Izgalmas, színes tanévkezdés a Heimatmuseumban

(Budaörs, 2019. augusztus 2. – Budaörsi Infó) Hamarosan vége a nyárnak és ismét beindul Budaörsön az élet. A Heimatmuseum vezetőjét Gajdos Frank Katalint kérdeztük a szeptemberi terveikről és programjaikról. 

 

 

“Igen-igen nagy dolgot tesznek ezzel, hogy visszaemlékezhetünk, megcsodálhatjuk őseink életét. Nagy szükség van rá” – olvasható a Heimatmuseum vendégkönyvében.

A múzeumi munkában múlt, jelen és jövő – nagyszüleink, szüleink és gyermekeink története – találkozik: az épület egy nyitott élménymúzeum és kulturális tér minden korosztály számára.

A nyári, német nyelvű programokon (júniusi hagyományőrző táborban, júliusi projekt-héten), a bretzfeldiek látogatásain minden korosztályból voltak résztvevők és a cikkek, levelek, beszélgetések alapján mindenki jól érezte magát – mondta el Gajdos Frank Katalin a Heimatmuseum vezetője.

 

 

gajdosfrankatalin

 

Milyen programokkal készülnek szeptembertől a Heimatmuseumban?

“Amint közeledik a becsengetés, mi is újabb színes, izgalmas meghívásokkal szeretnénk látogatóinkat megörvendeztetni.

Állandó kiállításaink mellett, – ahol fotók, tárgyak mesélnek Budaörsről – az alábbi programokra várunk mindenkit: időszaki kiállításunkkal – Az újrafelfedezett hartai bútorokkal – a 19-20. századi gyönyörűen, színesen festett, faragott berendezéseken keresztül a hagyományos lakáskultúra átalakulását is megismerhetik látogatóink, fogadó-szobánk képeslap-kiállítása pedig Budaörs régi értékeiről mesél.

A mellette található Látványtárban 2019. július 1. és október 11-e között névadónkról tekinthetnek meg egy kiállítást 145 éve született címmel, melyben megismerhetik Bleyer Jakab életét, akinek a népe iránti szeretet és hűség az első helyen állt.

Ebben a teremben, a kávézó-sarok helyén kerül megrendezésre 2019 szeptemberében a Budaörsön élő és alkotó fiatal divattervező művész Gájász Enikő kiállítása is, mely igazán modern, érdekes, alapvetően nonfigurális elemekből felépülő figurális rajzokból áll és október 11-ig látogatható.

Múzeumunk őszi kínálatában 2019. október végétől egy igazán különleges időszaki kiállítás fogja megdobogtatni a Budaörsiek – főleg nagymamák, anyukák és lányok – szívét: Ezt varrd össze! – Német játékvarrógépek a 19.-20. századból címmel.

Tenyerükben elférő vagy századeleji mesefigurákkal festett gyermek varrógépek, búcsúban használt játékvarrógépek, dédszüleink német gyártású masinái mellett a kor reklám-plakátjai, érdekességei, meglepetései is helyet kapnak ebben a rendhagyó kiállító térben, mely magyarul és németül mutatja be ezt a több mint 300 varrógépet tartalmazó gyűjteményt és segíti, gazdagítja a hozzá kapcsolódó német szólásokkal a németet tanulók szókincsét.

 

 

Budaors_Heimatmuzeum

 

2015 óta múzeumunkban német nyelvtanfolyamok is indulnak iskolásoknak, felnőtteknek A2 és B1-es szinteken és a legkisebbeknek játékosan Mausi-Musik címmel, érdemes szeptember közepén érdeklődni nálunk.

Német nyelv gyakorlására minden évben kínálunk előadásokat is: 2019 október 12-én 10 órától foglaljanak helyet előadó termünkben, amely egy történész konferenciának ad otthont Die Ungarndeutschen 30 Jahre nach der Wende (1989-2019) címmel.”

Szeretettel fogadunk mindenkit múzeumkertünkben is, ahol egy gyönyörű pázsitos terület és a régióra jellemző fűszerkert/Kräutergarten, egy mini Kindermuseum és kerti, fedett kiállítótér, valamint szaletli várják látogatóinkat.

Jöjjenek el múzeumunkba, egy gyönyörű épületbe, aminek múltja van és legyenek részesei egy időutazásnak! Szeretettel várjuk Önöket ősszel is!”

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.