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).  

 

A második negyedévben a központi kormányzat nettó pénzügyi megtakarítása 179 milliárd forint, a társadalombiztosítási alapoké 18 milliárd forint volt. A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási igénye 77 milliárd forint volt az idei második negyedévben.

Az államháztartás névértéken számításba vett konszolidált bruttó adóssága június végén 29 519 milliárd forint, a GDP 67,0 százaléka volt.  Az Eximbank adósságát is figyelembe véve az úgynevezett maastrichti adósság 1,7 százalékponttal magasabb, a GDP 68,7 százaléka volt, ami  2008 harmadik negyede óta a legalacsonyabb és a múlt év végihez képest 2,1 százalékponttal, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 5,3 százalékponttal csökkent.

Az adósságot a tranzakciók 113 milliárd forinttal, az átértékelődések pedig 47 milliárd forinttal növelték a negyedévben.

Az államháztartás nettó tartozása 24 198 milliárd forint, a GDP 54,9 százalékát tette ki a második negyedév végén.

A háztartások nettó pénzügyi megtakarítása  az év második negyedévében 638 milliárd forintot, a negyedéves GDP 5,6 százalékát tette ki, a június végén zárult egy évben 2287 milliárd forintot ért el, ami a GDP 5,2 százalékának felel meg.  mti

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.