Keresi a megoldást az Önkormányzat és a Catone Kft. a kamaraerdei zajszennyezés ügyében

(Budaörs, 2019. augusztus 9. – Budaörsi Infó) Korábbi cikkünkben már olvashattak arról, hogy a nagy zajra panaszkodtak a budaörsi Kamaraerdő egy részén a lakók. A témával kapcsolatban Kuczera Lajos, a Catone Kft. képviselője nyilatkozott akkor lapunknak, viszont a probléma azóta sem oldódott meg. A napokban Budaörs alpolgármestere, Kálóczi Imre is felkereste a céget. 

 

 

2019. június 26-án ülésezett a képviselő-testület. A napirend előtti hozzászólásokban arról is szó esett, hogy a kamaraerdei lakosok arról panaszkodtak, hogy nem tudnak aludni a környéken lévő zajszennyezés miatt. Ilyen problémájukról olvasóink a szerkesztőségünkbe is több ízben küldtek jelzést. Dr. Kisfalvi Péter (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) az érintett terület önkormányzati képviselője az ülésen segítséget kért annak kiderítéséhez, hogy a Catone Kft. környékén éjszakánként hallatszó monoton zaj pontosan honnan ered és hogyan lehetne megszüntetni.

A zajszennyezés több fórumon, a közösségi oldalon is többször is téma volt, az ott lakók a budaörsi Catone Kft-t nevezték meg a zaj forrásaként, ezért kerestük fel a céget és kértük, hogy nyilatkozzanak a témával kapcsolatban.

A cég képviselője akkor elmondta, hogy a probléma ismert, megoldására nyitottak, együttműködnek az önkormányzattal és a lakóközösséggel.

A nyilatkozatban kifejtették, hogy az adott terület besorolásához nappal 50 dB, éjszaka 40 dB zajterhelési határ tartozik, amit elmondásuk szerint a cég tiszteletben tart.

Megtudhattuk azt is, hogy az elmúlt öt évben minden nyáron érkeznek reklamációk, amelynek következtében méréseket végzett a Környezetvédelmi Hivatal, az Önkormányzat és a Catone Kft is.

“Az éjszakai értékek néhány esetben meghaladták az engedélyezett mértéket 4 – 5 dB értékkel, ezért a Catone Kft intézkedési tervet készített, amit a Környezetvédelmi Hivatal elfogadott. Ennek során megszüntettük az éjszakai tevékenységet a lakott területhez legközelebb álló raktárakban (ez éves szinten 120 millió Ft árbevétel kiesést eredményezett), leszigeteltük a gépházak belső falát és felújítottuk a hűtő kompresszorokat. Ennek eredményeként a legutóbb 2018-ban végzett hatósági mérés határértéken belüli volt.

A legutóbbi mérések során a vasúti közlekedés zaja 60 dB, az M1-M7 közúti zajterhelése 45 dB volt a Catone és egyéb ipartelepi zajterhelés mellett, fölött.”

A cég javaslata az volt, hogy az önkormányzat bevonásával kellene találni valami megoldást, szeretnék nyugodtan végezni tevékenységüket mások indokolatlan zavarása nélkül.

 

 

catone3

 

A cikkünk megjelenése óta eltelt több mint egy hónap, viszont a közösségi oldalon több fórumon azóta is téma ez a zajszennyezés. Éjszakai videófelvételt is posztoltak, amelyen egy folyamatosan sípoló hangot hallani.

Egy helybéli lakó véleménye szerint a Catone Kft. lapunknak adott közleménye felháborító, mert 2002-es idejövetelük előtt ugyan NEM lakóövezet, de ÜDÜLŐÖVEZET volt Kamaraerdő egy része.

“… Engem nem érdekel, hogy milyen szabályok vannak. Éveken keresztül töltötték fel Budaörs természetes vízgyűjtő medencéjét a raktárak miatt. Talán ezért hallatszik ide minden… mindegy. A lényeg, hogy hiába vettünk telket, a kertet nem tudjuk élvezni, éjjel és hétvégén nincsen nyugalom!”

Egyes lakók egymás közti sürgős összefogást kezdeményeztek, közös fellépést és feljelentést fontolgatnak.

 


 

2019. augusztus 7-én az Önkormányzat részéről Kálóczi Imre alpolgármester is felkereste a cég főtanácsadóját, tudtuk meg közösségi oldaláról.

A posztjában az alpolgármester azt írta, hogy a vállalat korábbi ügyvezetőjével személyesen tekintették át a problémákat, és kerestek megoldási lehetőségeket.

 

catonekaliczi

 

A jogszabályi háttérről a következőket írta:

“A gazdasági övezetben, ahol a vállalat is működik, a zajterhelési határértékek nappal (06-22 óra között) 60 dB, éjjel pedig (22-06 óra között) 50 dB. Ugyanezen határérték a kisvárosias lakóövezetben, amibe a kamaraerdei lakóépületek tartoznak, nappal 50 dB, míg éjjel 40 dB.”

 

catona2019 (5)kuczera

 

Három évvel ezelőtt történt legutóbb zajcsökkentő fejlesztés a vállalatnál. Akkor a zajmérésekkel alá tudták támasztani, hogy ténylegesen javult a helyzet.

Az alpolgármester elmondása szerint az Önkormányzat megbíz egy független szakértőt, és a lakosokkal, valamint a terület képviselőjével egyeztetett helyszíneken folyamatosan fogják mérni a zajterhelést, amivel ellenőrizni kívánják a határértékek betartását.

A megbeszélésen Kuczera Lajos elmondta, hogy a korábbi panaszok miatt megszüntették az éjszakai pakolást, hangot kizárólag a raktárak hűtőberendezései, valamint az éjszaka megpakolva várakozó kamionok hűtői bocsájtanak ki.

A raktárak berendezései közül a kritikusakat már korábban átalakították. A problémát a nem megfelelő korú/állapotú kamionok okozhatják.

Emiatt elkezdték a járműpark teljes felülvizsgálatát, beleértve az alvállalkozóik eszközeit is.

Az alpolgármester ígéretet kapott arra, hogy a jövőben kizárják azokat a gépjárműveket, amelyek hűtőberendezései elavultak, hangosak.

Elhangzott továbbá a tulajdonos, Carlo Catone úr felajánlása, miszerint hajlandó a vállalata pénzt invesztálni a környék olyan fejlesztéseibe, amiknek célja, hogy a jövőben ne csak a törvényi határértéken belül maradjon a terület zajterhelése, hanem további csökkentéseket érjenek el.

Ezt azonban kizárólag az Önkormányzattal közös beruházásban gondolja, hiszen a város egyik kiemelt adózójaként hiszi, hogy az általuk évente befizetett adó egy részének ilyen irányú felhasználásával a helyi lakosság is pozitívabban fog tekinteni a Catone Kft-re.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.