A budaörsi helyi Fidesz elnök szerint politikai hisztériakeltés folyik az iskolaigazgatói kinevezések körül

(Budaörs, 2019. július 24. – Budaörsi Infó) Mint ahogy korábbi cikkünkben már olvashatták az Illyés Gyula Gimnázium és a Herman Ottó Általános Iskola jelenlegi igazgatóinak – Árendás Péternek, illetve Turcsik Viktornak – az újabb öt évre benyújtott pályázatát elutasította az EMMI, majd – Budaörs polgármestere szerint – feltehetően a rögtön kibontakozó, elemi erejű felháborodás láttán bízták meg mégis őket ideiglenesen egy évre. A kialakult helyzetről a tanárok az Illyés Gimnázium Facebook-oldalán írtak. 2019. május 22-én megszólalt az érintett Árendás Péter igazgató is. Az országos médiafigyelmet kapott ügyre a helyi Fidesz elnöke dr. Czuczor Gergely is reagált a Budaörsi Infó megkeresésére.

 

 

Az évtizedek óta mindenki megelégedésére dolgozó, komoly sikereket maga mögött tudó jelenlegi igazgatók újabb öt évre benyújtott pályázatát dobta vissza a minisztérium. Mindketten egyedüli pályázók voltak, a tantestület, a szülők és a képviselő-testület támogatásával.

A pályázókat a képviselő-testületi szavazáson a Fidesz-KDNP helyi önkormányzati képviselői is támogatták.

Wittinghoff Tamás polgármester a reagálásában, sok budaörsi is a közösségi oldalakon, de az iskolák tantestületei is aggodalmunkat fejezik ki és összefüggést látnak azzal, hogy az újonnan elfogadott közoktatási törvény módosításának értelmében 2019. szeptember 1-től semmilyen vélemény (testület, önkormányzat, szülői munkaközösség, diákönkormányzat) nem lesz szükséges az igazgatói kinevezésekhez.

Az aggodalmakat az is alátámaszthatja, hogy kiderült egy a Népszava birtokába került, a kormány által még nem tárgyalt előterjesztésből, hogy egy Kásler Miklós humánminiszter és Bódis József oktatási államtitkár nevével ellátott javaslat azt is lehetővé tenné, hogy intézményvezetői szakképzettség nélkül is kinevezhessenek valakit egy iskola élére.

A javaslatot azzal indokolják, hogy egyre nehezebb iskolaigazgatókat találni, alig van olyan tankerület, ahol egy posztot ketten is megpályáznak. Ezért csökkentenék a követelményeket. Például az eddigi öt év helyett négy év szakmai gyakorlatot írnának elő és azt is megengednék, hogy intézményvezetői szakképesítés nélkül is kinevezhessenek valakit, ha a pályázat azért lett eredménytelen, mert egyik jelentkező sem rendelkezett a kötelezően előírt papírral.

A közösségi oldalakon nagyon sok indulatos reagálás látott napvilágot az ügyben. Sok közülük a helyi Fidesz szervezetet és Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő felelősségét is felveti a kialakult helyzet miatt. Ezért a Budaörsi Infó a nemrégiben megválasztott új helyi Fidesz elnöktől és a képviselőtől is kérte, hogy reagáljanak.

Dr. Czuczor Gergely elnök, aki maga is pedagógus és iskolaigazgató volt a megkeresésünkre adott válaszában politikai hisztériakeltésnek gondolja a két budaörsi iskola körül kialakult helyzetet. A pályázatok elutasítását és az ideiglenes egyéves megbízást a miniszter szakmai döntésének nevezi.

 

 

Dr. Czuczor Gergely reagálása

 

“Szeretnénk, ha a politikai hisztériakeltés megszűnne a két budaörsi iskola körül. Ez nem tesz jót senkinek. Leginkább az iskolák belső légkörének árt.

Nem csatlakozunk azokhoz, akik az indulatok fokozásában érdekeltek. A két igazgatói pályázat kapcsán kialakult véleményünket, frakciótársaimmal egyetértésben a bizottsági- és testületi üléseken kifejtettük. Mindkét pályázót, egyedüli indulóként támogattuk.

Kásler Miklós miniszter úr szakmai döntésében egy évre adott megbízást az iskolák jelenlegi vezetőinek. Az iskolai pedagógiai munka vezetőváltás nélkül folytatódhat tovább. Sikeres tanévet kívánunk a Tantestületeknek!

 

Tisztelettel:

Czuczor Gergely
elnök
Fidesz Budaörsi Csoport”

 

 

Korábbi cikkeink a témában:

Újabb kormányzati támadásnak tekinthető Budaörs ellen az iskolaigazgatók ügye

Az Illyés tantestülete felkészül a következő évre és szembe fog nézni a kihívásokkal

Árendás Péter számít a budaörsiek támogatására az Illyés értékeinek megóvásában

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.